S-a nascut la Ismail, Basarabia, 22 septembrie 1928, in familia lui Sava Colocsas, crescuta si educata de familia invatatorilor Vasile si Zenovia Vrabie. A inceput studiile secundare la Liceul Sf. Sava din Ismail. S-a refugiat in Ardeal si a terminat liceul Iulia Hasdeu din Lugoj. Dupa terminarea liceului, desi avea inclinatii catre artele frumoase, s-a inscris si a absolvit Facultatea de Stiintele Naturii – Geografie la Universitatea  „Dr. Victor Babes” din Cluj cu calificativul „diplomat universitar” in specialitatea zoologie.

A lucrat ca textilist, pedagog la Scoala Pedagogica de invatatori din Lugoj, muzeograf la Muzeul Orasenesc, etnolog la Statiunile de Malarie din Corabia si Babadag, cercetator in Laboratorul Veterinar Regional Tulcea sub indrumarea directa a specialistilor de la Institutul Dr. I. Cantacuzino, din Bucuresti. A studiat si bolile produse de acestea in zona Dobrogea de Nord, Delta Dunarii, tarmurile Marii Negre, Lacul Razelm, Padurea Babadag etc. Participa la sesiuni de comunicari, seminarii, simpozioane cu studii in domeniul parazitologiei, animale, leptopirozie la animalele si oamenii micologiei. Descopera si face un studiu amanuntit asupra unui grup de insecte pradatoare – termite care denatureaza unele produse consumate de om. Descopera o specie noua din grupul taunilor din Delta Dunarii asupra carora se consulta cu specialistii de la Universitatea din Kiev. Ca entomolog elaboreaza studii privind eradicarea malariei si comportamentul agentului transmitator: tantarul anofel. A colectionat insecte din zona Babadagului, a determinat insectele hematofage si a elaborat studii privind bolile produse de aceste insecte: anaplasmoza, hamosporidioza, babezioza, teilerioza la om si la animale. In colaborare cu biologii tulceni.

A semnat si a publicat articole in revistele de specialitate: „Analele stiintifice ale Institutului de Cercetare si Proiectare Delta Dunarii” Tulcea, „Alcedo”, „Jurnalul de Tulcea” si in volumele: „Actualitati in epidemiologie antropozoonozelor”(1972) si „Contributii la studiul rezervorului natural de leptospire”(1973). Articolele se refera la istoria si cultura Dobrogei de Nord, protectia mediului, pescuitului in Delta, piscicultura. Este membra a Organizatiei Nonguvernamentale „Fundatia Nicolae Grigorescu” Tulcea, Fundatia „Sf. Ana”, Liga Navala Romana, Corpul de Agenti Voluntari de la Inspectoratul de Protectia Mediului Tulcea, este membra a cercului „Ecos” al Institutului de Cercetare si Proiectare „Delta Dunarii”.
Pentru activitatea de cercetare  primeste doua medalii (in 1971 si in 1972) prin decretul Consiliului de Stat al R.S.R.

A scris Sfinxul Deltei. Municipiul Tulcea – Ghid turistic, publicat la Harvia in anul 2005, rod al unei activitati indelungate de cercetare si documentare.
Realizeaza expozitii personale de fotografie, filatelie, sculptura in os, modelaj in lut.

S-a stins din viata la 29 octombrie 2012 si este inhumata in Cimitirul vechi „Eternitatea” din Tulcea, langa parintii sai, Vasile si Zinovia Vrabie.

Foto – sculptura in os „Bibliotecarul”
(Dictionar de personalitati dobrogene. Vol 1 / dr. Constanta Calinescu, dr. Liliana Lazia, dr. Ion Faiter, Ioan Popisteanu,…. –  Constanta: Ex Ponto, 2004, p. 317-318)