Centrul INFOnet

Centrul de acces gratuit la internet si de instruire Tulcea

PROGRAMUL GLOBAL LIBRARIES ROMANIA

Initiativa „Global Libraries” Fundatiei Bill & Melinda Gates formeaza parteneriate cu mai multe tari in curs de dezvoltare, prin care sa ofere publicului accesul gratuit la tehnologia informatiei. Global Libraries contribuie astfel la transformarea bibliotecilor publice in instrumente de o importanta vitala, care pot ajuta la imbunatatirea conditiilor de viata pentru sute de mii de oameni. Programul Global Libraries a fost pus in aplicare in Chile, Lituania, Letonia, Polonia, Ungaria, Romania si Ukraina.

Fundatia Bill & Melinda Gates a ales International Research & Exchanges Board (IREX) in vederea planificarii unui program care sa asigure inzestrarea bibliotecilor publice din Romania cu computere conectate la internet si accesibile publicului larg. La finele etapei de planificare, IREX va prezenta Fundatiei un plan de implementare la nivel national, care va include un set de recomandari destinate sa duca la extinderea accesului cetatenilor la internet pe intregul teritoriu al Romaniei, impreuna cu alternativele posibile si obstacolele intalnite.

IREX este o organizatie internationala non-profit, care ofera indrumare si programe inovatoare destinate sa contribuie la cresterea calitatii in educatie, sa intareasca media independenta si sa incurajeze dezvoltarea unei societati civile pluraliste. Infiintat in 1968, IREX functioneaza in peste 50 de tari, cu un personal de mai mult de 500 de specialisti din intreaga lume. Activitatea depusa de IREX in domeniul accesului publicului la calculatoare are deja vechime de mai bine de 15 ani si a asigurat servicii unui numar de peste trei milioane de utilizatori inregistrati. IREX administreaza  in prezent mai multe programe comunitare in domeniul tehnologiei, intre care Internet Access and Trainig Program (IATP) in zece tari eurasiatice si Global Connections and Exchange, in Asia Centrala.

Ajutorul este intregit prin pregatirea bibliotecarilor pentru a initia oamenii in navigarea pe internet. Modernizarea infrastructurii bibliotecilor, salariile bibliotecarilor, plata conexiunii la internet si sustinerea pe termen lung a proiectului intra in sarcina autoritatilor romanesti. Romania a beneficiat de o finantare nerambursabila de un an, oferita de Fundatia Bill & Melinda Gates, intr-un efort de a identifica cele mai eficiente mijloace cu ajutorul carora cetatenii romani sa poata obtine accesul liber la internet, prin intermediul retelei de biblioteci publice.

Activitati incluse in proiect

Infiintarea de retele informatizate cu acces public in bibliotecile din cinci judete: Hunedoara, Salaj, Iasi, Tulcea si Ilfov cu Biblioteca Metropolitana Bucuresti. In cooperare cu biblioteca judeteana din fiecare regiune, fiecare retea va cuprinde maximum trei puncte de lucru, in total treisprezece, amplasate in capitalele de judet si in bibliotecile orasenesti si satesti. Fiecare biblioteca va face pereche cu un ONG, care va facilita implicarea comunitatii.

• Explorarea unei serii de optiuni pentru programele de instruire in utilizarea calculatoarelor, destinate bibliotecarilor, functionarilor guvernamentali, utilizatorilor din randul publicului si categoriilor marginalizate. IREX va colabora cu organizatii nationale specializate in furnizarea programelor de instruire in vederea evaluarii programelor de instruire si a modalitatilor de abordare optime pentru Romania.
• Estimarea statutului si capacitatii bibliotecilor publice din Romania si a nevoilor comunitatilor in domeniul informational. IREX va infiinta parteneriate cu firme specializate si cu Asociatia Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice in vederea colectarii de informatii cu privire la utilizarea de catre cetateni a internetului, la conditiile oferite in momentul de fata de catre biblioteci si la nevoile de instruire ale bibliotecarilor.
• Colaborarea cu Comisia Nationala a Bibliotecilor in vederea infiintarii unui Comitet Director National format din reprezentanti guvernamentali, ai sistemului de biblioteci si ai sectorului privat, care sa dezbata obstacolele intampinate in efortul de a oferi publicului acces la internet prin intermediul bibliotecilor si sa formuleze o politica la nivel national de sprijinire a acestor servicii pe termen lung.
• Organizarea unei serii de conferinte la nivel regional, pentru promovarea schimburilor de informatii intre participanti si specialistii in accesul comunitatii la internet, pentru dezbaterea planurilor pentru viitor si evaluarea lectiilor invatate.
• Coordonarea cu proiectul Serviciul Universal al ANRCTI privind telecentrele si cu proiectul Economia Bazata pe Cunoastere, al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, pentru a asigura schimburile de experienta si de bune practici cu alti participanti, precum si utilizarea optima a cunostintelor si resurselor disponibile.

• 18.10.2007 (sediul IREX din Bucuresti) – Prima intalnire de lucru IREX cu directorii de biblioteci judetene si prezentarea Programului Global Libraries
• 01.11.2007 – Vizita de informare si documentare a delegatiei IREX Bucuresti la Biblioteca Judeteana „Panait Cerna” Tulcea : convorbiri la nivelul conducerii Bibliotecii Judetene si intalnire cu colectivul Bibliotecii Judetene. Delegatia a fost formata din Colin Guard – directorul Programului Global Libraries pentru Ucraina, Alexander Page – IREX Washington si Alexandra Bucur, IREX. Delegatia IREX a fos primita de conducerea Consiliului Judetean Tulcea, la intalnirea de lucru fiind prezenti prof. Gheorghe Bunduc – presedintele Consiliului Judetean Tulcea, prof. Ion Bara si ec. Costica Bercea, vicepresedinti.
• 02.11.2007 – Vizita de documentare si informare a delegatiei IREX la Punctul de acces la informatie de la Jurilovca, Biblioteca publica Murighiol si Punctul de acces la informatie de la Dunavatul de Sus.
• 07.11.2007 (sediul Ministerului Culturii si Cultelor Bucuresti)   – Lansarea Programului Global Libraries Romania si conferinta de presa. Au luat cuvantul Adrian Iorgulescu, ministrul culturii si cultelor, Janet Sawaya – Officer Fundatia Bill & Melinda Gates, Alexander Page – Vice President IREX Washington, Doina Popa – presedinte ANBPR (Asociatia Nationala a Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din Romania, directoare a Bibliotecii Judetene „Octavian Goga” Cluj), Paul Andre Baran, directorul Programului Global Libraries pentru Romania
• 15 noiembrie-15 decembrie 2007 – in parteneriat cu organizatia Vox Deltae Crisan se deruleaza proiectul „Pregatirea implementarii proiectelor pilot in cadrul programului GLOBAL LIBRARIES ROMANIA din Judetul Tulcea” in cadrul caruia au fost identificate pe baza metodologiei si criteriilor stabilite de IREX si prin deplasari la fata locului, cele 5 propuneri de biblioteci publice din judet in care sa se organizeze cel de al doilea centru pilot de acces la Internet
• 18.12.2007 – Biblioteca Judeteana „Panait Cerna” inainteaza IREX Proiectul „Infonet – Centrul pilot de acces gratuit la Internet si de instruire”, Planul de lucru ianuarie-aprilie 2008, Planul de lucru ianuarie-aprilie 2008 si Anexele A-D. Un proiect similar este inaintat de Biblioteca publica din Sulina.
• 25 – 29.02.2008 (Iasi) – Sesiune de instruire pentru bibliotecari: au participat 2 bibliotecari din Biblioteca Judeteana Tulcea si 1 bibliotecar de la Biblioteca publica Sulina („Managementul Centrelor de Internet” si „Biblioteca Publica in Era Internetului”); Prima masa rotunda cu participarea conducerilor de biblioteci judetene, reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale partenere si ai administratiilor publice locale
• 17-21.03.2008 (Bucuresti) – Curs IT –  au participat 2 bibliotecari din Biblioteca Judeteana Tulcea si 1 bibliotecar de la Biblioteca publica Sulina
• aprilie 2008 – Lucrari de reparatii si renovare sala de festivitati Biblioteca Judeteana Tulcea destinata centrului
• 30.04.2008 (Jurilovca) – Lansarea paginii de internet a Bibliotecii Publice „Naum Pocorski” Jurilovca la sediul Punctului de acces la Internet Jurilovca, obiectiv asumat in cadrul proiectului CLIO, castigator in cadrul Concursului de proiecte cu participare comunitara din luna noiembrie 2007, lansat tuturor bibliotecilor din Romania. Au participat Monica Grecu – Advocacy and Training Specialist Global Libraries Romania, Anca Rapeanu – Intern IREX, prof. Doina Lelia Postolache – director Biblioteca Judeteana „Panait Cerna” si prof.Axinia Hogea – director executiv Directia judeteana pentru culte, cultura, patrimoniu.
• 06 – 09.05.2008 (Zalau, jud. Salaj) – Sesiune de instruire pentru bibliotecari (Crearea si mentinerea retelelor de advocacy / Relatii publice si comunicare)si a doua masa rotunda cu participarea conducerilor de biblioteci judetene
• 21-30.05.2008 (Tulcea si Sulina) – Primire si instalare software, conectare la Internet
• 27.05.2008-28.05.2008 – Vizita delegatiei SUA la Biblioteca Judeteana Tulcea privind monitorizarea si masurarea impactului proiectului. Din delegatie au facut parte Nancy Bolt – NBA, Laura Drewett, co-founder, consultant Adapted Consulting si Anca Rapeanu, Intern IREX. A doua zi, vizita de lucru a delegatiei  la Biblioteca publica Isaccea.

INAUGURARI CENTRE:

• 30.05.2008 – Inaugurarea Centrului de acces gratuit la Internet la Biblioteca publica Sulina
• 03.06.2008 – Inaugurarea Centrului de acces gratuit la Internet si de instruire-INFOnet la Biblioteca Judeteana „Panait Cerna” Tulcea

Organizarea centrelor pilot

Conform prevederilor Acordului de parteneriat incheiat intre IREX si Centrele pilot din Romania, cele doua centre pilot din Tulcea au beneficiat de o finantare nerambursabila de 21234 $ din care 15167$ pentru Biblioteca Judeteana Tulcea si 6067 $ pentru Biblioteca publica din Sulina.
Centrul a functionat ca un nou departament al Bibliotecii Judetene, integrat Centrului metodic si de informare comunitara, cu patru bibliotecari cu norma intreaga si cu 44 de ore de functionare saptamanal, in intervalul luni-sambata.
Bibliotecarii Centrului asigura utilizatorilor asistenta pentru navigarea pe Internet, utilizarea postei electronice si Yahoo messenger, webliografii la cerere, pachete tematice la cerere, listare de informatii selectate.

Inaugurarea centrlor pilot de acces gratuit la internet si de instruire

Bibliotecile publice din orasele Tulcea si Sulina organizeaza in perioada 30 mai – 3 iunie 2008 inaugurarea festiva a Centrelor pilot de acces gratuit la Internet si de instruire, dupa cum urmeaza :
– vineri, 30 mai, ora 17,00, Biblioteca publica « Jean Bart » Sulina
– marti, 03 iunie, ora 12,00, Biblioteca Judeteana “Panait Cerna” Tulcea, str.Isaccei nr.20, etaj I, Sala INFONET

Cele 2 centre se numara printre cele 13 prime centre pilot de acces gratuit la Internet infiintate in cadrul Programului Global Libraries, initiat si finantat de Fundatia Bill&Melinda Gates si administrat de IREX (International Research and Exchanges Board), program care se deruleaza in Bibliotecile Judetene Hunedoara, Iasi, Ilfov (si Biblioteca Metropolitana Bucuresti), Salaj, Tulcea, in perioada octombrie 2007 – septembrie 2008, in scopul imbunatatirii nivelului de acces la Internet in Romania prin intermediul bibliotecilor, vizand in special grupurile de populatie defavorizate.

In cadrul manifestarii se vor prezenta importanta pe plan national si international a Initiativei Global Libraries a Fundatiei Bill&Melinda Gates, eforturile financiare facute de parteneri pentru dotarea centrelor cu echipamente de tehnica de calcul, amenajarea spatiului, construirea retelei informatizate cu acces public in fiecare din cele cele 2 biblioteci si instruirea bibliotecarilor, serviciile pentru public care vor asigurate, asteptarile pe care le au partenerii prin infiintarea acestor centre precum si o scurta sesiune demonstrativa.

Evenimentele vor fi prezidate de prof. Doina Lelia Postolache, directorul Bibliotecii Judetene « Panait Cerna » (la Tulcea) si de Dragos Olaru, presedintele Asociatiei « Vox Deltae » Crisan (la Sulina) si vor avea ca invitati care vor lua cuvantul :  conducerea Consiliului Judetean Tulcea si a Primariei orasului Sulina, Paul Andre Baran, IREX, directorul Programului « Global Libraries » pentru Romania, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean si a institutiilor de invatamant din orasul Sulina, bibliotecari din bibliotecile publice ale judetului Tulcea, directori ai institutiilor de cultura, oameni de cultura, elevi, cadre didactice, pensionari.

Centrul va fi functional pentru public din ziua inaugurarii si va fi deschis utilizatorilor conform urmatorului program :
– la Biblioteca Judeteana Tulcea : Luni-12,00-19,00 ; Marti-Vineri 9,00-19,00 ; Sambata 9,00-13,00
– la Biblioteca publica Sulina : Luni-Vineri 8,00-16,00 ; Sambata 8,0012,00
(Publicat in ziarul Delta, sambata, 31 mai 2008)