De-acum celebra trilogie a lui J.R.R. Tolkien, Stăpânul Inelelor, continuă povestea începută de autor în cartea sa Hobbitul. Sauron, seniorul Întunecimii, a reușit să adune toate inelele puterii, dorința lui fiind aceea de a stăpâni peste întregul Pământ de Mijloc. Dar pentru a-și îndeplini visul îi lipsește un inel special. Aici va începe odiseea tânărului hobbit Frodo, căruia i se încredințează o misiune ciudată, el nu trebuie să găsească, ci să ascundă o comoară. Să ascundă Inelul. Frodo trebuie să pornească la drum din indragitul său Comitat până în întunecatul Mordor, ca să distrugă teribilul Inel și să-i zădărnicească Planurile lui Sauron. O sarcină uriașă pentru un hobbit atat de mic, dar Frodo nu va porni singur la drum. Reprezentanții celor mai importante seminții vor fi alături de el.
Cele două turnuri de J.R.R. Tolkien este al doilea volum din seria Stăpânul Inelelor (The Lord of the Rings).
Frodo și prietenii săi își continuă călătoria presărată de primejdii în încercarea de a-și împlini misiunea și de a distruge Inelul în Hăul destinului și a-l împiedica pe Sauron să cucerească Pământul de Mijloc. Dar drumul lor e tot mai greu, Gandalf, vrăjitorul, a dispărut luptându-se cu un spirit întunecat din minele din Moria. Iar omul Boromir a fost sedus de puterile Inelului și a pierit apoi în lupta cu orcii încercand să-și repare greșeala. Cât despre Frodo și Sam, ei sunt acum singuri, urmăriți de o figură misterioasă oriunde s-ar duce.
Bătălia finală împotriva lui Sauron, Seniorul Întunecimii. Dar Frodo şi Sam sunt singuri în Mordor, încercând să răzbească până la Hăul Destinului pentru a distruge Inelul Suprem. Lupta lor pare fără sorţi de izbândă, însă micuţii hobbiţi sunt mai puternici decât ar fi crezut oricine. Din păcate, triumful binelui nu este absolut. Hobbiţii se vor întoarce în Comitat, dar cel de-al Treilea Ev al Pământului de Mijloc ia sfârşit. Începe Evul Puterii Omului şi nu se ştie dacă oamenii vor avea înţelepciunea şi curajul să-şi distrugă propriul Inel al Puterii sau dacă vor fi ei cei distruşi.