Mânăstirea Înălțarea Sfintei Cruci și Sf.Vasile – Topolog

Situat  in zona Vraja a padurii comunei Topolog. Ctitorie a preotului Valcu Vasile, parohul bisericii Sf. Dumitru Topolog. Construit in 2001-aprilie 2002 din BCA pe terenul proprietate al preotului, imprejmuit cu sarma ghimpata si gard de nuiele. Forma de nava cu doua turle, acoperis din tabla galvanizata donata  de  credinciosul  pensionar Munteanu Ion. Sponsori din Constanta, Bucuresti, SUA. Interiorul captusit in intregime cu cherestea de plop lacuita. Pardoseala din gresie, de la intrare pana in altar. Taburete pentru credinciosi, strana cantaretilor, pangar. Cele doua iconostase sunt lucrate de preotul Valcu Vasile si   incrustate cu   motive   simple   de Demian Dumitru, care a sculptat si cutia care adaposteste lemnul cu Sf. Cruce, precum  si  dulapiorul  cu  Sfintele Vase.

Catapeteasma si cele doua policandre sunt lucrate in lemn de tei-imitatie scoarta de copac- de preotul Valcu si copiii  sai Vasilica, Marian, Marinica, Nicolae si Paraschiva, alaturi  de Hagi Victor care cunoaste mestesugul. Icoanele de la baza catapetesmei, cele imparatesti, Sf. Naframa si Sf.Treime sunt pictate de Zbarcea Reveica (Braila). Restul icoanelor de la catapeteasma si cele zece icoane mobile sunt fotocopii color executate la Arhiepiscopia Tomisului. Clopotnita   cu  un  clopot. Fantana la cativa metri de locas,sapata de credinciosii Nicolae  Daianu  si  Alexe  Marian  din Topolog. Paraclisul a fost sfintit in  ziua de 8 iunie 2002  de IPS  dr.Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

In prezent, traiesc la schit maica rasofora Boicu Elena (din 2005), surorile Elisabeta Vajaiala (din aug .2005), Comsa  Alina (din aprilie 2006), Voicu Elena (din 1 august 2006). La cca 100 m de Paraclis se afla locul unde credinciosul Tarcea Dumitru a descoperit in trunchiul unui ulm abia taiat, forma perfect vizibila a Sfintei Cruci, lemn pastrat din 1993 la  biserica din  satul Fagarasu  Nou, adus apoi la biserica  Sf. Dumitru  din Topolog  si  donat  Paraclisului in  anul 2001.
In 12 iulie 2008, Sfanta Liturghie arhiereasca oficiata de Prea Sfintitul dr. Visarion, episcopul Tulcii.

 prof. Doina Lelia Postolache