Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului este sărbătorită pe 2 aprilie în fiecare an și are scopul de a crește gradul de conștientizare și înțelegere a autismului la nivel global. A fost instituită de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în 2007 pentru a atrage atenția asupra nevoilor persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA) și pentru a promova incluziunea acestora în societate.
În această zi, clădiri emblematice din întreaga lume sunt iluminate în albastru, culoarea asociată conștientizării autismului, iar organizațiile desfășoară diverse campanii educaționale și evenimente pentru a sprijini persoanele cu autism și familiile lor.
Conștientizarea autismului este esențială pentru că ajută la crearea unei societăți mai incluzive și mai empatică față de persoanele cu tulburări din spectrul autist (TSA).
În această zi de primăvară, cadrele didactice de specialitate de la Școala Gimnazială Nr. 14 Tulcea, au marcat evenimentul prin diferite activități și ateliere în Parcul Personalităților din Tulcea.
La activitate au participat Viceprimarul Municipiului Tulcea, Andaluzia Luca, Inspectorul Școlar General, Viorica Pavel, cadre didactice, psihopedagogi, logopezi, părinți și foarte mulți copii cu nevoi speciale.
Acest proiect a fost coordonat de profesor psihopedagogie specială Safca Valentina și profesor psihopedagog Ștefănescu Eliza și sprijinită de către voluntarii de la Crucea Roșie Română Filiala Tulcea.
Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea, prin intermediul bibliotecarelor de la Centrul pentru Copii și Tineret, a răspuns afirmativ invitației de a marca această zi importantă. Copiii însoțiți de doamnele profesor diriginte Gheorghe Anca, psihopedagog Machedon Mihaela, profesor educator Comar Claudia și profesor psihopedagogie specială Toderaș Mihaela, au avut parte de prezentarea bibliotecii, urmată de o activitate de lectură.
Promovarea conștientizării autismului nu înseamnă doar informare, ci și acțiune concretă pentru a crea o lume mai accesibilă și mai prietenoasă pentru toți.