La 23 Decembrie 1963, Romanii Liberi lanseaza prima lor emisiune de vignete postale pentru comemorarea Craciunului si evocarea datinilor de odinioara, izvorate din aceasta sarbatoare crestina. Craciunul – Nasterea Mantuitorului Iisus Hristos era atunci cea mai persecutata sarbatoare religioasa in regimul comunist. Total desfiintata, cu toata existenta unei Patriarhii Ortodoxe la Bucuresti, era o zi de lucru ca oricare din saptamana, orice manifestere religioasa fiind interzisa sub amenintarea unor severe pedepse aplicate celor care ar fi calcat dispozitia partidului.
S-au emis 8 vignete postale – 4 de 50 de bani si 4 de 75 de bani fiecare – in perechi, astfel ca la un loc formeaza o colita filatelica. Desenul reprezinta o celula de inchisoare si silueta dormitanda a unui detinut de picioarele caruia atarna lantul si greutatea de fier (destinate in penitenciare condamnatilor la munca silnica), pe care apar simbolurile comuniste “secera si ciocanul”. Totul simbolizeaza Neamul Romanesc incatusat de comunism. Printre gratiile ferestrei se strecoara lumina stelei de la Bethleem si sub blanda ei mangaiere, silueta dormitanda viseaza la traditiile romanesti ale Craciunului de altadata… cantecele de Stea, colindatorii si bucuria ce aducea in caminuri, vestea Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos. Desenul colindatorului cu steaua, care apare in visul intemnitatului, este reprodus dupa o acuarela a tinerei pictorite romane OLTEA VASILOVSCHI, bucovineanca, moarta in exil la Dusseldorf, cu nostalgia plaiurilor si obiceiurilor romanesti, cunoscute numai din descrierile parintilor ei.
Pe fiecare pereche de vignete postale apare in limbile romana, spaniola, franceza si germana – CRACIUNUL 1963 IN EUROPA DE EST, iar in partea de jos a colitei filatelice pe care o compun, ROMANIA LIBERA.
S-a gravat o stampila speciala care reprezinta silueta Fecioarei Maria cu Pruncul in brate si textul: NASTEREA MANTUITORULUI 25 DECEMBRIE 1963, iar in germana si franceza, apelul: NU UITATI PE FRATII VOSTRI DIN EUROPA DE EST. EUROPA CARE SUFERA.
S-a imprimat si un plic filatelic pentru stampila zilei de emisiune, care reproduce, in mai multe culori, desenul in penita al pictorului E. Dragutescu, “Copii cu steaua”, si textul: ROMANIA LIBERA, NASTEREA DOMNULUI, EUROPA DE EST 1963, ca un crunt repros adresat comunistilor din Tara pentru persecutarea acestei sarbatori.
(Revista “Carpatii”, Anul XVIII, Nr.7, 20 ianuarie 1973, pag. 10.)
Grupaj si documentare realizate de Paula Gratiela Cernamorit, bibliotecara Colectii speciale Fond Traian Popescu