Inventatorul procedeului de extragere a petrolului prin injectare cu apă sărată s-a născut pe 9 august 1923 în orașul Tulcea unde își începe liceul pe care îl termină la București.

A urmat Institutul Politehnic secția Petrol si Gaze, absolvind-o în 1947 cu „Magna cum laude”.

După absolvirea facultății se angajează la Astra Romana, companie romano-americană de extragere a petrolului din Ploiești. Nu stă mult și prin concurs trece la cercetare, angajându-se la Institutul de Cercetări Petroliere din Campina.

În 1961, e trimis în Italia la o expoziție a petrolului unde îl cunoaște pe Walt Disney care rămâne surprins de inventivitatea inginerului român și de cum își imagina noile cercetări.

Se crede că în urma discuțiilor purtate cu inginerul Ion Adamache, Walt Disney a inventat conceptul de „imagineering” în creațiile sale.

În 1968 devine consilier în Departamentul de Petrol al Consiliului Național al Cercetării Științifice unde în 1971 e obligat să demisioneze fiindcă nu era agreat de P.C.R., mai ales ca în 1968 a devenit membru al Societății Internaționale a Inginerilor în Petrol din SUA.

A fost trimis în „exil” ca simplu inginer la Schela Bolintin, însă datorită competenței sale, în 2 ani e mutat la Centrul de Perfecționare a Inginerilor și Tehnicienilor din Ministerul Petrolului unde devine profesor, scrie mai multe manuale și cărți de specialitate.

Participă la un concurs organizat de Libia la București unde obține funcția de Reservoir Engineering Manager, directorul administrativ al Rezervelor de Petrol ale Libiei unde demarează mai multe proiecte de extragere a petrolului libian în zona Saharei.

În 1977 a cerut azil politic în Italia și a stat 10 luni în lagărele de la Trieste și Latina. Până în acel moment al carierei sale, inginerul Ion Adamache avea la activ 17 patente de invenție, 8 cursuri și manuale și numeroase articole publicate în reviste de specialitate în română, franceză și engleză. Participase la congresele internaționale ale petrolului din Mexic, Moscova și Tokio.

De acolo a plecat în Canada, fiind înregistrat ca imigrant (1977–1981) și apoi cetățean canadian. S-a stabilit la Calgary și a lucrat, vreme de 32 de ani, în industria canadiană a petrolului. L-a reîntâlnit acolo pe unul dintre mentorii săi din tinerețe, Traian Nițescu, fugit în 1948 din România (trecând Dunărea înot), care lucra la Canadian Fina LTD și adusese producția acesteia la un miliard de dolari canadieni înainte de a fi vândută către Petro Canada.

Acolo a patentat prin Canterra Energy Ltd., al cărei al doilea angajat a fost (în 1987 în Canada și 1989 în SUA), procedeele de extragere a petrolului prin injectare cu apă sărată și de procesare a petrolului crud prin purificare de sulfuri, pe care nu reușise să le aplice în România.

Astfel, investind 4 milioane de dolari în aceste noi tehnologii, Canterra a extras petrol din partea central-vestică a Albertei în ritm de 300 de tone pe zi, cu un procentaj de puritate de 99%.

Astăzi aceste procedee se aplică încă în șase țări. Canada se pregătește să folosească la adâncimi și mai mari tehnologiile lui Ion Adamache (se numesc „pompele Ion“), extrăgând petrolul și înlocuind pungile respective cu apă sărată. Procentajul de puritate scontat ar fi de 68%. Pentru aceste noi aplicații, inginerul Ion Adamache a convins compania Husky să investească în teste în zona râului Rainbow Keg, folosind o tehnologie pe care a perfecționat-o.

Inginerul Adamache a devenit membru fondator al Horizontal Well Special Interest Group of the Petroleum Society, parte a CIM (Canadian Institute of Mining, Metallurgy and Petroleum). La Calgary, inginerul Adamache a fost coordonator al corpului inginerilor specialiști în rezervoare de petrol la R&D și director de producție la Canterra Energy Ltd., cumpărată apoi de Aquitaine.

În 1991 a fondat Secția română a Societății Internaționale a Inginerilor din Petrol din SUA (SPE), înscriind primii o sută de ingineri români pe care i-a introdus în circuitul internațional. A organizat zece conferințe CIM/SPE și cinci conferințe tehnice anuale ale CIM. A fost membru al APPEGA (Asociația Inginerilor și Geologilor din Alberta) din 1978, al CIM, al CANMET (Canadian Centre for Mineral and Energy Technology), al SPE, al Petroleum Recovery Institute (PRI) și al Computer Modelling Group (GMC).

După ce s-a retras din aceste activități și-a fondat propria sa afacere, ADAMACHE PETROENG LTD., firmă de consultanță în domeniul petrolului. Vorbind fluent șase limbi, a fost solicitat ca expert în Libia, Franța, Italia, China, URSS, Japonia, Venezuela, Mexic, Ungaria, Iugoslavia, SUA, România. A fost invitat să conferențieze în Italia, Japonia, Franța, considerat un imaginativ în inginerie, „imagineering“, cum remarcase Walt Disney.

În anul 1993 și-a înființat propria companie, acordând consultanță în domeniul extracției petrolului pentru Libia, Franța, Italia, China, Venezuela, URSS, Iugoslavia, SUA, Canada.

A fost un membru marcant al comunității românești din Calgary, a sprijinit biserica românească și învățarea limbii române.

În amintirea sa (decedat la 25 noiembrie 1998, Calgary), doamna Ana Adamache, sotia sa, a instituit șase burse școlare anuale pentru copiii romani din Canada.

Laboratorul de robotică și inventică din cadrul Colegiului Dobrogean „Spiru Haret“, a fost realizat cu ajutorul donației lăsate prin testament de inginerul Ion Adamache, fost elev al liceului.

În decembrie 2018, Spitalul Județean de Urgență Tulcea primește o donație de 120.000 euro lăsată prin testament.

Sursa: Sursa text: https://www.agir.ro/…/ion-adamache-1923-%E2%80%93-1998…

Restaurare&Colorizare:Ionuț Jescu