Mânăstirea Sfinții Epictet și Astion – Halmyris

Complex monastic de calugari apartinand Protoieriei Tulcea, intemeiat la aprox. 40 km de Tulcea, in apropierea vechii cetati Halmyris, situata la aprox. 2,5 km spre rasarit de comuna Murighiol, catre sfarsitul secolului al IV-lea oras fortificat, important centru crestin atestat ca Episcopie a Scythiei Minor, distrusa in timpul unei invazii barbare in sec.al VII-lea. Cetatea era de forma rectangulara, cu zid de incinta construit din piatra si caramida. Aici se afla, pe vremea romanilor, o importanta asezare, statie de mars si de aprovizionare pe drumul de uscat ce urma cursul Dunarii si tarmul marii, dar si escala pentru corabii, atat timp cat a fost posibil accesul in golful pe care-l strajuia, astazi lacul Razelm. Intre ruinele cetatii au fost descoperite resturile unei bazilici, construita dupa 324.

Manastirea a fost intemeiata spre cinstirea Sfintilor Epictet preotul si Astion monahul , martirizati in 8 iulie 290, in timpul persecutiei dezlantuite de imparatul Diocletian (284-305), schingiuti si executati prin decapitare si ale caror Sfinte Moaste sunt cele mai vechi descoperite pe teritoriul Romaniei, scoase la lumina in ziua de 15 august 2001 de o echipa de arheologi romano-americana condusa de dr. Mihail Zahariade, in cripta de sub altarul bazilicii episcopale de la Halmyris

Informatii amanuntite despre viata si patimirea celor doi Sfinti reies din actul martiric pastrat intr-o copie din sec.al XV-lea in Arhivele Bisericii Mantuitorului din Utrecht si publicat in anul 1615 de iezuitul erudit Herbert Rosweyde, initiatorul colectiei hagiografice Acta Sanctorum. Cel mai important studiu referitor la actul martiric este elaborat de Mitropolitul Olteniei, Nestor Vornicescu, membru de onoare al Academiei Romane si a fost publicat in volumul „Primele scrieri patristice in literatura romana, sec.IV-XVI”, Scrisul romanesc, Craiova, 1992, sub titlul „Una din primele scrieri ale literaturii romane stravechi : Patimirea Sfintilor Epictet si Astion (de la cumpana secolelor III-IV)”, unde este redat integral actul martiric, in limba  romana si latina, tradus in limba romana de prof. David Popescu, dupa textul din Acta Sanctorum, Iulii, tomus secundus, Edit.Palme, Parisiis et Romae, 1867, p.540-551.

Slujba de sfintire a locului si punerea pietrei fundamentale a fost savarsita in ziua de 8 iulie 2002 de catre IPS dr. Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, inconjurat de un numeros sobor de preoti, cu participarea a sute de credinciosi veniti din toate colturile judetului.

In ziua de 8 iulie 2003, la Halmyris s-a turnat primul cancioc de mortar la altarul manastirii de catre IPS dr. Teodosie, arhiereii slujitori si credinciosii participanti la slujba si a fost numit staret ierom. Iov, venit de la Manastirea Crasna, jud.Prahova.

Constructor – SC Ricostar Tulcea. Biserica de la subsol a fost sfintita in 8 iulie 2006 de IPS dr. Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Paraclisul are hramul Sf. Montanus cu sotia sa Maxima. Trapeza. Clopotnita cu doua clopote mari turnate la Tg. Mures si trei clopote mici donate.

Incepand din anul 2001 Arhiepiscopia Tomisului si incepand din 2008 Episcopia Tulcii organizeaza anual procesiuni cu Sfintele Moaste ale celor doi Sfinti Mucenici – pastrate un timp in doua racle in Catedrala arhiepiscopala Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Constanta, asezate in prezent in biserica manastirii – la care participa mii de credinciosi, procesiuni incoronate de Sfinte Liturghii arhieresti, la Manastirea Halmyris, in 8 iulie.

Viata de obste. In prezent, sapte vietuitori: staretul Iov, preotul Astion (venit de la Manastirea Crasna-Brasov in 2003), monahii Andrei si Ghelasie, rasofor Teofan, fratele Cristi, fratele Dumitru si fratele Constantin. Zilnic se savarseste Sf. Liturghie. La aceasta manastire nu se mananca carne.
Posibilitati de cazare – cel mult 6 persoane.
Cale de acces – din soseaua Murighiol-Dunavat
Tel. staret Iov – 0721/543309

PARINTELE PROTOSINGHEL IOV

S-a nascut in data de 18 martie 1946 in comuna Milas, jud. Bistrita Nasaud, din parintii Ioan si Maria Archiudean. Numele de mirean – Ioan Archiudean. Cursurile primare si gimnaziale la Scoala nr.2, Liceul teoretic din Bistrita Nasaud. Scoala profesionala Medias, profilul petrol – chimie. Intre anii 1972-1989 a lucrat la Uzina „Tractorul” Brasov. In 1995 intra la Manastirea „Sf. Ioan Botezatorul” din satul Fagetel, com. Frumoasa, jud. Harghita, unde schitul se afla la inceput si unde petrece in rugaciune pana in iunie 2002, cand trece la Manastirea „Sf. Imparati Constantin si Elena” din comuna Izvoarele, jud. Prahova, staret fiind parintele Nicodim. Este tuns in monahism in anul 2000, in ziua Sf. Ioan Botezatorul, de P.S. Episcop Ioan Selejan al Covasnei si Harghitei. Staret al Manastirii Halmyris din 8 iulie 2003. Protosinghel din 8 iulie 2006. A construit paraclisul, biserica de la subsol a manastirii, anexe gospodaresti, chilii, trapeza si clopotnita, a plantat vita de vie si pomi fructiferi.

Tatal parintelui staret Iov, Ioan Archiudean, a lucrat in jur de 27 de ani in Primaria  Milas si a fost primar al comunei in jur de 6 ani. In 1997, dupa 20 de ani de la moartea sotiei, Ioan Archiudean s-a calugarit la Manastirea Fagetel, unde a murit in anul 2002.

Fotografii: Sfanta Liturghie arhiereasca 2002 si 2003; foto 5 – Punerea primului cancioc de mortar la temelia manastirii (Foto Lelia Postolache)

prof. Doina Lelia Postolache