Joi după-amiază, scriitorul Dumitru Nicodim-Romar s-a prezentat cititorilor în Sala de festivități a Bibliotecii Județene „Panait Cerna” din Tulcea. Moderată de dr. Ligia Dima, managerul bibliotecii, și de prof. Floarea Calenic, manifestarea i-a prilejuit prozatorului, poetului și publicistului tulcean o întâlnire emoționantă cu personalități locale, elevi, cadre didactice, scriitori și foști colegi de liceu, absolvenți ai Colegiului Dobrogean „Spiru Haret”.

Mai puțin cunoscut publicului tulcean, Dumitru Nicodim-Romar – născut la 16 februarie 1951 în comuna Jurilovca, membru al Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România – a publicat peste 20 de volume de proză și poezie.

Întrebat de cele două moderatoare, invitatul a vorbit despre influența creației lui Omar Khayyam asupra sa – cognomenul Romar, una dintre acestea, însemnând „Omar din România”, iar romaiatele sunt inspirate de catrenele poetului persan -, despre cele două cărți autobiografice – „Casa lui David”, declarată Cartea anului 1996, un roman-mărturie, atipic, și, respectiv, „Simfonia 666. Demonica”, lansată și la Tulcea, în 2018, la B.J.T. -, despre volumele „Vorbește tu! Dacă mie îmi vor închide gura” (2020), „Cartea cu cronici – pentru nerisipirea darului” și „Distrofia timpului” (reportaje din anii 1990 – 1992, când era redactor al ziarului „Dreptatea”, prima apărută în 2022, iar a doua în 2020), despre realizarea scenografiei filmelor „Binecuvântată fii, închisoare”, „Poarta albă” și „Fals tratat de mântuirea sufletului”, al căror regizor este Nicolae Mărgineanu (Dumitru Nicodim a fost nominalizat la Premiile „Gopo” și U.C.I.N. 2015 pentru decoruri la filmul „Poarta Albă”), despre cel mai recent volum de versuri, „El ojo de Dios – Carte de recunoștință” (Editura „Creator”, Brașov, 2022), despre care criticul literar a afirmat: „Cuvintele sunt medicamente pentru suflet, iar sufletul cuvântului nu poate fi găsit numai prin textele sfinte, ci și prin astfel de texte lirice care reprezintă valori demne de citit și admirat”.

Episoadele tulburătoare de viață, evocate de Dumitru Nicodim-Romar, au fost intercalate cu momente în care membrii Grupului „Drag de muzică și poezie” au recitat din poeziile autorului.

Profitând de prezența la eveniment a primarului Tulcei, Ștefan Ilie, un grup de foști colegi de liceu a făcut publică intenția de a începe procedura pentru realizarea unui proiect de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetățean de onoare al Municipiului Tulcea” lui Dumitru Nicodim-Romar.