Mânăstirea Izvorul Tămăduirii – Dinogeția

Manastire de calugari situata pe teritoriul localitatii Garvan, com. Jijila, in apropierea Cetatii Dinogetia, in punctul numit „Dealul lui Voda”, Tarlaua 6, Parcela A87 (locul unde domnitorul Ioan Voda cel Cumplit a dat batalia cu tatarii de la Bugeac).

Slujba de sfintire a locului si de punere a pietrei fundamentale a fost savarsita in data de 2 iunie 2004 de catre IPS dr.Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Prin Hotararea Consiliului Local al comunei Jijila nr.27 din 24 septembrie 2002 asezamantului i-a fost atribuita o suprafata de 10 ha teren arabil din domeniul privat al comunei in vederea infiintarii manastirii crestin-ortodoxe pe teritoriul localitatii Garvan. Viata de obste. Intemeietorul si parintele duhovnicesc, protosinghel Filimon Pavel. In prezent, sase vietuitori. Prima Sfanta Liturghie a fost savarsita in ziua de 8 septembrie 2004. Paraclisul sfintit in 19 iunie 2005. Staret din 1 ianuarie 2006, ierom. Iustin Pricop. In 11 decembrie 2008, P.S. dr.Visarion, episcopul Tulcii, a oficiat slujba de tundere in monahism a doi vietuitori la Manastirea Dinogetia.

Se intentioneaza dezvoltarea unui puternic centru de spiritualitate in apropierea sitului arheologic, unde au fost descoperite bazilica romano-bizantina din sec.IV-VI si bisericuta din sec.XI-XII, renumita cruce-relicvar din aur datand din sec.XI-XII, care atesta fiintarea unui scaun arhieresc in asezarea cunoscuta sub numele Bisericuta-Garvan si sigiliul de plumb cu inscriptia „Sigiliul lui Mihail, arhipastorul Rosiei”, care a apartinut mitropolitului grec al Kievului dintre anii 1130-1145 si care ar fi insotit o scrisoare trimisa ierarhului cu resedinta aici.

Accesul la manastire din soseaua Tulcea-Galati, Galati-Tulcea cu trecere la bac I.C.Bratianu. De la manastire se pot vedea jud.Galati (partea inferioara a falezei Dunarii, zona istorica a orasului cu portul si docurile), comuna Grindu, Giurgiulesti (in Republica Moldova) si portul Reni al Republicii Ucraina.

prof. Doina Lelia Postolache