S-a nascut la 4 iunie 1876, in ziua de Pasti, in com. Cobia, jud. Dambovita, fiind primul copil al fam. Soare Popa Oanu si Tudora. A avut o sora, Marita si un frate, Ion, tatal colonelului (r) Marin I. Sorescu, in viata la anul 2008. Cursurile primare in comuna natala. In ianuarie 1894 se afla la Manastirea Ciolanu, jud. Buzau, in octombrie 1896 intrand in schisma monahala. Este recrutat in absenta, in octombrie 1897, pentru regimentul numarul 2 de artilerie din Targoviste, dar nu poate indeplini serviciul militar fiind calugar. In februarie 1898 este hirotonit diacon pe seama Manastirii Ciolanu. In 1901 avea trei ani ca ierodiacon (cantaret I).
La 16 ianuarie 1905 este hirotonit preot pe seama Manastirii Sinaia. Casier al manastirii din 1906, eclesiarh din 3 octombrie 1907. Ridicat la rangul de protosinghel in anul 1908 si numit preot la Biserica Sf. Gheorghe din Galati. La 1 iunie 1909, prin Ordin al Ministerului Cultelor si Instructiunii Publice, este numit arhimandrit de scaun al Dunarii de Jos. Preot la Biserica Catedralei din Galati din 1 septembrie 1909 pana la 30 noiembrie 1909, cand demisioneaza din postul de Arhimandrit de Scaun al Dunarii de Jos si de preot Catedralei din Galati, pentru a se stabili la Manastirea Cocos, unde este ales staret, in 4 decembrie 1909, cu 46 de voturi pentru, 1 vot contra, functie pe care o va detine pana la sfarsitul vietii.
In timpul staretului Roman Sorescu au loc cateva din cele mai importante evenimente din istoria Manastirii Cocos: se incheie lucrarile la corpul de cladiri dinspre Rasarit, destinat initial bucatariei, chelariei, trapezei si paraclisului (1910), se demoleaza cele doua biserici vechi, pentru a se face loc noului locas. In toamna anului 1910, aflat in drum spre Sulina pentru punerea pietrei fundamentale la catedrala « Sf. Nicolae », Ministrul Spiru Haret viziteaza manastirea, gasind-o « reanviata ». In primavara anului 1911 se termina de construit cele 24 de chilii legate de clopotnita, a caror temelie s-a pus la 23 aprilie 1910, in ziua Sfantului Gheorghe, in prezenta a numerosi credinciosi veniti din Dobrogea si Basarabia, inaugurate odata cu sfintirea paraclisului Sf. Nicolae, slujba hramului si punerea temeliei bisericii noi (29 mai 1911), prilej cu care manastirea a primit vizita Ministrului C.C. Arion, care a oferit 40.000 lei pentru inceperea bisericii, cumpararea a doua clopote si instalarea tipografiei, data manastirii de predecesorul sau, ministrul Spiru Haret. Biserica a fost construita pe baza planurilor arhitectului Toma Dobrescu, terminata in 1913 si pictata de F. de Biasse. In 10 octombrie 1913, manastirea – a carei biserica era deja terminata si tencuita, cu ferestre si usi « facute din stejar batran si bine uscat si impodobit cu sculpturi lucrate de maini maiestre » -, este vizitata de Ministrul Cultelor C. Disescu.
In 3 martie 1911 face parte din soborul care slujeste la punerea pietrei de temelie a scolii de tesatorie nationala « Sfanta Elisaveta » de la Manastirea Celic Dere, iar in 15 august 1912 participa la inaugurarea staretiei acestei manastiri pentru ridicarea si impodobirea careia s-a ostenit impreuna cu P.S. Episcop Nifon si stareta manastirii, Mihaila Panaiot. Prin Inaltul Decret Regal nr. 2996 / 31.10.1909, Schitul Saon este alipit Manastirii Cocos, staretului Roman Sorescu fiindu-i incredintata de catre P.S. Episcop Nifon Nicolescu al Dunarii de Jos construirea noii biserici de la Saon, cu hramul « Inaltarea Domnului » a carei piatra de temelie a fost pusa la 1 septembrie 1912.
Arhim. Roman Sorescu a fost un bun organizator si un bun gospodar, apreciat de monahi si de ierarh. Si-a luat ragazul de a scrie monografia manastirilor tulcene, singura de acest fel pana astazi, prefatata de episcopul Nifon si publicata cu prilejul implinirii a 50 de ani de la infiintarea Episcopiei Dunarii de Jos.
Este inhumat in cimitirul Manastirii Cocos:
„Aci odihnesc ramasitele pamantesti ale arhimandritului Roman Sorescu, fost staret al manastirii Cocos. Decedat la 27 decembrie 1919 in etate de 40 de ani” (varsta trecuta eronat)
Volum publicat:
Monastirile dobrogene descrise de Arhimandritul Roman Sorescu staritul Monastirei Cocos-Saun, din Judetul Tulcea. Bucuresti: Tipografia Profesionala, Dimitrie C. Ionescu, 1914.
prof. Lelia Postolache, bibliograf