Vineri, 22 octombrie, s-a desfășurat a doua ediție a Târgului Regional de Știință și Tehnologie pentru Copii „Code Kids Fest” Dobrogea 2021. Deși ar fi trebuit să aibă loc în foaierul Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea, evenimentul a fost organizat pe platforma Zoom, două secțiuni – deschiderea și anunțarea premiilor – fiind transmise live și pe pagina de Facebook a bibliotecii.
CODE Kids – Programează viitorul comunității tale este o inițiativă națională de educație IT și STEM pentru copii, implementată de Fundația Progress, în parteneriat cu Simplon România, realizată cu sprijinul bibliotecilor publice din România. După ce managerul Bibliotecii Județene „Panait Cerna”, dr. Ligia Dima, a rostit cuvântul de deschidere, Crina Popescu, bibliotecar coordonator al clubului CODE Kids din Pietrari (județul Vâlcea), a împărtășit participanților din experiența de trei ani a acestui club, explicând cum programarea reprezintă una dintre competențele digitale de care tinerii au nevoie pentru a deveni cetățeni creativi și responsabili și pentru a avea pregătirea necesară pentru locurile de muncă ale viitorului, din țară sau din străinătate, iar bibliotecile pot sprijini acest demers, premiile obținute de coderi la competițiile naționale ducând la dotarea bibliotecii cu alte echipamente de robotică și programare care sunt folosite de generațiile noi de coderi.
A urmat concursul propriu-zis la care s-au înscris șase cluburi cu paisprezece proiecte, prezentate în această ordine: Sarichioi’s skilled coders Sarichioi (jud. Tulcea) – Radar, Șapcă Anti Covid (Sistem împiedicare atingerea feței cu mâinile) și Sistem de detectare a ploii – coordonat de Irina Finoghen; Computer Kids Medgidia (jud. Constanța) – Vehicul controlat prin senzor ultrasonic- proiect Arduino și Choose correctly and do not rush! – coordonat de Neugis Asan; Cerna’s Coders Cerna (jud. Tuclea) – Smart Irrigation System, Șapcă pentru nevăzători, Snake game și Joc de buzunar costumizabil-10 jocuri de buzunar – coordonat de Vanda Dumitrache; Code kids Măcin (jud. Tulcea) – Miniseră, Șapcă împotriva atingerii feței – coordonat de Doina Țandără; Programming of the future Tulcea – Senzor de temperatură și umiditate și Detector de obstacole – coordonat de Anișoara Mihailov; „Hackerii Albi” Ovidiu (jud. Constanța) – Eco Tech și Ovidiu Town – coordonat de Osber Ali.
În timpul jurizării, participanții la evenimentul Zoom au putut urmări materialele pregătite de Clubul de Robotică „River Wolwes” al Liceului Teoretic „Grigore Moisil” Tulcea și de Clubul de Astronomie de la Palatul Copiilor Tulcea, precum și o demonstrație de imprimare 3D realizată de Alexandru Dobre, Managing Director 3D DOT & mentor în 3D printing.
Apreciind complexitatea și utilitatea proiectelor, juriul format din Ovidiu Ana, Director Dezvoltare la Fundația Progress și Manager de Proiect Code Kids, Leonard Păun, analist programator la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Tulcea, și Irina Chirciu, ambasador local CODE KIDs, a stabilit următoarea ierarhie: Locul I – Cerna’s Coders, Biblioteca Comunală „Dumitru Cerna”, pentru proiectul Cerna Smart Irigation, și Sarichioi’s skilled coders, Biblioteca Sarichioi, pentru proiectul Șapca, Locul al II-lea – „Hackerii Albi” Ovidiu, pentru proiectul Eco Tech; celelalte trei cluburi participante au primit premiile: Măcin – Echipă de succes, prezentare și originalitate; Tulcea – Spirit de echipă și detaliere tehnică; Medgidia – Abordare unică.
Proiectele echipelor de copii participante la CODE Kids Fest Dobrogea au fost impresionante și la această ediție. Copiii au demonstrat că ceea ce învață în cluburile din bibliotecile publice (să creeze aplicații și roboți) le ușurează viața lor și a comunității în care trăiesc și, mai mult, arată că pasiunea pentru educație și tehnologie rupe barierele dintre urban și rural. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără implicarea echipei de la Biblioteca Județeană și a bibliotecarilor publici locali și le mulțumesc pe această cale pentru onoarea de a fi parteneri în cadrul proiectului CODE Kids, a afirmat Ovidiu Ana, Manager de Proiect Code Kids.
Organizat de Biblioteca Județeană „Panait Cerna”, „Code Kids Fest” Dobrogea 2021 a avut ca parteneri Simplon Romania, Fundația Progress, CODE Kids Romania, parteneri locali fiind Clubul de robotică „River Wolves” de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Tulcea și Clubul de Astronomie din cadrul Palatului Copiilor Tulcea; sponsor: Creative Advertising – Solutions for your business Tulcea.
Munca acestor copii talentați a fost răsplătită și apreciată, toate cluburile participante au fost premiate și marea surpriză a ediției de anul acesta este că trei dintre cele șase cluburi vor putea participa la Târgul Național de Știință și Tehnologie. Felicit bibliotecarii care stau în spatele acestor copii și organizării acestor târguri! De cele mai multe ori munca și efortul lor nu se vede, dar există. Fără bibliotecari organizarea acestor târguri dar și continuitatea activității cluburilor nu ar fi posibilă. Mulțumiri Fundației Progress, Organizației Celisea și Creative Advertising pentru sprijinul acordat în organizarea târgului. Felicitări echipei Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea pentru dovada de profesionalism de care au dat dovadă în organizarea acestui târg. Succes tuturor la edițiile următoare, dar mai ales coderilor din Cerna, Sarichioi și Ovidiu la Târgul Național! Suntem mândri de voi!, a declarat dr. Ligia Dima, managerul Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea.
Proiectul „CODE Kids – Programează viitorul comunității tale” este dezvoltat de Fundația Progress și are ca scop crearea unei mișcări de coding și STEM în care copii, tineri și bibliotecari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât peste 3500 de copii, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, sunt încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie. Proiectul CODE Kids se desfășoară în prezent în cluburi de programare din 27 județe ale României și din localități rurale din Republica Moldova.
Faza Națională a Târgului de Știință și Tehnologie „Code Kids” se va desfășura pe 7 – 8 decembrie 2021.