Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice  din România – Filiala Tulcea (președinte Ioana Frunte-Lată) în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea desfășoară în perioada 28.05.2015 – 01.10.2015 proiectul Campanie pentru promovarea lecturii și a personalităților locale, proiect cofinanțat din bugetul local al municipiului Tulcea.
Activitățile principale ale Proiectului constau în editarea lucrării Oameni de știință tulceni: mic dicționar biobibliografic (autor Ioana Frunte-Lată) precum și organizarea concursului de lectură Aripi de carte: Cărțile îți dau aripi…citește! Concursul de lectură se va desfășura în cadrul Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea în perioada vacanței de vară și se adresează copiilor și adolescenților din școlile și liceele tulcene din două categorii de vârstă: 11 – 14 ani și 15 – 18 ani.
Necesitatea proiectului decurge din analiza unor statistici naționale și europene referitoare la actul de lectură. Astfel, un raport recent al Comisiei Europene arată că, la nivel european, unul din 5 elevi au competenţe reduse de citire la vârsta de 15 ani iar România are un număr ridicat de persoane care scriu şi citesc cu dificultate: 40% faţă de media U. E. de 17 %. Un studiu recent (studiul IRES pe 2011) indică cifre îngrijorătoare: 22% dintre români nu citesc nicio carte în timp ce doar unul din 5 citeşte doar o carte pe an. Nici statistica Bibliotecii Judeţene Tulcea nu este îmbucurătoare: numărul utilizatorilor activi este în continuă scădere iar din interpretarea rezultatelor unui studiu aplicat în 2010, rezultă că 45% dintre utilizatorii chestionaţi frecventează Biblioteca ocazional şi doar 36% dintre respondenți vin la Bibliotecă pentru lectură! În aceste condiţii, capătă o importanţă majoră desfăşurarea unei campanii care să promoveze lectura ca principal instrument de dezvoltare personală şi socială. La fel de importantă este şi cunoaşterea valorilor locale, cu atât mai mult cu cât informaţia referitoare la activitatea ştiinţifică a unor tulceni – tulceni prin naştere sau prin „adopţie” – este risipită prin mai multe lucrări de specialitate.
Echipa de proiect este formată din specialiști în domeniul lecturii publice, salariați ai Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea și totodată membri ai A.N.B.P.R. – Filiala Tulcea: Camelia Bucuroaia, Liliana Colesnicencu, Violeta Danilov, Mădălina Dogaru, Ioana Frunte-Lată (manager proiect), Anca Gheorghiu, Beihan-Irene Reyhan, Daniela Serghei și Aftinia Vasile.
Pentru detalii suplimentare ne puteți contacta la sediul Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea, str. Isaccei, nr. 16 A (Înscriere cititori) sau la numerele de telefon  0240513833 int. 17 (Frunte-Lată Ioana, șef birou Dezvoltarea și prelucrarea colecțiilor. Informare locală), 0747693802 (Frunte-Lată Ioana).