S-a nascut la 11 august 1937 la Tulcea, din parintii Elisaveta si Iosif Evseev, pescar lipovean. La Tulcea urmeaza studiile elementare. Clasele liceale la Scoala Pedagogica cu limba de predare rusa din Bucuresti. In 1953, dupa un an de studii la Institutul „Maxim Gorki”, este trimis ca bursier al statului roman la Facultatea de Filologie a Universitatii din Sankt Petersburg, sectia slavistica (1960). L-a avut ca profesor pe Vladimir Iakovlevici Propp, folclorist de renume international, stralucit reprezentant al comparativismului si al scolii formalismului rus in literatura si poetica. La terminarea studiilor este repartizat la Institutul pedagogic de 5 ani din Timisoara, devenit universitate, unde a predat la Facultatea de Filologie – Catedra de limbi slave si unde parcurge toate treptele didactice: asistent (1960),  lector universitar (1964), conferentiar universitar (1971), sef de catedra (1975 – 1979), profesor universitar (1981), prodecan (1981 – 1985), decan al Facultatii de Filologie (1990). Doctor in filologie cu teza “Structura semantica a verbului” (1970). Membru activ al Cercului de semiotica de la Universitatea din Timisoara pe care l-a condus din 1980. Conducator de doctorat la Lingvistica si filologie slava (1991). Profesor consultant. A participat cu lucrari la Congresele internationale de slavistica din tara si strainatate (Bucuresti, Varna, Leningrad, Regensburg, etc.)

Reprezentant de seama al Comunitatii Rusilor Lipoveni din Romania, unul dintre fondatorii Comunitatii Rusilor Lipoveni din Romania si ai periodicului bilingv „Zorile”. Lingvist, folclorist, etnolog, traducator si critic literar, antropolog, personalitate de mare eruditie, care a lasat o valoroasa mostenire culturala: enciclopedii, dictionare, manuale, cursuri, culegeri de exercitii, recenzii, traduceri. Reputat cercetator in lingvistica, simbologie, mitologie si etnologie, recunoscut pe plan national si international.

Redactor la revista “Zorile” a Comunitatii  Rusilor Lipoveni din Romania. A scris peste 150 de articole si studii stiintifice, fiind singurul redactor al publicatiei “Zorile”, care a scris si publicat fara intrerupere, incepand cu primul numar din 1990. A colaborat la publicatiile „Orizont”, „Cahiers de linguistique théoretique et appliquée”, „Analele Universitatii din Timisoara”, „Studii de lingvistica”, „Forum”, „Caiete de semiotica”, „Analele stiintifice ale Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi”, „Folclor literar”, „Helion”, „Revista de etnografie si folclor”, „Anabasis”, „Ateneu”, „Romania literara”, Radio Timisoara, s.a. Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania – Filiala Timisoara (1994). Vicepresedinte al Societatii literar-artistice „Sorin Titel” din Banat (fostul Cenaclu literar „Sorin Titel”, inaugurat in 21 decembrie 1988, la Casa de Cultura din Timisoara, redeschis in martie 1990).

Membru al primului Consiliu Municipal al Frontului Revolutiei din Timisoara. In dimineata zilei de 22 decembrie 1989 a luat cuvantul in fata multimii adunate in Piata Operei din Timisoara. Presedintele Consiliului de Aparare a Universitatii din Timisoara intre 23 decembrie 1989 – 7 ianuarie 1990. A condus primele alegeri libere la Inspectoratul Scolar Judetean Timis si la Institutul Agronomic.

Distins cu Premiul Academiei Romane “Opera Omnia” pentru merite stiintifice exceptionale, de catre Ministerul Educatiei Nationale si Consiliul National al  Cercetarii Stiintifice din Invatamantul  Superior (2000). Ordinul National „Serviciul credincios” in grad de Cavaler conferit la propunerea ministrului culturii si cultelor, prin Decretul 488 din 1 iunie 2002 de Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, “pentru talentul si daruirea aratate in indelungata activitate artistica, stiintifica si didactica prin care au promovat traditiile culturale specifice fiecarei comunitati etnice si valorile autentice ale artei universale, creand un spatiu de exemplara convietuire si de civilizatie romaneasca”. Premii literare: Premiul “Ethnos” pentru Dictionar de magie, demonologie si mitologie romaneasca 1998 ; Diploma de excelenta a Prefecturii Judetului Timis (2000); Premiul de Excelenta al Asociatiei „Patrimoniu pentru Romania” pentru ansamblul operei si pentru contributia deosebita in domeniul lingvisticii, etnologiei si istoriei civilizatiei traditionale (2006).
„Un om, un simbol – In honorem magistri Ivan Evseev“, se intituleaza volumul omagial dedicat de prof. univ. dr. Marin Buca de la Universitatea de Vest din Timisoara personalitatii profesorului si carturarului Ivan Evseev.
S-a stins din viata la 1 mai 2008.