Elevii claselor a VII-a A și B ale Liceului Teoretic „Grigore Moisil” din municipiu, coordonați de profesorii Cristina Buzoianu și Cornel Casian, bibliotecara Violeta Puflea și pedagoga școlară Amedeia Teodorof , au vizionat ieri, în Sala Mediatecă a Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea, două episoade din seria documentară 𝑾𝒊𝒍𝒅 𝑪𝒂𝒓𝒑𝒂𝒕𝒉𝒊𝒂 (𝑺𝒂̆𝒍𝒃𝒂̆𝒕𝒊𝒄𝒊𝒂 𝑪𝒂𝒓𝒑𝒂𝒕̦𝒊𝒍𝒐𝒓).

Gândită inițial ca trilogie și realizată în perioada 2011 – 2013, seria a fost apoi continuată cu un al patrulea episod, dedicat promovării obiceiurilor și tradițiilor de iarnă.

Tradus în 20 de limbi și difuzat în 119 țări, „Sălbăticia Carpaților” este un documentar realizat de canalul Travel Channel si finanțat de către Fondul European pentru Natură. Co – producător și realizator este Charlie Otley, englezul care pornește într-o aventură de neuitat pe plaiurile „sălbatice” românești și prin pădurile superbe, dar prea puțin cunoscute ale Munților Carpați. Zona reprezintă una dintre puținele rămase neatinse din Europa, unde încă mai trăiesc lupi, urși și lincși.

Documentarul se oprește și asupra istoriei zbuciumate a zonei prezentate, poposind deopotrivă la ruinele dacice și la așezările formate în perioada medievală, sate izolate, trecători prin munți, unde Charlie a avut ocazia să întâlnească personaje pitorești: ciobani, artiști, ecologiști, chiar și un conte.

Poate cea mai inedită parte a filmului o constituie interviul cu Prințul Charles, care și-a subliniat descendența din domnitorul român Vlad Țepeș și și-a afirmat interesele pentru această zonă. De altfel, prințul britanic deține mai multe proprietăți în România, două la Valea Zălanului (Covasna), una în Viscri (Brașov) și una la Malincrav (Sibiu), pe care le vizitează des. Iar când prințul Charles nu este în România, proprietățile sunt închiriate turiștilor», este sinopsisul postat pe site-ul 𝐜𝐢𝐧𝐞𝐦𝐚𝐠𝐢𝐚.𝐫𝐨.