Ce ai face dacă ar trebui să alegi?
Mia este o violoncelistă talentată în vârstă de 17 ani, cu o familie iubitoare și un prieten minunat, Adam. Ea nu trebuie decât să aleagă dacă va merge la New York pentru a studia la Julliard sau dacă va rămâne în Oregon cu cei dragi.
Însă într-o dimineață cu ninsoare, totul se schimbă, iar decizia pe care brusc trebuie să o ia este dramatică și dureroasă. Mia își pierde părinții și fratele mai mic într-un accident rutier, și, cu toate că nu își amintește momentul impactului, ea îi poate vedea pe cei din jur și pe sine.
Romanul este scris la persoana întâi, Mia evoca evenimente din viața sa, descrie ceea ce vede și aude în spital, deși nu poate simți nimic și este din ce în ce mai slăbită.
Dragostea pentru cei rămași în viață și pentru Adam și pasiunea pentru muzica clasică vor determina alegerea pe care tânara o face la final.
„Dacă aș rămâne„ atinge teme importante, despre viață, moarte și despre cum totul se poate schimba iremediabil într-o secundă. Cartea este inspirată de o tragedie reală.