ZuZu Caratănase, pe numele său real Caratănase Răzvan-Constantin (n. 14 mai 1985, Tulcea) este socotit ca fiind cel mai bun artist-gravor al generației sale și unul dintre cei mai activi și prolifici artiști vizuali din România. Este cadru didactic universitar, curator de artă contemporană și doctor în domeniul arte vizuale, absolvent al Universității Naționale de Arte din București, licență (2004-2008), masterat (2008-2010) și doctorat (2010-2014).

Autor a 15 expoziții personale și peste 220 de expoziţii colective și de grup pe plan naţional şi internaţional (Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Italia, Israel, Japonia, Polonia, Republica Moldova, Spania, S.U.A. și Ucraina), participă multiple la tabere de creație, workshop-uri, simpozioane, conferințe, sesiuni de comunicări științifice etc.

A organizat peste 50 de evenimente culturale pe plan național și internațional și devine autor al cărții: Gravura ca artă majoră, Editura Top Form, București (2015) și colaborator la alte cinci cărți.

Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (2010-prezent), membru al Uniunii Gravorilor din Budapesta, Ungaria (2014-prezent), membru Association des Artistes Peintres, Sculpteurs, Architectes, Graveurs et Dessinateurs – Paris, Franța (2015-prezent).

Predă în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, disciplina gravură (2008-prezent) iar în paralel a fost profesor invitat să susțină cursuri de scurtă durată, prelegeri, workshop-uri la 4 centre de educare artistică (universități și academii din Belgia, Italia, Bulgaria și Republica Moldova).

Are lucrări în 15 colecții muzeale și instituționale din țară și străinătate iar pentru activitatea artistică și organizatorică din cadrul unor concursuri și evenimente din țară și străinătate a obținut: 40 de premii, distincții și medalii; 12 nominalizări; 14 diplome de onoare și excelență, 2 burse.

Este fondator al grupului artistic „Șaseorișase”. Printre distincțiile pe care le-a primit se numără:

  • Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România / Filiala Grafică București (2010);
  • Distincția „Parchemin d’Honneur” la Trienala Internațională de Gravură Chamalières, Franța (2010);
  • Premiul I la Bienala Intercontinentală de Grafică Mică „Inter-Art” – Aiud (2012);
  • Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru Grafică – București (2013);
  • Premiul de Excelență la Festivalul Internațional „A.R.T.E.” – Iași (2014);
  • Certificatul de Merit la Trienala Internațională de Gravură – Kochi, Japonia (2014);
  • Premiul pentru Grafică la Festivalul Internațional „A.R.T.E.” – Iași (2015);
  • Certificatul de Excelență acordat de Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane la Salonul Internațional de Carte-Obiect „West Meets East – A Cultural Book Exchange” – București (2015);
  • numeroase alte nominalizări și diplome de onoare și excelență acordate în cadrul unor evenimente artistice (anuale, bienale, trienale etc.) din țară și străinătate.

 

Referințe:https://www.modernism.ro/2018/06/14/zuzu-caratanase-reverentia-galeria-contemp-bucuresti/