Capela militara Nasterea Domnului

Situata pe str. Iuliu Maniu nr. 23 din orasul Tulcea. Construita pe terenul cazarmii U.M. 02044, din initiativa unui grup de marinari si cadre militare din garnizoana Tulcea, U.M. 02160 -cdt. comandor Ioan Suteu, dupa cum sta scris in Pisanie : „Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, inaltatus-a acest sfant locas inchinat Nasterii Maicii Domnului, pentru nevoile sufletesti ale militarilor din garnizoana Tulcea, in zilele arhipastoririi IPS Sale Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului, Seful Statului Major al Fortelor Navale Viceamiral Traian Atanasiu, Comandant al garnizoanei Comandor Ioan Suteu, Preot militar Torino Dumitriu.”
In intregime din lemn sculptat, in stil maramuresean, capela a fost ridicata prin sponsorizare de S.C.MODERN PROIECT Tulcea.

Materialul lemnos a fost asigurat de Ocolul Silvic Malini-jud. Suceava si de alti sponsori din zona respectiva, incepand din mai 1999, actiune coordonata de cpt. Liviu Ungureanu.
Slujba de sfintire a locului si punerea pietrei fundamentele a fost savarsita in data de 10 iunie 1999 de catre protoiereul Constantin Pahonea, preot Dumitriu Torino si preotul romano-catolic Eugeniu Blajut, cu binecuvantarea IPS Lucian Florea, arhiepiscopul Tomisului.

Lucrarile de constructie au inceput in 14 iunie 1999, prima barna punandu-se la 1 noiembrie acelasi an, de catre o echipa din Vatra Moldovitei, jud. Suceava, pana pe 11 noiembrie ridicandu-se peretii navei, care a fost si acoperita.
Lucrarile au fost reluate pe 8 mai 2000, la 8 septembrie 2000 locasul fiind sfintit de IPS Lucian, arhiepiscopul Tomisului.
Preot paroh din 15 ianuarie 1998, Dumitriu Torino Eftimie.

prof. Lelia Postolache