9 Mai – Ziua Europei a fost un prilej și pentru Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea să organizeze o serie de evenimente dedicate acesteia. Astfel în foaierul bibliotecii a fost vernisată expoziția cu lucrări realizate din materiale reciclabile, de elevii Școlii Gimnaziale I.L. Caragiale Tulcea, în cadrul proiectului „Reciclam selectiv, refolosim creativ!”- Școala Zero Waste 2018 iar la etajul 2, Secția Împrumut Carte pentru Adulți a organizat o expoziție tematică de carte din colecțiile bibliotecii.
Ce simbolizează Ziua Europei?
În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.
Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day_ro