Elevii clasei a X-a D de la Colegiul Național „Spiru Haret” Tulcea, coordonați de prof. Vasile Moise, au participat ieri la ultima lor activitate din cadrul proiectului educațional Patrimoniul tulcean și istoriile sale. Deja veterani, participanții au fost alături de noi încă de la începutul proiectului, din octombrie 2023, descoperind câte puțin din frumusețea patrimoniului cultural nord-dobrogean, dar și importante file de istorie locală. În această călătorie ne-au fost alături invitați de seamă, cărora le mulțumim pentru prețioasele informații transmise.
Activitatea de ieri a fost una distinsă și destinsă, invitați speciali fiind scriitorii tulceni Nicolae C. Ariton și Lucian Țugui, cărora le mulțumim încă o dată pentru deosebita colaborare.
„Fiecare loc este încărcat de istorie și, uneori istoria se lasă descoperită” este motto-ul scriitorului (col. în rezervă) Lucian Țugui. Ni s-au adus în atenție ,,Istorii aproape uitate”, autorul relatându-ne întâmplări reale ce par a fi desprinse din filme, despre bandiți celebri în Dobrogea de acum un veac, precum Ion Lupoaica, Petre Coandă sau Terente. Mai multe astfel de file de istorie locală puteți găsi pe site-ul său: istoriiuitate.ro.
„Într-un regim de supraveghere deosebit de strict, Ion Lupoaica evadează în vara anului 1925, sfidând toate măsurile de securitate. Călătorește prin țară nestingherit, merge la Cerna la familie în Tulcea, apoi traversează sudul țării și fuge în Bulgaria, cu gândul de a își pierde pentru totdeauna urma. Documentele vremii continuă însă să marcheze traseul parcurs de cel care a fost Ion Lupoaica”, consemnează Lucian Țugui.
Profesorul Nicolae C. Ariton le-a povestit elevilor despre singura monografie a orașului Tulcea intitulată „Monografia Orașului Tulcea. Trecutul, prezentul și viitorul său”, realizată de T. Voicu, B. Cotovu și P. Constantinescu și publicată în anul 1928. Totodată, participanții au primit în dar și câte un exemplar al monografiei reeditate de scriitor anul trecut. Vă recomandăm să vizitați și site-ul mistereledunarii.wordpress.com, unde suntem încredințați că veți afla lucruri nebănuite despre ținutul nostru.
La finalul activității toți participanții au primit diplome în semn de prețuire pentru dedicare și devotament! Mulțumiri tuturor celor implicați!