TAINELE DUNĂRII”

Ziua Internațională a Dunării, 29 iunie

Concurs on-line de desen, poezie și eseuri

Dunărea, liniştită şi largă, cu aceeaşi nepăsătoare maiestate de mii de ani alunecă spre mare în leneşe încovăiri. ” scria Jean Bart în ”Datorii uitate”

Biblioteca Județeană ”PANAIT CERNA” TULCEA, prin intermediul Sălii de lectură pentru copii, în parteneriat cu Administrația Națională ”Apele Române” S.G.A. Tulcea, sărbătorește ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DUNĂRII și a APELOR ROMÂNE pe data de 29 Iunie, printr-un concurs on-line de desene, eseuri și poezie. Scopul acestui concurs este acela de a descoperi și încuraja tinerii care au aptitudini artistice să reflecteze asupra a ceea ce înseamnă mediul înconjurător și să creeze opere de artă originale pentru a sărbători Ziua Dunării.

Astfel, în perioada 8 – 26 iunie 2020, așteptăm lucrările voastre pe adresa de e-mail : concursbjt@gmail.com

GRUP ȚINTĂ: Elevii din județul Tulcea, indiferent de vârstă.

REGULAMENT:

La acest concurs pot participa elevii de orice vârstă , aparținând școlilor din județul Tulcea și din municipiu, care au preocupări artistice și doresc să-și prezinte creațiile într-o competiție.

Eseurile și poeziile vor fi redactate cu font TIMES NEW ROMAN cu caracter de 12, obligatoriu cu diacritice. Vom lua în considerare doar lucrările originale și vom descalifica orice tentativă de plagiat.

Desenele vor respecta tematica dată și vor fi încărcate (scanate sau fotografiate) pe adresa de e-mail dată.

Concursul cu tema ”Tainele Dunării” are trei secțiuni:

– Eseuri

– Poezie

– Desen

NOTĂ:

– Elevii pot participa la mai multe secțiuni iar lucrările lor vor fi expediate în format electronic pe adresa de E-MAIL : concursbjt@gmail.com, în perioada 8-26 iunie 2020

– Nu se pot depune contestații și nu se returnează creațiile care au participat la concurs;

ETAPELE DE DESFĂȘURARE A CONCURSULUI:

– PRIMIREA LUCRĂRILOR, 8- 26 IUNIE 2020;

– EVALUAREA LUCRĂRILOR, 26-28 IUNIE 2020;

– CENTRALIZAREA ȘI COMUNICAREA REZULTATELOR, 29 IUNIE 2020.

COMPONENȚA JURIULUI:

-PREȘEDINTE: PROF. DE LIMBA ROMÂNĂ, FLOAREA CALENIC;

-MEMBRI: DR. LIGIA DIMA, MANAGER BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ”PANAIT CERNA”TULCEA;

– Bibliotecar Mihailov Anișoara – Sala de lectură pentru copii;

– Bibliotecar Mergeane Mariana – Sala de lectură pentru copii.

PREMII:

– Concurenții care vor fi premiați vor fi anunțați pe e-mailul personal.

– Se vor acorda diplome și premii surpriză pregătite de Administrația Națională ”Apele Române” SGA Tulcea pentru fiecare secțiune în parte : Premiul I, Premiul II, Premiul III, Mențiune.

Ziua internațională a Dunării este celebrată, anual, la 29 iunie.

Sărbătoarea aminteşte de semnarea, în anul 1994, la Sofia, a convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului.

Fiind una dintre cele mai importante comori naturale ale Europei, dar şi printre cel mai vulnerabil, al doilea fluviu ca lungime de pe continent după Volga, şi important drum comercial, Dunărea reuneşte în bazinul său peste 83 de milioane de locuitori.

DUNĂREA a cunoscut de-a lungul istoriei mai multe denumiri: Danubius, Istrus, Histru, Danare, Donaris, Phisos, Rio Divino.

Napoleon Bonaparte considera că Dunărea este „Regele fluviilor din Europa”, iar Herodot din Halicarnas scria într-una din lucrările sale : „Între fluviile care au renume şi care sunt navigabile când vii de la mare este şi Istrul…”.