Reuniunea din mai a Clubului de lectură pentru adolescenți le-a prilejuit acestora întâlnirea cu Teodor Hossu-Longin, care a primit din capul locului cuvântul de bun-venit din partea managerului Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea, dr. Ligia Dima.

Născut în București (1972), scriitor și jurnalist de televiziune, a publicat la 26 de ani volumul de proză scurtă 𝐂𝐫𝐢𝐦𝐚 𝐬̦𝐢 𝐚𝐥𝐭𝐞 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐫𝐢, fiindu-i decernat premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. După o pauză de douăzeci de ani, a revenit în 2017 cu romanul 𝐌𝐨𝐫𝐭𝐮𝐚 𝐄𝐬𝐭 (care a primit premiul editurii Cartea Românească pentru proză și a fost tradus în limba bulgară în 2021), iar în noiembrie 2018 a lansat nou volum de proză scurtă, 𝟏𝟑, 𝐜𝐮 𝐧𝐨𝐫𝐨𝐜 (Editura Paralela 45). În 2020, a publicat la Editura Hyperliteratura 𝟏𝟎 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐬̦𝐢 𝐫𝐞𝐭̦𝐞𝐭𝐞 𝐩𝐢𝐞𝐫𝐝𝐮𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐃𝐞𝐥𝐭𝐚̆, o carte-album fascinantă despre istoria și gastronomia noastră, aceeași editură publicându-i în 2022 al doilea roman – 𝐌𝐚̆𝐬̦𝐭𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐩𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐦𝐚̆𝐬̦𝐭𝐢𝐢. În 2023 semnează 𝐂𝐫𝐚𝐩𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚𝐕𝐞𝐜𝐡𝐞, prima carte dedicată istoriei pescuitului sportiv la crap din România. Revistele Contemporanul, Luceafărul de dimineaţă, Viaţa Românească şi Cenaclul de la Păltiniș i-au găzduit în paginile lor nuvele și fragmente de roman. Este, de asemenea, coordonatorul volumelor mamei sale, Lucia Hossu-Longin, celebra realizatoare a seriei 𝐌𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐃𝐮𝐫𝐞𝐫𝐢𝐢.

Pe larg, scriitorul le-a povestit elevilor despre geneza fiecărei cărți, contextul în care a fost scrisă, ideile preliminare și truda ridicării edificiului epic, explicându-le cu variate argumente importanța capitală a cititului. Totodată, Teodor Hossu-Longin le-a destăinuit tinerilor și cealaltă mare pasiune a sa, pescuitul, „momindu-i” cu Canalul (YouTube) „Mincinoșii”, canal tv dedicat pescuitului, turismului și artei culinare.

Musai să adăugăm că alături de Teodor Hossu-Longin a fost și prietenul său, scriitorul Adrian Pârvu, ale cărui volume – 𝙋𝙖𝙩𝙞𝙢𝙞 𝙖𝙪𝙯𝙞𝙩𝙚 𝙙𝙞𝙣 𝙂𝙪𝙧𝙖 𝙊𝙗𝙤𝙧𝙪𝙡𝙪𝙞 și 𝙎𝙖