Din dorința de a înlesni accesul copiilor la cărți și povești prin biblioteci, Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți din România – „De Basm” derulează în această toamnă proiectul Noi facem povești beneficiind de sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

În egală măsură, cei care au gândit acest proiect își doresc să deschidă noi căi de colaborare între autorii români de literatură pentru copii și bibliotecile județene și comunale, să intermedieze un dialog onest și aplicat între scriitori și profesioniști din biblioteci referitor la modul în care literatura pentru copii contribuie la creșterea noilor generații de cititori și implicit, a încrederii și importanței pe care o acordă bibliotecii membrii comunităților din care acestea fac parte.

Printre cele 6 biblioteci județene și 18 biblioteci comunale partenere în proiect se regăsesc și 4 biblioteci tulcene: Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea, Biblioteca „Ion Popișteanu” din Dorobanțu, Biblioteca din comuna Peceneaga și Biblioteca din comuna Somova.

Activitățile proiectului se vor concretiza într-o serie de evenimente online: filme de prezentare și promovare a unor scriitori români – prezentări ce vor cuprinde și recomandări de cărți pentru copii din literatura română și universală – ateliere pentru elevi, dezbateri pe teme de interes pentru scriitori și profesioniștii din biblioteci – rolul bibliotecilor în promovarea literaturii contemporane pentru copii și adolescenți, situația achizițiilor și a fondurilor de carte pentru copii din biblioteci, modalități prin care biblioteca poate deveni un loc atractiv pentru copii și tineri, prezența scriitorilor în biblioteci, proiecte de succes de promovare a literaturii pentru copii etc. – precum și concursul național pentru copii Cărți fermecătoare doar pentru o întrebare .

Programul activităților desfășurate în cele 4 biblioteci tulcene a debutat în data de 24 septembrie, atunci când copiii din Dorobanțu au dialogat cu scriitoarea Sînziana Popescu.

În date de 1 octombrie copiii din Peceneaga au pus întrebări despre cărțile sale scriitoarei Laura Grünberg, iar joi, 7 octombrie, copiii din Somova se vor întâlni, virtual, cu scriitorul Alex Moldovan.

Dezbaterea de la Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea va fi moderată de Luminița Corneanu, scriitoare de literatură pentru copii dar și prietenă și cunoscătoare a realității din bibliotecile publice românești de multă vreme.

Profesioniștii tulceni implicați în proiect sunt: Lăcrămioara Buzatu – bibliotecar la Biblioteca „Ion Popișteanu” din Dorobanțu, Aurel-Nicușor Mitan – bibliotecar la Biblioteca din comuna Peceneaga, Adela Luca, bibliotecar la Biblioteca din comuna Somova și Ioana Frunte-Lată – șef birou Împrumut carte pentru adulți și copii. Colecții Speciale. Depozitul Legal Local din cadrul Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea.

https://debasm.ro/noi-facem-povesti/