Aceasta carte are o valoare inestimabila atat pentru clinicieni, cat si pentru clientii lor, pentru a intelege psihofiziologia traumei si a sti ce sa faca legat de manifestarile ei. Ea face lumina asupra fiziologiei, atragand atentia asupra impactului traumei asupra corpului si a fenomenului de memorie somatica.
Se crede acum ca persoanele care au fost traumatizate pastreaza o memorie implicita a evenimentului traumatic in creierul si corpul lor. Aceasta memorie se exprima adesea in simptomatologia tulburarii de stres posttraumatic – cosmaruri, flashback-uri, tresariri si comportamente disociative. In esenta, corpul individului traumatizat refuza sa fie ignorat.
In timp ce reduce distanta dintre teoria stiintifica si practica clinica si creeaza punti intre psihoterapia verbala si cea somatica, Rothschild prezinta principii si tehnici non-contact pentru a oferi corpului ceea ce i se cuvine. Atenta la relevanta lor pentru clinicieni, ea consolideaza cunostintele actuale despre psihobiologia raspunsului la stres atat in situatiile normale dificile, cat si in situatiile de trauma extrema si prelungita. Aceasta ofera clinicienilor din toate domeniile o baza pentru a specula asupra originii simptomelor clientilor lor si a incorpora in practica lor interesul pentru corp. Tehnicile somatice sunt alese avand in vedere scopul de a face terapia traumei mai sigura, in timp ce creste integrarea minte-corp.
Incorporand numeroase studii de caz, Corpul isi aminteste integreaza corpul si mintea in tratamentul tulburarii de stres posttraumatic. Cartea va crea interes in randul clinicienilor, cercetatorilor, studentilor si al cititorilor in general.