Schitul Buna Vestire – C.A.Rosetti

Pustiul Deltei Dunarii a fost, nu o data in decursul timpului, loc de retragere si de rugaciune, izvor de viata duhovniceasca imbunatatita. Pe teritoriul comunei C. A. Rosetti, la 120 km de orasul Tulcea, s-a infiintat in anul 1990 schitul de calugari Buna Vestire pe a carui piatra fundamentala pusa la 7 noiembrie 1996 de catre protoiereul de Tulcea, preot Dumitru Andone, s-a inscriptionat: ”In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh s-a intemeiat Manastirea aceasta intru cinstirea si pomenirea Maicii Domnului cu hramul Buna Vestire sub arhipastorirea IPS Lucian Florea de Tomis in anul 7504 de la zidirea lumii, iar de la nasterea lui Hristos 1996 noiembrie 7”, in timpul preotului Tecuci Aurel, paroh al bisericii din comuna C.A.Rosetti.

Construirea locasului a inceput odata cu ridicarea frumoasei si monumentalei biserici noi din comuna C. A. Rosetti, intr-o poiana din padurea C.A. Rosetti – Cardon, pe terenul parohiei C.A.Rosetti, in urma schimbului de teren facut cu SC Silvodelta SA Tulcea. In anul 2005 parohia C.A.Rosetti a donat terenul manastirii. Proiect intocmit de SC Apolo Proiect SA Tulcea si SC Artec SRL. In perioada 1990-1998 s-au ridicat din furci si stuf paraclisul, un corp cu trei chilii si s-a sapat o fantana, creandu-se conditiile minime de vietuire pe timpul executarii lucrarilor. Lucrarile au fost sprijinite de societati din Tulcea – SC Deltacons SA, SC Drumuri si Poduri SA, SC Amic SA, SCUT SA -, Suceava, Vatra Dornei, Bacau, parohii din jud. Neamt (Gemenea, Frumosu, Fratin, Petia, Uncesti, Hreatca), din Bucuresti, din orasul Tulcea si Constanta, manastirile Cilic, Cocos si din tara, credinciosi din C.A. Rosetti, Letea, Sulina, Costinesti, Galati, s.a.

Biserica schitului este construita din boltari pe temelie din beton, in forma de cruce cu o turla, acoperita cu tabla galvanizata si tencuita la exterior. In anul 2006 manastirea a fost racordata la reteaua electrica. Urmeaza sa fie tencuita la interior, finisata si pictata. Stareti de la intemeiere: ierom. Elefterie (1996-1997), ierom. Paisie (1998-2000), monahul Calinic Darie (2000-2003), ierom. Avram (martie 2003-ianuarie 2004), ierom.Calinic Darie (din 2004 si in prezent). Un singur vietuitor. Pana la jumatatea anului 2003 au fost 7 vietuitori.

Pentru prima data au rasunat peste aceste locuri cantarile Sfintei Liturghii arhieresti cu prilejul slujbei savarsite de IPS dr. Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, in ajunul Bunei Vestiri, 24 martie 2003, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, in prezenta a numerosi credinciosi.
La 150 m de schit, canalul Sulina – Periprava. Cardon – Schit 3,5 km.

La manastire se poate ajunge:
– cu vasul Tulcea – Periprava pe bratul Chilia, tractor Periprava – C.A. Rosetti, C.A. Rosetti – Schit
– cu vaporul Tulcea – Sulina pe bratul Sulina, barca Sulina – Cardon sau transport asigurat de firma de doua ori pe zi, dimineata si seara, pe soseaua Sulina-Cardon 14 km (care duce la C.A.Rosetti)
Posibilitati de cazare – 2 locuri. Apa potabila de la fantana.
Tel. staret Calinic 0724/876800

Sursa fotografii:
1. Foto 1-2 Lelia Postolache, 2002
2.Foto 3-4 Pr. Tecuci Aurel

prof. Doina Lelia Postolache