A doua carte din seria Metode moderne de creştere şi educare a copiilor este dedicată poveştilor terapeutice. Acestea reprezintă un instrument extrem de folositor părinţilor şi educatorilor pentru a-i ajuta pe copii să depăşească anumite probleme şi spre a înţelege ce se întâmplă în profunzimea sufletului lor.
Limbajul simbolic reprezintă o modalitate ideală de a vorbi subconştientului, acţionând astfel asupra problemelor din mintea copilului, având o mare influenţă asupra acestuia şi asupra realităţii percepute de el. Simbolul se adresează sufletului, acea parte a aisbergului pe care noi nu o vedem şi pe care o putem controla prin aceste metafore vindecătoare.
Problemele şi situaţiile în care poveştile terapeutice îşi pot dovedi din plin utilitatea se referă la: dificultatea în a adormi, frica de coşmaruri, controlul reflexelor de urinare şi defecare, separarea părinţilor, prezenţa unui singur părinte în viaţa de zi cu zi, adopţia privită ca abandon al părinţilor naturali sau ca un fenomen stresant de adaptare la noua familie, existenţa unui mediu familial ostil, dificultăţile şcolare, incapacitatea de a accepta un părinte vitreg, abuzul sexual etc.
De-a lungul temelor abordate, părinţii şi educatorii pot parcurge câteva poveşti pe care le pot reda copiilor în scop terapeutic, dar, însuşindu-şi anumite simboluri cu o mare putere asupra subconştientului micuţilor, pot crea ei înşişi alte poveşti adaptate diverselor probleme ale celor mici.
Autoarea, Anne Floret, este psiholog şi psihoterapeut cu îndelungată experienţă în domeniul relaţiilor dintre copii şi părinţi.