Filmul documentar, un mod de a percepe realitatea

În Sala de festivități a Bibliotecii Județene „Panait Cerna” din Tulcea a avut loc miercuri, 21 septembrie 2022, începând cu ora 11.30, un eveniment organizat în parteneriat cu Asociația „One World Romania”. Concret, proiecția filmului documentar „Lemn” a fost urmată de o dezbatere pe tema defrișărilor ilegale, în cursul căreia invitatul special, ing. silvic Costel Petcu, director tehnic al Direcției Silvice Tulcea, a răspuns întrebărilor adresate de elevi ai Liceului Teoretic „Grigore Moisil” din municipiu.

În deschidere, Daniel Moroșanu, bibliotecar în cadrul Compartimentului Metodic al bibliotecii, s-a referit pe scurt la atelierul – „Educația media prin film documentar la bibliotecă” – organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society la finele lunii mai a.c. la Biblioteca Județeană „Panait Cerna”, unde cursanți au fost bibliotecari tulceni, formatori fiind Ionuț Mareș, jurnalist și critic de film, și Nicoleta Fotiade, expertă – formatoare în domeniul educației media și digitale, președinta asociației Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România.

Co-producție 4 Proof Film (România), WildArt Film (Austria) și Film Tank (Germania), susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Creative Media, Eurimages, Institutul de Film Austriac, Fondul de Film din Viena, Televiziunea ORF, Fondul de Film din Hamburg și Medienboard Berlin, „Lemn” („Wood”) – care a fost lansat în 2020 – este un film de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger, care au semnat deopotrivă regia și scenariul, și are ca subiect „Investigațiile inițiate de Alexander Von Bismarck, unul dintre urmașii lui Otto Von Bismarck și actualul director al organizației non-guvernamentale Environmental Investigation Agency. Aceste investigații au fost desfășurate în România, Peru, Rusia și China. Cu ajutorul camerei ascunse, Alexander și echipa lui documentează traseul lemnului, din pădure până în casele noastre, iar când este cazul se infiltrează chiar în mijlocul comerțului cu lemn. Monica Lăzurean-Gorgan a făcut în urmă cu 10 ani un scurtmetraj pe tema tăierilor ilegale și tot ea a fost cea care a semnalat în urmă cu aproximativ șapte ani ONG-ului american Environmental Investigation Agency (EIA) problema tăierilor ilegale de lemn din România. Insistența ei l-a adus în România pe Alexander von Bismarck, directorul EIA. Monica a participat activ, timp de mai mulți ani, la documentarea activiștilor de mediu de la EIA în România, filmând alături de echipa din Austria și Germania.” (cf. aarc.ro) În prezentarea lui Pat Mullen, de la Point of View Magazine, „combinație între jurnalismul de investigație și o acțiune de spionaj internațional, acest docu-thriller de mediu pune în lumină acțiunile unor activiști curajoși care își asumă riscuri importante pentru a salva planeta de interesele corporațiilor și pentru a inspira schimbarea”.

După vizionarea filmului și expunerea informațiilor despre film, făcută de Petru Țincoca, bibliotecar în cadrul Compartimentului Mediatecă, reprezentantul Direcției Silvice Tulcea a ținut să remarce una dintre carențele majore ale documentarului: lipsa unui (unor) punct (puncte) de vedere guvernamental(e). Invocând principiul fundamental de drept „Audiatur et altera pars”, Costel Petcu, inginer silvic cu experiență în domeniu, a prezentat informații oficiale privind suprafețele ocupate de pădurile planetei, Europei și țării noastre, oferind date referitoare la schimbările la nivel global petrecute în ultimii 30 de ani și punând în balanță defrișările și regenerările naturale, la care se adaugă împăduririle. Astfel, dacă în 1929, la nivel național, erau înregistrate 7,13 milioane ha de pădure, în 2020 sunt 7.03. De asemenea, specialistul a adus în discuție diferența între defrișare, înțeleasă ca tăiere de arbori, urmată de schimbarea folosinței terenului (agricol, construcții etc.), și tăiere de regenerare, adică tăierea de arbori, urmată de crearea unei păduri tinere prin plantare sau în mod natural. În sfârșit, dacă pentru tăierile de regenerare datele oficiale naționale însumează 20.000.000 m.c./an (Romsilva, din pădurile statului. Cca. 10.000.000 mc, cealaltă jumătate din păduri private), creșterea reprezintă 58.000.000 m.c./an.

Întâlnirea nu s-a încheiat înainte ca Daniel Moroșanu să le prezinte liceenilor informații teoretice dobândite în timpul cursului „Educația media prin film documentar în bibliotecă”, menționând că Asociaţia One World Romania şi Mediawise Society intenționează să aducă filmul documentar în sprijinul dezvoltării gândirii critice, facilitând accesul participanţilor la noi chei de lectură în relaţie cu imaginea, dar şi în raport cu temele de drepturi ale omului abordate de filmele prezentate.

Mulțumim elevilor de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, directorului acestuia, prof. Camelia Ivanov, Violetei Puflea Ivanov, bibliotecar al liceului, precum și ing. silvic Costel Petcu!