Catalin Mihuleac, „autorul cu cel mai mult umor din literatura romana de astazi“ – cum l-a numit, pe buna dreptate, criticul literar Alex. Stefanescu – , reuseste chiar din titlul oximoronic, Aventurile unui gentleman bolsevic, sa smulga primul zambet. Acest roman scris in maniera satirei politice este dirijat cu ingeniozitate in directia grotescului, a fanteziei pure, a burlescului liric, intr-un vartej ametitor de umor negru de aceasta data. Ion Scutelnicu, gentleman bolsevic si tovaras de nadejde, orfan cu antecedente sadice, primeste misiunea de a-l reeduca in spiritul artei angajate pe tanarul pictor rebel, pasionat de nuduri licentioase, Emil Faure, care a avut naivitatea de a-l infrunta pe fiul Dictatorului. Primul pas va fi mutarea acestuia intr-un bloc-moloh antropofag, devotat sistemului. Metoda aplicata este plina de subtilitate si cruzime, iar rezultatul va fi pe masura.
Odata cu vremurile noi, activistul-tortionar si sotia sa, „generoasa“ tovarasa Ella – fosta muza obeza a artistului -, devin protagonistii, exponate insufletite, ai dioramelor teribil de verosimile din postrevolutionarul „Muzeu al comunismului“, institutie nemuritoare, cu un imens succes la public.

Intriga dinamica, replicile ilariante, anecdotica spectaculoasa, numeroasele picanterii sunt doar cateva dintre calitatile acestei savuroase comedii bufe, ce rezista cu brio pe afisul istoriei.