”Am intitulat volumul de față „Autor de unul singur” dintr-un motiv foarte simplu. Este pentru mine un prilej de a împărtăși câteva din constatările legate de propria mea evoluție în domeniul scrisului creativ, fără nici cea mai mică pretenție didactică.
Am însă convingerea că oricâte sfaturi ar accepta să primească un autor cu privire la felul în care ar trebui să-și gestioneze scrisul (și nu e întotdeauna lesne să-l convingi), în cele din urma el se va găsi de unul singur în fața paginii goale, acolo unde e nevoit să se descurce cu propriile puteri.
Nutresc totuși speranța că aceste sugestii vor fi, pentru unii dintre confrați, ușoare pretexte pentru a compara propriile experiențe cu ale altora. Căci deși cei ce se încumetă să scrie adoră să fie unici, lupi singuratici, demiurgi ai lumilor clădite pe hârtie, nu e mai puțin adevărat că fiecare trage cu ochiul peste gardul vecinului. Eventual ca să se bucure descoperindu-l într-o pană de inspirație.
Așadar, atenție! Acest text nu este în niciun caz o lecție despre scris, ci pur și simplu mărturisirea unor tabieturi, rutine, apucături personale. N-aș avea tupeul să dau sfaturi cuiva, câtă vreme consider că nu m-am antrenat suficient pe mine însumi, că mai am încă foarte multe de învățat. Iar asta nu se poate realiza decât prin exercițiu continuu.
Tot ceea ce urmează trebuie parcurs cu premisa subiectivismului, fiindcă exista în bucătăria scrisului rețete asupra cărora o sută sau o mie de autori nu vor cădea niciodată de acord în totalitate. În cele din urmă, fiecare alege ceea ce crede că i se potrivește și așa mi-ar plăcea să se petreacă lucrurile cu cele incluse aici.”