Monument istoric. Hram : Inaltarea Domnului (biserica veche din 1881), Acoperamantul Maicii Domnului (biserica de la 1909), Intrarea Maicii Domnului in Biserica (paraclisul din 1881). Manastire de maici, 35 vietuitori, viata de obste. Apartine de Protoieria Niculitel.
Situata la 24 km V de Tulcea si la 18 km SE de Isaccea. Sfantul asezamant de la Saon s-a nascut ca paraclis metoc ctitorit in 1846 de calugarii plecati de la Manastirea Celic, ridicat din chirpici odata cu cateva chilii din paianta, acoperite cu stuf. In 1881, dupa reintegrarea Dobrogei in cadrul statal romanesc, episcopul Iosif Gheorghian stramuta pe toti calugarii de la Celicul Mic la Saon, an in care se ridica din chirpici si lemn biserica cu hramul Inaltarea Domnului si doua corpuri de chilii, din care, pana azi, a ramas cel din dreapta paraclisului purtator al hramului ”Intrarea Maicii Domnului in Biserica”.
Pictura murala a paraclisului a fost realizata de stareta Maria Odudencu, ajutata de maica Salomeea, catapeteasma fiind executata de C. Kipirlin in 1957. Scenele murale ii redau pe Sf. Efrem Sirul, Sf. Spiridon, Sf. Grigore Decapolitul, Sf. Stefan, Sf. Gheorghe, Sf. Prooroc Daniil, Sf. Trifon, Sf. Maria Egipteanca, Sf. Zosima, Sf. Varvara, Sf. Paraschiva, Sf. Nicolae. La intrare in Paraclis te intampina scena urcarii la cer a Sf. Prooroc Ilie si Sf. Prooroc Ilie hranit de corb. In timpul staretului Filimon (1889 – 1905), schitul a fost distrus de un incendiu, doar biserica ramanand neatinsa de flacari.
Catapeteasma bisericii vechi a fost pictata de N. Durato care se semneaza pe icoana Sf. Nicolae. Registrul icoanelor imparatesti cuprinde, de la stanga la dreapta, icoana Sf. Nicolae, Sf. Ioan Botezatorul, Maica Domnului cu Pruncul, Mantuitorul, Inaltarea Domnului-icoana hramului si Sf. Trei Ierarhi.
Prin Decretul Regal nr. 2296/31 oct. 1909, schitul trece vremelnic sub administratia manastirii Cocos, episcopul Nifon incredintandu-i staretului Roman Sorescu si iconomului Filaret Craciunescu construirea unei biserici noi, a carei piatra de temelie se pune la 1 septembrie 1912, cu hramul „Inaltarea Domnului nostru Iisus Hristos” si „Sfantul cuvios Simeon Stalpnicul”, zidita din caramida si piatra, cu trei turle.
In anul 1916 Saonul redevine de sine statator, iar in 1930 se transforma in manastire de maici, monahii fiind mutati la Manastirea Cocos. Primul razboi mondial intrerupe lucrarile de constructie. Turlele se prabusesc la cutremurul din 1940. Lucrarile se reiau dupa anul 1956, in timpul episcopului Chesarie Paunescu al Dunarii de Jos, cand se executa si pictura murala in fresca de catre arhimandritii Sofian Boghiu de la Manastirea Antim, psaltist si reputat pictor bisericesc – si Felix Dubneac. Biserica este sfintita in 1959 si desfiintata in 1960, iar bunurile trecute sub administratia Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii de Jos Galati.
In anul 1990, asezamantul redevine de sine statator prin purtarea de grija a IPS Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului.
Lucrari ample de reparatii, renovare, consolidare incepand cu anul 1990, executate de Energo Constructia Braila: se schimba tabla si lemnaria de la acoperis, se vopseste tabla de la turle si se construieste un corp de chilii si trapeza, se amenajeaza o terasa de vara din lemn executata cu mesteri din Comanesti (Bacau), biserica este pregatita pentru pictare. Trapeza a fost pictata in anul 1999 de clasa prof. Ion Achitenie (protosinghel Andrei, Septimiu, Constantin, Ioan, Victor si Dorin) prin grija fam. Gheorghe si Maria Neata din Tulcea. Catapeteasma noua (Buzau). Pictura murala executata de pictorul Botea Adrian. Se pastreaza scenele murale realizate de arhim.Sofian Boghiu. Biserica mare a manastirii a fost sfintita in ziua de 2 septembrie 2007 de IPS dr. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS episcop Ioan al Covasnei si PS episcop Gherasim al Ramnicului impreuna cu un numeros sobor de preoti, in prezenta a sute de credinciosi din imprejurimi.
Clopotnita cu 5 clopote, cel mai mic avand mentionat anul 1804. Pe cel mai mare s-a inscriptionat: ”Judetul Tulcea – 13 august 1907, svanta manastire Saun acest klopot turnata doua oara in timpul ecumeniei protosinghelui Arsenie Cratie”.
Au slujit la aceasta manastire ierom. Nicolae Haret, arhim. Evsevie Savenco, arhim. Filimon Crivoborodov, arhim. Ilarion Gutulov, protos. Arsenie Cratie, monahia Sofia, monahia Ghenadia, monahia Magdalena, Pamfilia Iordache, Neonila Bolea, Romana Stoica, Nectaria, Emanuela Catana. In cimitirul manastirii este inhumata maica Romana Stoica 1920-1980. Stareta din 17 martie 1988 Adriana Mierlusca. Preoti duhovnici: Varahiil (numele de mirean Oana Viorel) si Isidor (numele de mirean Achitei Alexandru).
Posibilitati de cazare – cel mult 10 locuri.
Tel. 0722/642087
Fotografii 2002:
1. Biserica mare a manastirii
2. Iisus Pantocrator – pictura de Sofian Boghiu
3. Chilii cu plantatie de trandafiri roz
4. Usa diaconeasca – biserica de la 1881
prof. Doina Postolache