Publicistul Viorel Dima a lansat volumul TULCEA „Before and after”.

Luni, 20 decembrie, în Sala de festivități a Bibliotecii Județene „Panait Cerna” din Tulcea a avut loc, începând cu ora 15.30, lansarea volumului „TULCEA. Before and after” al cunoscutului publicist Viorel Dima.

Constând într-o selecție de fotografii alb/negru din trecutul spațiului nord-dobrogean, precum și personale, realizate de autor, proiectul a fost finanțat parțial din bugetul local al Municipiului Tulcea.

„În timpul documentărilor, am zăbovit, pentru puțin, în amprenta trecutului și istoriei din imagini, în preajma unor clădiri, în preajma unor oameni. Se spune că identitatea unei națiuni civice nu poate fi construită în afara memoriei istorice. Trecutul nu poate fi tratat cu indiferență, ci trebuie cunoscut, prezentat generațiilor de astăzi și mâine. Trecutul reprezintă rădăcinile noastre și trebuie să-l cunoaștem. A cunoaște trecutul ne face mai puternici. A uita trecutul înseamnă a ne ucide ființa și a ne pierde. Din păcate, astăzi sunt destui care habar nu au de trecut, de oamenii care au clădit această Românie și, mai ales, cu ce sacrificii.

Partea a doua a albumului este dedicată fotografiilor pe care le-am realizat cu precădere în ultimii ani, inclusiv în acest an 2021 și în care am realizat un colaj de lucrări pe care eu le-am considerat relevante și reprezentative, care să transmită emoție, realizări, fapte, stări din mai multe domenii ale vieții social-cultural-economice ș.a. Dacă am reușit sau nu, dumneavoastră publicul, veți decide”, este prezentarea făcută în „Cuvânt înainte”. De altfel, în foaierul Bibliotecii Județene au fost expuse cu acest prilej copii ale fotografiilor care sunt prezentate în volum.

La eveniment au luat parte și s-au exprimat oameni tulceni de cultură, pasionați de istoria locală, cum ar fi profesorul și publicistul Nicolae Ariton, prof. dr. Teodor Stamate, tulcean la origine, șeful Clinicii de Chirurgie plastică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență din Iași, prof. Petru Șolcă sau prof. Ștefan Coman, maestru coregraf, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Municipiului Tulcea, toți vorbitorii reliefând importanța unor asemenea demersuri de recuperare a trecutului.

Născut în localitatea tulceană Nufăru, jurnalistul și scriitorul Viorel Dima este redactor-șef al publicației „Tulcea Express News” și a debutat în presa scrisă în anul 1986, mai exact în cotidianul „Delta”. După Revoluție a colaborat cu mai multe publicații locale și naționale, în 2020 fiind admis în Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Din anul 2005 a organizat nouă ediții ale Galei Premiilor Tulcea Express – Top 10 pentru Tulcea. Semnează volumele „Legende tulcene de altădată: Terente, Cocoș, Licinski”, „Enciclopedia Personalităților Tulcene”, „De la Marea Neagră la Marea Nordului (însemnări de călătorie)”.