S-a nascut in anul 1840 – potrivit inregistrarii varstei de 56 de ani pe actul de deces, 1844 potrivit altor surse – in comuna Rascani, judetul Tutova, din parintii Ioan Craciunescu, psalt si Ioana. Cursurile primare le-a facut in Husi, dupa care urmeaza Scoala bisericeasca si Seminarul din Ismail (1866). La 11 mai 1867 este hirotonit diacon pentru Catedrala Episcopala din Ismail.

In 1871 – 1872 preda muzica bisericeasca la Seminarul din Ismail. In anul 1873 este hirotonit preot pe seama Catedralei Acoperamantul Maicii Domnului din Ismail. In 1876 devine membru in Consistoriul eparhial din Ismail. P. S. Iosif Gheorghian, investit in 24 martie 1878 de Regele Carol I cu functia de episcop al eparhiei Dunarii de Jos, il numeste pe Gheorghe Rascanu in functia de protoiereu al judetului Tulcea cu Decretul episcopal nr.149 din 25 aprilie 1879, iar la Constanta, pe fratele sau, Nicolae Rascanu (protopop al jud. Constanta intre anii 1879 – 1882). Gheorghe si Nicolae Rascanu sunt cei dintai protoierei ai judetelor dobrogene Tulcea si Constanta, numiti dupa Unirea Dobrogei cu Romania. Evenimentul instalarii preotului Gheorghe Rascanu ca protoiereu al Tulcei a avut loc la Catedrala « Sf. Nicolae » din Tulcea, la  27 aprilie 1879, cand personalul bisericii era compus din preotii Dumitru Luca si Costache Palade, diaconul Gh. Ghimpa si cantaretul Apostol Teodorescu. Epitropi erau Mihail Petrescu si Vasile Nedelcu Gasca.

A detinut aceasta functie pana la sfarsitul vietii (1879 – 29.01.1896), slujind la catedrala « Sf. Nicolae» din Tulcea. Membru in consiliul judetean Tulcea.

In timpul lui s-a pus piatra fundamentala la numeroase biserici, a sfintit, de asemenea, numeroase biserici din judetul Tulcea (ex.- in 27 decembrie 1881 sfinteste biserica actuala „Sf. Voievozi” din Somova, in acelasi an, sfinteste biserica « Sf. Haralambie » din Nalbant, la 26 octombrie 1891 pune temelia bisericii « Sf. Voievozi » din com Peceneaga). In timpul aceluiasi protoiereu, in 1894, se construieste si se sfinteste, la 24 iunie, pe locul bisericii vechi « Sf. Nicolae » din Tulcea, monumentul comemorativ, inalt de 4 m, in varf cu un potir din marmura, pe care sta scris: „Acest monument s-a ridicat de Consiliul Comunal Tulcea si s-a sfintit in ziua de 24 iunie 1894 (pe latura de apus) si „Aici a fost locul Sf. Prestol al vechii Catedrale” (pe latura dinspre rasarit).

Protoiereul Gh. Rascanu a trecut la Domnul in 29 ianuarie 1896. A fost decorat cu « Steaua Romaniei » si « Coroana Romaniei » in gradul de cavaler, dupa cum arata consemnarea facuta pe Actul de moarte. Potrivit protoiereului G. V. Niculescu, a primit si Ordinul « Sf. Ana » al Rusiei si Ordinul « Mantuitorul » al Greciei. Este inhumat in curtea bisericii « Acoperamantul Maicii Domnului » din orasul Tulcea, crucea de la mormant purtand inscriptia : « Aci odihneste / Primul  Protoereu / al jud. Tulcea / econ. Gh. Rascanu / decedat la / 29 ian. 1893 /  in etate / de 52 ani » (anul mortii inscriptionat eronat – corect 1896). Dupa moartea sa, societatea clerului “Solidaritatea” primeste din partea familiei o donatie de 100 de volume din biblioteca protoiereului.

A fost casatorit cu Varvara Minof, cu care a avut patru fiice: Ecaterina (n.1867), Aneta, Sofia (n.1873)   – ambele, institutoare – si Maria (n.1871). Varvara Rascanu avea 50 de ani la moartea preotului, potrivit actului de deces al acestuia. A trait in satul Posta, unde aveau casa si pamant. Fiica lor majora, Ecaterina, nascuta in anul 1867 in Ismail-Basarabia, s-a casatorit in 1889 cu institutorul Brutus Cotov, prestigios om de cultura din spatiul nord – dobrogean. Cealalta fiica a protoiereului, Maria, nascuta tot in Ismail, in anul 1871, s-a casatorit in 1890 cu Ion D. Magura, viitor avocat, originar din Campina, jud. Prahova, fiul preotului „Dimitre Constantinescu dis si Magura”, care nu mai era in viata la anul casatoriei tinerilor.

O pagina din ziarul „Dobrogea” anului 1901 descrie marea zi a sfintirii bisericii „Sf. Ion Bogoslov” din satul Posta, savarsita la 16 august 1901 de P.S. Episcop Partenie Clinceni al Dunarii de Jos, la cativa ani dupa moartea protoiereului, prilej cu care ii este evocata personalitatea. Publicatia consemneaza „zelul depus de locuitorii acestei catune pentru a face asa un monument divin. Intemeetorul bisericei e regretatul Protoereu Gh. Rascanu, a carui venerata amintire a ramas in inimile noastre ca amintirea unui bun roman, unui adevarat preot, care, cu tot bizantinismul ce a predominat atat de mult in Dobrogea a stiut prin cinste si abnegatie sa tie tot-d’auna nepatat si sa inalte prestigiul bisericei romane in Dobrogea. De aceea si actul comemorativ semnat de toti urmasii lui, l’a amintit ca pe adeveratul intemeetor al bisericei…”.

La 29 ianuarie 2011 s-au implinit 115 ani de la moartea celui caruia i-a fost scris sa fie primul protoiereu al Tulcei, un inalt exemplu de devotament si aparator al credintei in nordul Dobrogei. Pentru infaptuirile din vremea sa – pentru care marturisesc bisericile intemeiate, cladite si sfintite acum peste 100 de ani – precum si pentru contributia adusa de intreaga sa familie la dezvoltarea educatiei, culturii si Bisericii Ortodoxe Romane din Dobrogea, suntem datori sa le perpetuam memoria. Protoiereul Gheorghe Rascanu va ramane in istoria judetului Tulcea printr-o activitate bisericeasca deosebit de bogata, in conditiile in care, la momentul unirii Dobrogei cu Romania, starea bisericilor si situatia preotilor si cantaretilor bisericesti din judetul Tulcea era foarte grea, dupa sute de ani de stapanire otomana (1417 – 1877), ceea ce face cu atat mai valoroasa contributia adusa la inflorirea vietii bisericesti din acest teritoriu.

Bibliografie :
Anuarul Oficial al Invětamintului Primar si Normal-Primar. Anul 1897. Ministerul Cultelor si Instructiunii Publice – Directiunea Invětamintului Primar. Bucuresci: Tipografia si Fonderia de Litere Thoma Basilescu, 1897;
Diacon A. Constantinescu. Monografia Sf. Episcopii a Dunarii de Jos, 1906;
DJTAN, Acte de stare civila, Primaria Tulcea (1879 – 1904) ;
Dragoi, Eugen. Ierarhi si preoti de seama la Dunarea de Jos 1864 -1989. Galati: Editura Arhiepiscopiei si Dunarii de Jos, 1990;
Niculescu G. V. Protopopia judetului Tulcea. Dare de seama alcatuita cu ocazia jubileului de 40 de ani de domnie a Majestatii Sale Regelui Carol I al Romaniei. Bucuresti: Atelierele grafice SOCEC & Comp., Societate anonima, 1906;
Postolache, Doina Lelia. Buletinul electronic al evenimentelor locale 2011. Tulcea: An I, Nr. 1, 31 ianuarie 2011;
Ziarul Dobrogea, an 2, nr.32 din 26 august 1901

prof. Lelia Postolache, bibliograf