Expoziția se va deschide, miercuri, 7 mai, începând cu ora 11, în foaierul Bibliotecii Județene „Panait Cerna”.

„Realizată de Muzeul Naţional „George Enescu”, expoziţia constituie o inspirată frescă a începutului de secol XX, marcat de Primul Război Mondial şi de zbaterile românilor de a-şi încuraja soldaţii pe front şi răniţii din spatele frontului, pe de o parte, iar pe de altă parte, de a-şi concentra voința spre unirea tuturor teritoriile româneşti într-o singură ţară. Oameni simpli, aristocrați, intelectuali, politicieni s-au pus în slujba cauzei naționale, contribuind, în felul lor, la împlinirea acestui vis al românilor. Expoziţia este realizată de muzeograf dr. Irina Niţu, împreună cu Horia Niţu (grafică) şi Cristina Andrei (consultant ştiinţific)”, potrivit Radio România Muzical.

Câteva puncte cheie din activitatea marelui artist în timpul războiului:

• În august 1914, în Franța, Marele Război începuse, iar George Enescu era în plină activitate concertistică. Obținuse un permis de ședere și unul de liberă circulație, astfel că, în 1914, a concertat împreună cu artiști celebri pe mari scene ale Europei. În septembrie s-a întors în România, unde a rămas până la sfârșitul războiului.

• În această perioadă dramatică, muzicianul a susținut recitaluri și concerte ca violonist, dirijor, pianist, a compus și a prezentat opusuri proprii în primă audiție, angajându-se necontenit în activități de binefacere.

• În mijlocul bătăliilor sângeroase și al evenimentelor tragice, George Enescu împreună cu artiști români a încercat să aline suferințele soldaților, orfanilor și văduvelor de război, cântând nu doar în sălile obișnuite, ci și în locuri inedite, pe front sau în spitalele pentru răniți.

• A fondat Orchestra Simfonică din Iași în anul 1918, dirijând-o în nenumărate concerte ale căror venituri le-a donat orfanilor de război și Crucii Roșii din România.

• Pentru impresionanta sa activitate muzicală din acea perioadă, Casa Regală reprezentată de Regele Ferdinand I și Regina Maria l-a decorat cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor.

Sursa: plazaromania