Andrea Camilleri este autorul italian al momentului. Seria ce îl are ca protagonist pe Salvo Montalbano – un amestec unic de umor, cinism, compasiune și dragoste pentru mâncăruri rafinate – a devenit un adevărat fenomen internațional. Cel mai iubit detectiv italian trăiește în Sicilia zilelor noastre, unde aventurile tipice unui roman polițist se împletesc cu tradițiile locale. Atmosfera unică este încununată de dialectul sicilian, o vorbire insolită și niciodată banală.
Comisarul-șef Salvo Montalbano…bănuiește că există legături între acele victime ucise cu violență: un tunisian îmbarcat pe un pescador italian din Mazara del Vallo, împușcat, și un bătrân din Vigata, înjunghiat în lift.

Investigația…duce către frumoasa Karima, o menajeră care oferă clienților și „servicii” suplimentare. Cand Karima dispare fără urmă, fiul ei, înfometat, începe să fure pachetelele de prânz ale altor copii. Tânărul hoț de merinde ajunge în grija comisarului sicilian, dar viața lor este pusă în pericol pe măsură ce iese la lumină implicarea serviciilor secrete în afacere.