Comunități etnice în colecțiile Bibliotecii Județene Tulcea

“Noi traim in umbra unui mare semn de intrebare. Cine suntem? De unde venim? Unde mergem?
Incet, incet, dar cu o straduinta neintrerupta, impingem tot mai departe acest semn de intrebare, pana la acea linie indepartata, dincolo de orizont, unde speram sa gasim raspunsul. “

Hendrik Willem von Loon

In elaborarea studiului de fata, trebuie subliniat ca intaiul castig consta in aceea ca tema abordata este cunoasterea sub toate aspectele, a caracteristicilor comunitatilor etnice prezente pe teritoriul judetului Tulcea de cateva secole, unde s-au asezat din motive bine puse in evidenta in baza de date.

Pentru a ajunge la elaborarea acestei lucrari cu continut propus, aproape fara un model in aceasta directie, s-a procedat la investigarea atenta si profunda a fondului de carte existent in biblioteca judeteana, urmata de o cercetare de teren, care a permis culegerea unui bogat material sub toate aspectele, prelucrat si analizat in conformitate cu cerintele, mijloacele si metodele specifice particularitatii fiecarei etnii.

In privinta lucrarii, care se adreseaza tuturor celor ce vor sa cunoasca comunitatile etnice sub toate aspectele redau continutul acestui studiu bogat, care va permite o deosebita usurinta in intelegerea temei abordate “Etniile din judetul Tulcea”.

Comunitati etnice in colectiile BJT

Colectii cu publicatiile etniilor locale

Denumiri date rromilor de catre alte popoare

Costumul Rusilor – Lipoveni

Italienii din Muntii Macinului – Comuna Greci

Baza de date InfoEtnii

Ghidul diversității etnice a municipiului Tulcea (Tulcea city ethnic diversity guidebook).

Tulcea, esența diversității (Tulcea, essence of diversity), Eudivers, 2019

Minoritatile nationale din judetul Tulcea in ziarul Delta, bibliografie (1996-2001)