La 19 Septembrie 1960, “Europa de la Strassbourg” a emis cea de-a cincea serie postala “Europa”, dupa modelul, ales prin concurs, al artistului finlandez Pentti Rahikainen, care reprezinta cuvantul Europa in care litera “O” are aspectul unei roti cu 19 spite, cele 19 State afiliate la Conferinta Europeana de Posta si Telecomunicatii (C.E.P.T.), instituita la aceasta data, conform acordului in acest sens de la Montreaux din iunie 1959. De la aceasta data toate emisiunile celor de la Strassbourg vor mentiona in viitor cuvantul C.E.P.T.

Parodiind desenul oficial Carul Europei, Romanii liberi au adaugat langa roata o silueta umana care se straduieste sa impinga roata peste bolovanul sovieto-comunist, care-i sta in cale.
Trei valori de culoare albastra de 75 de bani fiecare, avand la dreapta sau la stanga lor cate o vigneta cu textul: EUROPENI ELIMINATI COMUNISMUL DIN CALEA VOASTRA-LIBERTATE EUROPEI DE EST! in limbile romana, franceza si spaniola.
S-a gravat o stampila speciala cu textul: LIBERTATE EUROPEI DE EST-19 SEPTEMBRIE MADRID 1960 si s-a confectionat un plic filatelic pentru stampila zilei de emisiune, reproducand desenul vignetei, roata cu silueta umana si textul in spaniola: EUROPA ELIMINA AL COMUNISMO DE TU CAMINO.

(Revista “Carpatii”, Anul XVIII, Nr. 4, 10 octombrie 1972, pag. 9.)