Singurul roman al lui Salvador Dali, Chipuri ascunse, este omagiul adus prozei clasice franceze de imaginatia debordanta a marelui pictor suprarealist. Debutand ca o saga a intrigilor si aventurilor amoroase ale unui grup de aristocrati excentrici, romanul isi are centrul emotional in pasiunea sublimata a contelui de Grandsailles pentru Solange de Cleda. Obsesiile daliniene, fulguratiile sale si atractia pentru ocultism se regasesc in acest roman fascinant.
In 1943, Salvador Dali se retrage in muntii din New Hampshire, aproape de granita canadiana, si in patru luni scrie, in franceza, Chipuri ascunse, care apare mai intai in traducere, la New York, in 1944. Pornind de la celebra definitie stendhaliana care intemeieaza realismul modern, romanul lui Dalí este o oglinda purtata de-a lungul unui drum, insa calatoria este livresca: privirea cititorului intalneste, dincolo de trasaturile personajelor, chipurile ascunse ale marilor opere ale literaturii franceze, de la Principesa de Cleves la Canturile lui Maldoror.
„Un adevarat roman de atmosfera, de introspectie, de revolutie si de arhitecturalizare a pasiunilor trebuie sa fie (asa cum a fost intotdeauna) exact contrariul unui Mickey Mouse de cinci minute sau al senzatiei de vertij a unui salt cu parasuta. La fel ca intr-o lenta calatorie cu trasura pe vremea lui Stendhal, se cuvine sa fim in stare sa descoperim incetul cu incetul frumusetea peisajelor sufletului pe care le strabatem; fiecare noua cupola de pasiune trebuie sa apara treptat, la momentul potrivit, astfel incat spiritul fiecarui cititor sa aiba ragazul sa le «savureze»… Inainte de a-mi fi terminat cartea, s-a pretins ca scriu un roman balzacian sau huysmansian. Este, dimpotriva, vorba de un roman riguros dalinian, iar cei care mi-au citit Viata secreta cu atentie vor descoperi lesne sub structura romanului prezenta familiara, permanenta si viguroasa a miturilor esentiale ale vietii mele si ale mitologiei mele personale.“ (Salvador DALI)