In completarea programului de manifestari ale Romanilor Liberi, in legatura cu comemorarea a 50 de ani de la realipirea Transilvaniei la patria mama – Romania, infaptuita la 1 decembrie 1918 la Alba-Iulia, s-a decis ca emisiunea de Craciun a anului 1968 sa fie dedicata Bisericii Romane Unite, care implinea la acea data, douazeci de ani de persecutii si martiraj.

S-au emis trei vignete postale cu valoare de 1 Leu fiecare, reproducand figurile celor trei episcopi Uniti torturati de comunisti in Romania.
Pe fond cafeniu deschis apare figura P.S.S IOAN SUCIU – Administratorul Apostolic al Mitropoliei Unite de la Blaj, pe fond visiniu Episcopul VASILE AFTENIE – vicarul Mitropoliei de la Blaj, iar pe fond albastru figura P.S.S  IULIU HOSSU, Episcop al Clujului si primul Cardinal Roman.

Alaturi de figura fiecaruia apar siluetele monumentelor importante ale Blajului Unit, Ioan Suciu – Catedrala Unita de la Blaj, Vasile Aftenie – Palatul Metropolitan din Blaj, iar Iuliu Hossu – Cetatea Blajului. In dreapta vignetei, ca o miniatura pe fond auriu si in mai multe culori, apare desenul vignetelor de Craciun din anii 1966-1967, cuvintele: ROMANIA POSTA 1 LEU -1948-1968 si in englezeste: FELICITARI SI O RUGACIUNE PENTRU LIBERTATEA BISERICII ROMANE CATOLICA UNITA.
Nu s-a imprimat plic pentru ziua emisiunii si nici nu s-a gravat stampila speciala.

(Popescu, Traian – “Romania si unitatea Europei”, Editura Carpati, Madrid, 1975, pag. 164)