Ca protest impotriva teroarei exercitata de Soviete in provincia romaneasca BASARABIA, rapita in 1944 din nou, Romanii Liberi au decis a dedica emisiunea de Craciun a anului 1969, Basarabiei martirizate.
S-a emis la 20 decembrie 1969 o colita filatelica in multicolor pe care, in coltul stang sus, apare in miniatura desenul emisiunii de Craciun din anul 1966 si Steaua de la Bethleem luminand Familia Sfanta.
In coltul din dreapta jos e reprodus timbrul emis pentru Basarabia la 30 noiembrie 1965, marit si cu valoarea schimbata in 3 lei.

Desenul reprezinta o troita, simbolizand patria mama ROMANIA si o fetita – BASARABIA – care se agata cu disperare de ea sub loviturile cnutului unui soldat sovietic. Totul pe fondul unui sat care arde in departare – simbol al teroarei dezlantuite asupra populatiei romanesti a acestei oropsite provincii din Tara noastra.
Ca texte: pe vigneta – PENTRU BASARABIA FRONTIERA DE EST A EUROPEI, iar pe colita, in afara de CRACIUN 1969, textul in limba engleza: SFANTA FECIOARA MARIA AJUTA POPORUL NOSTRU SA ELIMINE OCUPATIA RUSA COMUNISTA DIN TINUTUL ROMANESC AL BASARABIEI – ca o rugaciune adresata MAICII DOMNULUI.
Nu s-a emis plic pentru ziua emisiunii, nici nu s-a gravat stampila speciala.

(Popescu, Traian – “Romania si unitatea Europei”, Editura Carpati, Madrid, 1975, pag.168)