Granița între libertate și penitență e foarte subțire deseori, dar diferența de stare între cele două situații colosală, de aceea atenția trebuie sporită.

Astăzi, la Mediatecă s-au întâlnit cinci persoane private de libertate din Penitenciarul Tulcea cu 25 de elevi ai Colegiului Agricol „Nicolae Cornățeanu” din clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a în cadrul proiectului de prevenire a criminalității și a comportamentului delincvent, precum și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate. Elevii au ascultat poveștile de viață spuse de fiecare penitent, diferite , dureroase fiecare în parte, dar cu un numitor comun: tentația, slăbiciunea în fata invitației unor prieteni la încercarea „lucrurilor curajoase” cum sunt: violența, drogurile, alcoolul, furtul, tâlhăria, corupția, descoperind că, de fapt, dincolo de acestea nu este decât dezamăgire, suferință, decădere, pierderi.

Adevăratul curaj e lupta cu sine, cu greutățile reale care sunt de întâmpinat în viață pentru a progresa. Nu exista progres fără efort, drogurile și celelalte nu facilitează evoluția ci o perturbă cu costuri majore. Neglijența, neștiința sunt alți factori care pot conduce la privarea de libertate și nimic nu se poate compara cu „dorul de a calca pe un petic de pământ cu iarba, liber” (un penitent), față de statul în celulă cu n colegi, zi și noapte. Lucrurile elementare de care se bucură omul în libertate în penitență dispar. A.V.