Cu emisiunile “EUROPA” 1969, cei de la Strassbourg comemoreaza zece ani de la constituirea asociatiei C.E.P.T., in cadrul organizatiei Europa pe care o patroneaza. Modest, totusi incurajator rezultat pe drumul spinos al confederalizarii europene, la realizarea careia s-au angajat. Unitatea de vederi, in problemele postale si de telecomunicatii ale celor 23 de State, astazi membre ale acestei asociatii, exprimata printr-o emisiune filatelica unitara, simbol al idealului suprem urmarit – CONFOEDERATIO EUROPAE – obisnuieste generatiile tinere ale mozaicului de state care alcatuiesc batranul continent cu aceasta salutara idee, pentru salvarea lui in viitor si le da o constiinta europeana. Lipsa acestei constiinte europene si de responsabilitate politica a europenilor prezenti la Yalta a ingaduit dictatul monstruos al acestei conferinte si a permis corifeilor ei sa dispuna de patrimoniul teritorial european, arbitrar si contra tuturor principiilor de drept, de morala si de libertate, in numele carora sangerasera tot globul de la 1939 pana la 1945. Indiferent de sectorul de interese momentane in care au fost asvarliti, europenii nu trebuie sa uite acest abuz si trebuie sa caute prin toate mijloacele de care dispun, remedierea raului produs si recuperarea teritoriilor ciuntite.

Pentru Romanii Liberi, in afara de comemorarea deceniului de activitate C.E.P.T., aceasta emisiune lansata la 10 Mai 1969 – a XXVII-a, si corespunzatoare celei de-a 14-a emisiuni a Comunitatii de la Strassbourg, inseamna, de asemenea, triumful ideii care a stat la baza acestor emisiuni de exil, adica reprezentarea intereselor neamului romanesc care nu se putea exprima liber si de entuziasta lui adeziune la realizarea acestei binefacatoare unitati europene.

Republica Socialista Romania, convingandu-se de necesitatea colaborarii cu vestul european, si-a insusit punctul de vedere al Romanilor Liberi si a inceput in acest an sa lanseze, concomitent cu emisiunile C.E.P.T.-ului, emisiuni postale speciale in acest scop, reproduse alaturat.
Obiectivele fixate la 13 Ianuarie 1957, cand a aparut prima serie de vignete postale romanesti in exil – pro Europa:
a) parodierea emisiunilor Europei de la Strassbourg, ca protest contra nedreptei sacrificari la Yalta, a estului european;
b) indicarea, pentru conducatorii Romaniei, ca nu trebuie rupta legatura de destin dintre neamul romanesc si Europa occidentala, fusesera atinse;
Sacrificiile Romanilor Liberi de a lansa si sustine, atatia ani, aceste emisiuni de propaganda romaneasca si europeana, au avut meritul de a fi mentinut in istoria in imagini a lumii moderne, care este Filatelia, locul pe care Romania trebuia sa-l ocupe si de a fi obligat la restabilirea legaturilor de cooperare cu vestul european. Considerand misiunea incheiata, pe acest taram, Romanii Liberi pot privi cu orgoliu opera infaptuita si exclama cu satisfactia de a fi fost intelesi in actiunea lor, FINIS CORONAT OPUS. Ei doresc din toata inima grabnica integrare a tarii noastre in marea familie a natiunilor europene C.E.P.T. Din aceste motive, emisiunea Europa 1969 a Romanilor Liberi incheie ciclul acestor emisiuni.

Desenul celor de la Strassbourg, in aceasta ocazie, apartine domnului Luigi Gasbarra si reprezinta, in stil antic, constructia mareata a templului EUROPA.
S-a emis un timbru de 1 Leu valoare faciala si s-a imprimat in forma de colita filatelica de patru bucati. Timbrul, de culoare neagra pe fond verde-oliv, prezinta datele 1959-1969, valoarea 1 Leu, cuvintele ROMANIA, POSTA si in rosu avertismentul mentionat mai sus. Pe colita filatelica apar cuvintele – ROMANIA LIBERA – EMISIUNEA EUROPA 1969.

(Revista “Carpatii”, Anul XIX, Nr. 10-11, 15 aprilie-15 mai 1973, pag. 15)