S-a nascut in 2 august 1946, in orasul Sulina, jud. Tulcea, intr-o familie de rusi lipoveni, Melania si Elefteri Danilov. Cursurile primare si gimnaziale la Sulina (1953-1960), urmate de Liceul nr. 2 din Tulcea (1960 – 1964). Se inscrie la concursul de admitere la Institutul Superior de Marina din Constanta, sectia Ofiteri de punte pentru flota comerciala, dar este respins din motive medicale. Stagiul militar, ca plansetist, intr-o unitate militara de artilerie antiaeriana din Bucuresti. Revine la Sulina, in februarie 1966 si este angajat in functia de contabil principal la Consiliul Popular Sulina.

Licentiat al Facultatii de Filologie – sectia rusa – romana – Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi (sef de promotie, 1971). Profesor la Catedra de Limbi Moderne a Institutului de Medicina si Farmacie din Iasi (in prezent Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi), unde preda limba rusa si limba romana pentru straini. Specializari in Polonia (1978) si Bulgaria (1992). Lector de limba, cultura si civilizatia romana la Institutul de Limbi Straine Nr. 1 din Beijing (China, 1982-1984), la Universitatea „Kiril si Metodiu” din Velico Tarnovo (Bulgaria, 1992-1995) si la Universitatea de studii straine din Beijing (China, 1997-1998).

Doctor in Filologie, cu teza „Analiza lingvistica a proverbelor rusesti” (Craiova, 1996). In 1999 se transfera, prin concurs, pe post de conferentiar, la Catedra de Slavistica “Petru Caraman” a Universitatii “Al. I. Cuza”. Autor a peste 80 de lucrari stiintifice publicate, carti in domeniul lingvisticii, culegeri de texte si manuale de limba romana pentru studentii straini.
Prozator, dramaturg, ziarist. Debut literar in nr. 7/1984 al revistei „Contemporanul”, cu eseul Dragonul, mitica emblema a Chinei. Debut editorial in 1999, la Editura Junimea, cu volumul de proza umoristica scurta Facatorii de minuni din Arbanasia. A publicat poezie,

proza si teatru in periodice. Colaboreaza la „Cronica”, „Flacara”, „Moldova”, „Timpul”, „Convorbiri literare ”. Membru fondator si redactor la revista „Kitej-grad” Iasi. Pseudonim literar Leo Divinial. Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania – Filiala Bucuresti (2007).
Casatorit cu Aurelia-Iozefina Danilov, profesoara, traducatoare. Au doi fii, ambii informaticieni, Jaroslav si Vladimir, cel de al doilea fiind antrenor de sah la clubul “Politehnica” Iasi, antrenor al nationalei de juniori, maestru international.

Volume publicate
Pagini din viata si opera unor savanti si inventatori romani, antologie si note de Ilie Danilov. Beijing: Centrul de multiplicare al Facultatii de limbi sud-est europene de la Universitatea de Studii Straine din Beijing, 1984; Paremiologia rusa din perspectiva comunicativa, lingvistica si stilistica. Veliko Tarnovo: Editura Sirius-4, 1995; Rumynski ezik. Intenziven kurs (za balgarski studenti), Veliko Tarnovo, 1994; Essential Romanian for foreign students. Iasi: Cronica Publishers, 1996; Russkie poslovicy i pogovorki (Proverbe si zicatori rusesti). Iasi: Editura Junimea, 1999; Facatorii de minuni din Arbanasia. Proza scurta. Iasi: Editura Junimea, 1999; Repere  ale  paremiologiei  romanesti. Iasi: Editura Moldova, l997 ; Studii, articole si comunicari. Iasi: Editura Moldova,1996; Rezervatia mitocanilor (proza umoristica scurta). Iasi: Editura Kitej-Grad, 2002; Dictionar de mitologie slava. Iasi: Editura Polirom, 2007, 312 p.; „Daca strigi si nu-ti raspunde nimeni” (in pregatire la Editura Kitej-grad).

Lucrari in volume colective
Gradina limpezimii desavarsite (proza memorialistica), in volumul colectiv Evantaiul celor 1000 de ganduri. Bucuresti: Editura Ion Cristoiu, 1999;
Scrisoare de recomandare, in antologia Insula Alba. Constanta: Editura Ex Ponto, 2003.

Lucrari in colaborare:
Ciu Tu Di, Ilie Danilov, Ding Zhao. Limba romana. Curs practic (pentru studentii chinezi). Beijing: Facultatea de limbi sud-est europene de la Universitatea de Studii Straine din Beijing, 1984;
Limba romana. Culegere de texte (in colaborare). Iasi: Centrul de multiplicare al U.M.F., 1990;
Danilov, Ilie; Lupu-Bratiloveanu, Crina; Lazar, Maria. Limba romana. Notiuni de morfologie cu exercitii. Iasi: Centrul de multiplicare al U.M.F., 1991;

Traduceri
S.N. Lazarev. Karma sau armonia dintre fizic, psihic si destin. Iasi: Editura Moldova,1995; John Toland. Viata lui Adolf Hitler. Iasi: Editura Moldova, 1995; F.M. Dostoievski. Scrieri politice. Iasi: Editura Polirom, 1998; S.N. Lazarev. Karma pura. Iasi: Editura Polirom,1998; S.N. Lazarev. Diagnosticarea karmei. Iubirea. Bucuresti Editura Dharana, f.a. (in colaborare cu Iozefina Danilov) ; S. N. Lazarev. Diagnosticarea karmei. Sistemul autoreglarii campurilor. Bucuresti Editura Dharana, f.a. (in colaborare cu Iozefina Danilov); Cele mai frumoase basme rusesti (in colaborare cu Aurelia-Iozefina Danilov). Iasi: Editura Polirom, 2007.

Articole si comunicari stiintifice

Sursa fotografie
http://media.lit.uaic.ro/slavistica/danilov.html