„Dunărea, liniştită şi largă, cu aceeaşi nepăsătoare maiestate de mii de ani alunecă spre mare în leneşe încovăiri.” scria Jean Bart în „Datorii uitate”

Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea în parteneriat cu Administrația Națională „Apele Române” S.G.A. Tulcea, sărbătorește ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DUNĂRII și a APELOR ROMÂNE pe data de 29 Iunie, printr-un concurs tematic de desene, eseuri și poezie.

Scopul acestui concurs este acela de a descoperi și încuraja tinerii care au aptitudini artistice să reflecteze asupra a ceea ce înseamnă mediul înconjurător și să creeze lucrări originale pentru a sărbători Ziua Dunării.

Astfel, în perioada 4 – 24 iunie 2021, așteptăm lucrările voastre la Centrul pentru copii și tineret din cadrul Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea, et. II.

REGULAMENT:

La acest concurs pot participa elevii de orice vârstă, aparținând școlilor din județul Tulcea și din municipiu, care au preocupări artistice și doresc să-și prezinte creațiile într-o competiție.

Eseurile și poeziile vor fi redactate cu font TIMES NEW ROMAN cu caracter de 12, obligatoriu cu diacritice. Se vor evalua numai lucrările originale, iar tentativele de plagiat vor fi descalificate. Desenele vor respecta tematica dată.

Concursul cu tema ”Tainele Dunării” are trei secțiuni:

– Eseuri

– Poezie

– Desen

IMPORTANT:

– Elevii pot participa la mai multe secțiuni iar lucrările lor vor fi aduse la bibliotecă, în perioada 4-24 iunie 2021.

– Nu se pot depune contestații și nu se returnează creațiile care au participat la concurs.

ETAPELE DE DESFĂȘURARE A CONCURSULUI:

– PRIMIREA LUCRĂRILOR: 4- 24 iunie 2021;

– EVALUAREA LUCRĂRILOR: 24-28 iunie 2021;

– CENTRALIZAREA ȘI COMUNICAREA REZULTATELOR: 29 iunie 2021, ora 11, în cadrul festivității de premiere ce va avea loc la Sala de Festivități a Bibliotecii Județene ”Panait Cerna”, et. I.

COMPONENȚA JURIULUI:

– PREȘEDINTE:

– prof. de limba română, Floarea Calenic;

– MEMBRI:

– Bibliotecar Moroșanu Daniel – bibliotecar metodist;

– Bibliotecar Mihailov Anișoara – bibliotecar în cadrul Centrului pentru copii și tineret;

– Bibliotecar Mergeane Mariana – bibliotecar în cadrul Centrului pentru copii și tineret.

PREMII:

Se vor acorda diplome și premii pentru fiecare secțiune în parte : Premiul I, Premiul II, Premiul III, Mențiune.

Ziua internațională a Dunării se celebrează în fiecare an, la data de 29 iunie.

Sărbătoarea marchează semnarea convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului, în anul 1994, la Sofia.

Fiind una dintre cele mai importante comori naturale ale Europei, dar şi printre cel mai vulnerabile, al doilea fluviu ca lungime de pe continent după Volga, şi un important drum comercial, Dunărea reuneşte în bazinul său peste 83 de milioane de locuitori.

DUNĂREA a cunoscut de-a lungul istoriei mai multe denumiri: Danubius, Istrus, Histru, Danare, Donaris, Phisos, Rio Divino.

Napoleon Bonaparte considera că Dunărea este „Regele fluviilor din Europa”, iar Herodot din Halicarnas scria într-una din lucrările sale: „Între fluviile care au renume şi care sunt navigabile când vii de la mare este şi Istrul…”.

MULT SUCCES!