O carte autobiografica si un portret insolit al Chinei contemporane.
Evenimentele majore din istoria recenta, precum revolutia culturala, revolta studenteasca sau razboiul cu Vietnamul se disting pe fondul istorioarelor viu colorate si pline de haz din Gaomi, provincia natala a lui Mo Yan.
Pe parcursul intamplarilor, aflam cum dintr-un elev exmatriculat si dintr-un muncitor la o fabrica de cauciuc, Mo Yan devine instructor de marxism pentru ofiteri si, in cele din urma, renumitul si invidiatul scriitor al carui roman Sorgul rosu a fost ecranizat de Zhang Yimou. Zgarcit in relatarile privind devenirea sa intelectuala, Mo Yan prefera sa povesteasca despre fostii sai colegi de scoala, cum ar fi descurcaretul He Zhiwu si chipesa Lu Wenli, al carui tata conduce miticul camion rusesc Gas 51.
Spre deosebire de majoritatea naratiunilor istorice chineze, orientate spre evenimentele politice, Schimbarea vorbeste despre „istoria individuala“, alternand epocile si insistand asupra oamenilor de rand si a situatiilor de viata obisnuite.
Schimbarea face parte dintr-o serie de texte despre comunism intitulata Ce este comunismul, initiata in 2009 si coordonata de scriitorul Tariq Ali.