„Cel mai tânăr ministru de interne român, Doru Viorel Ursu s-a născut pe 1 martie 1953 la Drobeta Turnu Severin, unde familia bunicului matern se refugiase ca urmare a persecuţiilor politice care au urmat alegerilor din 1946. Imediat după naşterea sa, familia s-a stabilit în Bucureşti, pentru ca tatăl să-şi continue pregătirea la Academia de Înalte Studii Militare iar mama să profeseze în învăţământ. A absolvit Colegiul Naţional «Gheorghe Lazăr» din Bucureşti şi Facultatea de Drept din Bucureşti, iar în 1979 a devenit şef al Promoţiei de procurori. Pe 14 iunie 1990, într-un moment de cumpănă al istoriei naţionale în care Capitala României se afla sub asediul minerilor chemaţi în ajutor de guvernanţi iar Ministerul de Interne abandonase orice iniţiativă, este numit ministru de interne. În timpul mandatului său, a reînfiinţat Jandarmeria Română, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti şi Liceele de Poliţie «Neagoe Basarab» şi «Constantin Brâncoveanu».
Activitatea sa de scriitor a început înainte de 1989 cu volumul „Din însemnările unor ofiţeri de justiţie” şi colaborarea la scenariul de film „Sfârşitul nopţii” în regia lui Mircea Veroiu, film cenzurat şi ulterior retras de la difuzare, continuă după evenimentele din decembrie 1989, când apar succesiv „Colivia cu ciori vopsite”, „Şah mat la România”, trilogia „Ministru de interne. Radiografia unei lovituri de stat” şi trilogia „Sânge şi carne de om”, care s-au bucurat de un viu interes.
Volumul „Arta sinuciderii” a apărut sub egida Editurii Didactica Publishing House, lucrare lansată pe 23 Mai 2015 în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest. Cartea surprinde evenimentele din anii 1989-1991, dintr-o perspectivă nouă.