Celelalte scrisori către Rita, Ștefan Caraman. Editura Herg Benet, 2017

Cartea „Celelalte scrisori către Rita„ de Kaos Moon ar putea fi despre mine sau despre tine, iar ca să o înțelegi, trebuie să o citești….
Atâta onestitate și atâta umor pot pune bazele unei noi civilizații… – Daniela Costiana
Kaos Moon e acel frumos nonșalant care te face să mergi în pielea goală prin oraș, fără să-ți fie rușine! Scrie ca și cum face sex și face sex precum scrie… – Fred Schonfeld
Îți mulțumesc din tot sufletul pentru starea de bine pe care o am atunci când îți citesc cărțile! – Denisa Victoria
Nu știu, bro’, aș putea spune că „Scrisorile catre Rita” sunt atât de bune, încât ajung la timp chiar și cu poșta românăa. – Valetul de Trefla
O mizerie intelectuală sine qua non… oxigenul din aer, apa izvorând din pământ, sticla de votca și Rita din Scrisori. – Liviu Fenoghen

 


Superstar, Ștefan Caraman. Editura Herg Benet, 2016

Superstar” de Ștefan Caraman este o mostră a literaturii din zilele noastre. Este o alcătuire de povestiri scurte, aparent fără legătură între ele, ….
Copilărie dulce
Era ora 12. Personajele noastre principale, Rick și Morty, se pregăteau să iasă în grădina bunicilor. Era o primăvară târzie.
Rick a deschis ușa cu zăvorul. Bunicul zicea că acel zăvor avea peste 100 de ani. Când Rick a deschis ușa alături de Morty, ambii copii au surâs. Era o fericire inexplicabilă.
S-au jucat, au căzut, s-au certat, au copilărit.
Era cam 8 jumătate. Copiii erau puțin răniți, murdari.
Peste 70 de ani, bărbați acum, erau despărțiți. Și-au amintit acele timpuri. Câteva lacrimi s-au prelins pe fața lor. Și-au amintit unul de altul.— Ștefan Caraman Jr. (10 ani) —


Jurnal de librar, Anca Zaharia. Editura Herg Benet, 2017
„Scenele redate de Anca ar fi amuzante dacă nu ar fi triste. Așa a spus, la un moment dat, un cititor și i-am dat dreptate. La prima citire, te amuzi. Uneori (de cele mai multe ori!) râzi cu lacrimi. La a doua citire, sau poate chiar la a treia, partea amuzantă rămâne deoparte și vezi realitatea. Vezi omul din spatele cărților și oamenii pe care îi întâlnește zi de zi, oamenii aceia care nu au habar că librarul citește cărți și nu gânduri.
Citind cartea Jurnal de Librar, nu numai că vei privi cu alți ochi librăritul, dar e foarte posibil să te împrietenești cu primul librar care îți va ieși în cale și să-i mulțumești pentru răbdare, pentru zâmbet și chiar să aranjezi cartea căzută de pe raft pe care, între doi clienți nehotărâți, țârâitul telefonului și cutia cu noutăți ce trebuie etichetate și puse la raft, nu a reușit să o așeze la locul ei.”

 

 


Până când mă voi vindeca de tine, Corina Ozon. Editura Herg Benet, 2019
„Cuvintele Corinei Ozon nu iartă. Apasă, din nou și din nou, acolo unde avem oricare dintre noi miezul sufletului, și te obligă să trăiești fiecare pas alături de amintirile și de stările care ne sunt cele mai proprii, dar pe care de multe ori încercăm să le ignorăm pentru a ne apăra și pentru a putea merge mai departe. Asta reușește Corina Ozon: să fie lângă tine cu dulcele și cu amarul, cu clipele de fericire și de adâncă tristețe, cu începutul și cu sfârșitul. În definitiv, povestește însăși Viața.“ (Alexandru Voicescu, scriitor).
„Oare de ce, atunci când ne regăsim, suntem năpădiți de regrete!? Cum este posibil să ne întâlnim sufletul pereche, să-l lăsăm apoi să plece-n lume!? Oare chiar suntem condamnați la eterna reîntoarcere, la Uroboros!? Întrebări clocotitoare de viață, un volum al regăsirii de sine într-o lume a adaptării dificile, a ritmului tot mai alert, în care reperele se estompează. Iubirea și suferința par a fi una și aceeași stare trăită, dar mai ales simțită. Corina Ozon scrie despre oglinzile din noi, despre alegeri dificile și fugi, la capătul cărora de multe ori ne așteaptă fericirea îmbrățisării calde.“ (Cristian Munteanu, psiholog).

 


Jurnalul primei mele morți, Ioana Duda. Editura Herg Benet, 2016

„Aceasta este o carte. Nu vă luați după spusele personajului principal, „eu nu sunt scriitoare“, sunt doar cuvintele unui personaj, iar personajele nu scriu cărți. Aceasta este o carte pe care o veți iubi, asta după ce veți trece prin a vă plăcea foarte mult, a nu o putea lăsa din mână, a intra în panică atunci când n-o găsiți pe noptieră, pe masă ori în geantă, a cita din ea, a zâmbi la amintirea anumitor pasaje și alte manifestări ale îndrăgostirii la prima vedere. O veți iubi, vă va obseda și o veți și visa. Nu așa se manifestă o iubire omenească adevărată?“ Ana Barton
„Citește-o numai după ce ți-ai scos masca pe care o porți prin lume. Dacă ești printre norocoșii cărora le vorbește pe limba lor, cartea asta s-ar putea să te învețe să arzi, așadar să te salveze.“ Cristina Nemerovschi

 

 


Ultima vrăjitoare din Transilvania. Vol. 1, 2,3, Cristina Nemerovschi, Editura Herg Benet, 2017
Alexandra, o adolescentă rebelă, este trimisă de părinți să își petreacă vacanța de vară într-un sat din Transilvania, pentru a fi îndepărtată de o iubire considerată imorală. Odată ajunsă în V., ea este atrasă de poveștile localnicilor legate de o crimă săvârșită în urmă cu mai mult de un veac: contesa Aneke fusese acuzată de incest și vrăjitorie și ucisă în pădure. Alexandra pornește pe urmele contesei, hotărâtă să afle ce s-a întâmplat cu adevărat. Castelul ascunde mistere la fiecare colț… Pe măsură ce fapte și personaje stranii ies la iveală, Alexandra își dă seama că are în comun cu frumoasa vrăjitoare mai mult decât și-ar fi imaginat, inclusiv iubirea ei secretă și interzisă. Va reuși Alexandra să salveze această iubire și în final propria viață, sau va avea soarta tragică a Anekei?

 

 

 


Unul dintre noi minte, Cristina Nemerovschi. Editura Herg Benet, 2017

“Unul dintre noi minte” e povestea a ceea ce se întâmplă când cinci străini ajung în clasa de detenție a școlii, iar numai patru ies de acolo în viață. Fiecare este suspect, fiecare are ceva de ascuns.
Fii atent la toate detaliile și poate vei fi tu cel care va rezolva enigma:
Într-o după-amiază de luni, cinci elevi de la Liceul Bayview intră în camera de detenție.
Bronwyn, tocilara, va merge la Yale și niciodată nu încalcă vreo regulă.
Addy, prințesa, este frumoasa populară a liceului.
Nate, delincventul, este deja eliberat condiționat după ce a fost prins vânzând droguri.
Cooper, atletul, este starul echipei de baseball.
Și Simon, proscrisul, este creatorul unei faimoase aplicații de mobil care lansează bârfele fierbinți ale liceului.
Atâta doar că Simon nu mai iese de la detenție. La finalul orei în care cei cinci trebuie să-și ispășească pedeapsa, Simon moare. Potrivit anchetei, decesul nu este un accident. Luni moare, iar marți apar dezvăluiri senzaționale programate de el despre cei patru colegi care i-au fost alături în clipa morții, ceea ce îi transformă rapid în suspecți. Dacă nu cumva criminalul este altcineva și se află în libertate…
Toată lumea are secrete, nu? Ceea ce contează e cât de departe ai merge ca să le protejezi.


O să mă știi de undeva, Petronela Rotar. Editura Herg Benet, 2017

“O să mă ştii de undeva e ca o matrioşcă din păpuşi de sticlă, cu care umbli c-un fel de teamă, să nu le scapi şi să se strice, dar apasă fără frică, intră, trage, priveşte-le, studiază-le, citeşte – au trecut prin multe, au rezistat în lumea reală şi au să reziste şi-n varianta lor hîrtioasă. (…) După ce-o să citeşti cartea ei de debut, o să exclami precum o tenismenă care tocmai a cîştigat un turneu foarte important – WOW! – şi de aici încolo o să ştii exact de unde o cunoşti.” (Mihail Vakulovski)

 

 

 

 


Orbi, Petronela Rotar. Editura Herg Benet, 2017

Mărturisesc că am citit cartea Petronelei Rotar de două ori. Prima dată am citit-o încercând să înţeleg fuga, un fel de du-te vino ameţitor. Plecări, veniri, localităţi, toată lumea fuge aparent pe undeva şi constant de propria persoană. Personajul principal stă locului doar vreo câteva săptămâni şi numai când are depresie acută.
A două oară am citit volumul ca să îmi delimitez mai clar portretele: nu numai portretul Alexei sau cel al lui Călin, cele două personaje principale, ci şi portretul personajului psihodramă, portretul părinte-feminin, portretul părinte-masculin, portretul personajului „societate românească“. Fiecare dintre ele devine pe rând personaj principal, chiar şi numai pentru câteva secunde, şi apoi decor, obiect de recuzită în caruselul unui roman care poate fi citit pe foarte multe planuri. Ceea ce uneşte toate aceste planuri este sinceritatea. Onestitatea dusă până la extrem a unei femei sfâşiate între inerţia de a se minţi prinsă în construcţiile sociale care i-au fost inoculate şi incapacitatea de a trăi aşa.
Ca o disecţie făcută pe viu, cartea Petronelei este construită în jurul revelaţiei dureroase că, deşi ne ascundem sub un munte de mecanisme de apărare cotidiene, de noi înşine nu avem unde să fugim. (Anca Mizumschi)


Sfîrșitul nopții, Petronela Rotar. Editura Herg Benet, 2016

Nu vreau să adorm, o să stau treaz ca să o pot iubi conștient. Cine iubește nu doarme. Nu trebuie să adorm. Trebuie să fac cumva să opresc timpul ăsta, să-l încetinesc puțin, cîteva minute în plus, cîteva secunde. Știu, știu că e copilăresc să îmi doresc asta, și totuși, de ce nu pot opri senzația că e ultima oară cînd o simt așa, abandonată în brațele mele, liniștită, moale, caldă, a mea? Ce e cu sentimentul ăsta straniu de pierdere, de ce simt că nefericirea, concretă și sfîșietoare, e la doar o noapte distanță?

 

 

 

 


Secretul succesului. De ce unii copii vor reuși în viață, iar alții vor eșua, Paul Tough. Editura Litera, 2015

De ce copiii din familiile sărace au mai puține șanse de succes decât cei provenind din clasa de mijloc? Ce se poate face pentru a îndruma mai mulți copii pe un drum ce le va aduce o viață împlinită personal și profesional?
Cei mai mulți dintre noi consideră că factorul esențial în succesul unui copil este IQ-ul său – acel tip de abilități cognitive ce pot fi măsurate în cadrul unor teste standardizate. Cercetări inovatoare din domeniile neuroștiinței, economiei și psihologiei arată că, de fapt, factorul cel mai important este un set de trăsături de caracter precum perseverența, curiozitatea, conștiinciozitatea, optimismul și autocontrolul, ce sunt modelate nu doar de către familie, ci și de către școală, iar dificultățile în viață afectează nu doar fizic viețile copiilor, ci și dezvoltarea neurologică a creierelor acestora.
Cu ajutorul unor noi strategii, arată autorul, bazate pe dezvoltarea caracterului, chiar și copiii crescuți în cele mai vitrege condiții vor ajunge să aibă realizări remarcabile
în viață.
O carte provocatoare, ce va schimba modul în care gândim despre creșterea și educarea copiilor.


Puterea subconștientului, Joseph Murphy. Editura Litera, 2018

„Dacă vrei cu adevărat puterea de vindecare, o poți avea prin credință, ceea ce înseamnă să cunoști felul în care funcționează mintea conștientă și cea subconștientă.“
Joseph Murphy
Ideea de bază a dr. Murphy, ale cărui scrieri au influențat milioane de oameni din întreaga lume, este că soluția tuturor problemelor se află în interiorul nostru. Pentru a trăi o viață mai bună, trebuie să îți schimbi mintea, nu circumstanțele exterioare. Tu îți creezi propriul destin. În acest fel vei găsi calea spre o viață mai sănătoasă, mai fericită și mai plină de satisfacții din toate punctele de vedere. Cartea este un adevărat instrument util în numeroase situații cu care te poți întâlni de-a lungul vieții, care te va învăța:
• Puterea de vindecare
a minții tale subconștiente
• Tehnici practice în vindecarea mentală
• Stăpânirea completă a fricii
• Cum să prosperi
• Cum să obții rezultate prin rugăciune


Adversarul secret. Agatha Christie. Editura Litera, 2018

Primul Razboi Mondial tocmai s-a încheiat, iar doi prieteni, Tommy, care a fost soldat și Tuppence, o fosta infirmieră pe front, au nevoie disperată de o slujbă sau de orice mijloc prin care ar putea face rost de bani. Se trezesc în schimb într-o afacere de spionaj cu miza foarte importantă pentru Marea Britanie și SUA: cele două țări, dar și un misterios și puternic adversar vor să pună mâna pe niște documente transportate în 1915 pe vasul Lusitania. Documentele ar putea împiedica izbucnirea unui nou război.

 

 

 

 


Tot ce nu ți-am spus, Celeste Ng. Editura Litera, 2016

Lydia este copilul favorit al lui Marilyn și al lui James Lee; o fată care a moștenit ochii albaștri luminoși ai mamei și părul negru întunecat al tatălui. Părinții ei sunt hotărâți ca Lydia să realizeze visurile pe care ei nu au putut să și le împlinească – Marilyn își dorește ca fiica ei să devină medic, mai degrabă decât o gospodină; James vrea ca Lydia să fie populară la școală, o fată cu o viață socială bogată și aflată în centrul tuturor petrecerilor. Dar Lydia este supusă unor mari presiuni, care nu au nimic de-a face cu viața într-un orășel din Ohio, în anii ’70. Tatăl ei este un american născut din prima generație de imigranți chinezi, iar etnia lui, și a ei, îi face să fie remarcați oriunde. Când trupul neînsuflețit al Lydiei este găsit în lacul din localitate, James este consumat de vinovăție și pornește pe un drum nesăbuit care i-ar putea distruge căsnicia. Marilyn, devastată și răzbunătoare, este hotărâtă să facă pe cineva răspunzător, cu orice preț. Fratele mai mare al Lydiei, Nathan, este convins că Jack, băiatul rău din vecini, este implicat într-un fel. Însă cea mai tânără membră a familiei – Hannah – este cea care observă mult mai mult decât poate vedea oricine și ar putea fi singura care știe ce s-a întâmplat cu adevărat.


Soția dintre noi, Greer Hendricks, Sarah Pekkanen, Editura Litera, 2018
Vanessa, recent divorțată de Richard, află că acesta s-a logodit din nou și o invidiază pe noua femeie din viața lui, Nellie. Richard, manager de succes al unui fond speculativ, s-ar putea să le înșele însă pe amândouă, și nu doar pe ele.
Când veți citi această carte, veți fi tentați să faceți o mulțime de presupuneri. Veți presupune că citiți despre o fostă soție geloasă. Veți presupune că aceasta este obsedată de înlocuitoarea ei – o femeie frumoasă, mai tânără, care urmează să se mărite cu bărbatul pe care îl iubesc amândouă. Veți presupune că ați descifrat anatomia acestui triunghi amoros încurcat. Nu faceți nici un fel de presupunere!
Soția dintre noi este un roman plin de întorsături de situație, care prezintă complexitatea și secretele unei căsnicii de invidiat – și adevărurile periculoase pe care le ignorăm în numele iubirii.
„Un thriller excelent construit, cu răsturnări de situație magistrale.“ Karin Slaughter

 


Moștenirea, Cynthia D’Aprix Sweeney. Editura Litera, 2019

Fiecare familie are problemele ei, însă familia Plumb este de-a dreptul disfuncțională. Anii de tensiuni nesfârșite ating în cele din urmă punctul culminant într-o după-amiază neașteptat de rece în New York, când Melody, Beatrice și Jack Plumb se întâlnesc pentru a-l înfrunta pe fratele lor mai mare, charismaticul și nesăbuitul Leo, proaspăt ieșit de la dezintoxicare. Cu câteva luni în urmă, beat și având pe scaunul pasagerului o chelneriță de nouăsprezece ani, Leo a produs un accident care a pus în pericol moștenirea fraților Plumb, lăsată de tatăl lor și pe care aceștia se bazau pentru a-și rezolva problemele.
Melody, soție și mamă dintr-o suburbie luxoasă, are de plătit o ipotecă și taxele de studiu la facultate pentru gemenele adolescente. Jack, dealer de antichități, a făcut în secret un împrumut, punând drept gaj casa de pe plajă pe care o împarte cu soțul său, Walker, pentru a-și păstra magazinul. Iar Bea, cândva o autoare de povestiri de succes, pare că nu reușește să termine romanul la care lucrează.
Poate Leo să-și salveze frații și pe oamenii pe care aceștia îi iubesc? Sau vor trebui cu toții să-și reconsidere viitorul? Împreună, Leo, Melody, Jack și Beatrice trebuie să se lupte cu resentimente vechi, cu adevăruri prezente și cu consecințele emoționale și financiare ale accidentului, și să accepte în cele din urmă alegerile pe care le-au făcut în viață.
Moștenirea este o poveste despre puterea familiei, influența banilor, ambiții, despre modul în care ne putem baza unii pe alții și despre felul în care îi dezamăgim pe cei pe care îi iubim.


Casa bântuită, Shirley Jackson. Editura Litera, 2019

Patru persoane au sosit la Hill House: doctorul Montague, un savant care caută dovezi solide legate de manifestările supranaturale; Theodora, asistenta sa drăguță și sensibilă; Luke, un aventurier și viitorul moștenitor al Hill House; și Eleanor, o tânără singuratică, fragilă, cu un trecut întunecat. Dar ceea ce la început pare să fie un experiment nevinovat, o întâlnire misterioasă cu niște fenomene inexplicabile, se dovedește rapid a fi o călătorie în cele mai cumplite coșmaruri ale celor patru și o investigație căreia mulți dintre ei s-ar putea să nu-i supraviețuiască.

 

 

 


Un bilet pentru Paris, Jojo Moyes. Editura Litera, 2018
Nell are douăzeci și șase de ani și nu a fost niciodată la Paris. De fapt, nu a fost plecată niciodată într-un weekend romantic, niciunde. Să călătorească în străinătate nu e ceva ce ar face în mod obișnuit. Dar când iubitul ei nu apare pentru minivacanța plănuită, Nell are ocazia să le dovedească tuturor – inclusiv sieși – că viața poate oferi întotdeauna surprize. Singură în Paris, Nell își descoperă o latură pe care nu și-o cunoștea: aceea de ființă independentă și îndrăzneață. Ar putea deveni acest weekend cel mai aventuros din viața ei? Amuzantă, fermecătoare și irezistibilă, Un bilet pentru Paris este o carte care nu-i va dezamăgi pe fanii lui Jojo Moyes.
Jojo Moyes este autoarea bestsellerurilor Înainte să te cunosc, După ce te-am pierdut, Eu, şi totuşi alta, Fata pe care ai lăsat-o în urmă, Ultima scrisoare de dragoste, Un bărbat şi o femeie, În căutarea unui destin şi Silver Bay.

 


Grădina de iarnă, Kristin Hannah. Editura Litera, 2019
Meredith și Nina Whitson sunt două surori cum nu se poate mai diferite. Una a rămas acasă ca să-și crească copiii și să se ocupe de livada de meri a familiei; cealaltă și-a urmat visul și a călătorit prin lume, devenind o fotojurnalistă faimoasă. Dar când tatăl lor se îmbolnăvește, cele două femei se vor reîntâlni, regăsind-o și pe Ania, mama lor distantă și ostilă, care nici măcar acum nu le oferă fiicelor ei nici un fel de mângâiere. Pe patul de moarte, tatăl le smulge însă o ultimă promisiune femeilor din viața sa.
Totul începe cu o poveste cum surorile nu au mai auzit vreodată – o idilă captivantă, misterioasă, ce se desfășoară pe o perioadă de mai bine de șase decenii și pe două continente, din Leningradul înghețat, aflat în plin război, până în Alaska zilelor noastre.

 

 

 


Viața pe care am visat-o, Kerry Lonsdale. Editura Litera, 2019
Aimee Tierney are rețeta perfectă pentru viața perfectă: se căsătorește cu iubitul din copilărie, își întemeiază o familie și cumpără restaurantul părinților săi. Dar când logodnicul ei, James Donato, dispare într-un accident, la o ieșire cu barca, din viitorul ei bine pus la punct nu mai rămâne mare lucru.
În loc să meargă la altar, Aimee merge la înmormântarea lui James – o înmormântare care o lasă mai degrabă neliniștită decât împăcată. În timp ce Aimee se străduiește să-și reconstruiască viața, ea cercetează mai amănunțit dispariția lui James, iar secretele pe care le descoperă o fac să pună la îndoială totul despre viața pe care au clădit-o împreună. Și chiar la suprafață este un adevăr care poate fie să-i redea lui Aimee libertatea, fie s-o distrugă pentru totdeauna.

 

 


Ordinea de zi, Éric Vuillard. Editura Litera, 2018
20 februarie 1933, o zi banală de iarnă berlineză. În salonul luxos al reşedinţei preşedintelui Republicii are loc o întâlnire secretă între douăzeci şi patru de mari industriaşi germani şi oficiali nazişti de rang înalt veniţi să ceară sprijin financiar pentru Partidul Naţional-Socialist înaintea alegerilor legislative. Satisfăcuţi de perspectivele care li se oferă, magnaţii îşi deschid larg pungile, gest care va avea consecinţe cumplite pentru întreaga lume.
12 martie 1938, anexarea Austriei este în curs. În acea zi menită să rămână în istorie, jurnalele de ştiri înfăţişează o armată motorizată în mişcare, o forţă teribilă, inexorabilă. În spatele propagandei ţesute cu talent de Goebbels se desfăşoară însă un surogat de Blitzkrieg, căci panzerele se defectează unul după altul pe drum. Adevărata istorie a Anschlussului este departe de imaginea cunoscută îndeobşte. Nu tăria de caracter sau hotărârea nestrămutată a unui popor aduc victoria, ci o combinaţie între intimidare şi cacealma.
Prin această relatare intensă şi captivantă, Éric Vuillard avertizează cu privire la pericolul orbirii voite şi aminteşte că, în ultimă instanţă, cel mai rău deznodământ nu este inevitabil.


Lupta mea. Cartea a șasea: Sfârșit, Karl Ove Knausgard, Editura Litera, 2019
Lupta mea, autobiografia literară monumentală, intimă şi spectaculoasă care a declanşat o adevărată frenezie mediatică după publicarea sa în Norvegia, a devenit un fenomen internaţional şi s-a vândut în milioane de exemplare în întreaga lume, atinge acum punctul culminant.
În Lupta mea, Karl Ove Knausgård îşi examinează cu rigoare viaţa, ambiţiile şi slăbiciunile, incertitudinile şi îndoielile, relaţiile cu prietenii şi fostele iubite, cu soţia şi copiii, cu mama şi tatăl său. Este un opus magnum în care viaţa este descrisă în toate nuanţele sale, de la momentele de mare dramă până la cele mai banale detalii ale existenţei de zi cu zi.
În cea de-a şasea şi ultimă carte, Knausgård reflectează asupra eşecurilor personale prezentate în volumele anterioare; deşi se bucură de o apreciere literară în creştere, se confruntă şi cu repercusiuni adesea distrugătoare. Este o carte despre literatura în sine şi despre relaţia ei cu realitatea, cheia de boltă a unei realizări magnifice.
„Proiectul Lupta mea al autorului se încheie cu volumul al şaselea… Este greu să nu fii impresionat de fluenţa şi erudiţia sa, pe măsură ce Knausgård îşi croieşte drum prin istorie, filosofie, literatură şi artele vizuale.” Financial Times


6 povești cu draci, Igor Bergler, Editura Litera, 2018

Un text de o densitate nebună, inteligent și distractiv în același timp, în care Márquez se întâlnește cu Borges, Kafka cu Goethe și Eco cu Bulgakov. O carte de neratat, un roller coaster în care nu poți urca fără centură de siguranță și unde nimic nu e ceea ce pare.
„Igor Bergler e un scriitor năprasnic! Forța cu care creează imagini de neuitat, lejeritatea cu care se plimbă prin întreaga istorie a culturii ca prin biblioteca sa personală, un fel de Biblioteca din Alexandria, inteligența cu care construiește niveluri de semnificații, ca pe niște veritabile cetăți Troia, îngropate una sub cealaltă, sunt impresionante. Fiecare nouă citire a acestor șase povestiri e încă și mai surprinzătoare decât cea anterioară. În acest sens, este o operă în mișcare – una care trăiește, lucrează și evoluează! O capodoperă!“ – Simona Epuran, Cleveland State University

 

 


Povestea mea, Michelle Obama, Editura Litera, 2018
AUTOBIOGRAFIA FOSTEI PRIME-DOAMNE A STATELOR UNITE ALE AMERICII – SINCERĂ, PUTERNICĂ, FASCINANTĂ
Micuța Michelle Obama și-a petrecut copilăria în cartierul South Side din orașul Chicago, împărțind aceeași cameră cu fratele ei, Craig, în apartamentul de la etaj al familiei, jucându-se de-a prinselea prin parc și învățând de la părinții săi, Fraser și Marian Robinson, să spună întotdeauna și fără teamă ceea ce gândește. Peste câțiva ani, viața a îndepărtat-o de casă, purtând-o din sălile de curs ale Universității Princeton, unde a descoperit cum e să fii singura femeie de culoare dintr-o încăpere, până în biroul elegant dintr-un zgârie-nori de sticlă, unde a lucrat și a fost apreciată ca avocat corporatist – și unde, într-o dimineață de vară, și-a făcut apariția un student la drept, pe nume Barack Obama, dându-i peste cap toate planurile pe care și le făcuse cu atâta minuțiozitate.
„Sunt multe lucruri pe care încă nu le știu despre America, despre viață, despre ce ar putea să aducă viitorul. Dar mă cunosc pe mine însămi. Tatăl meu, Fraser, m‑a învățat să muncesc din greu, să zâmbesc des și să mă țin de cuvânt mereu. Mama mea, Marian, mi‑a arătat cum să judec singură lucrurile și cum să‑mi fac vocea auzită. Împreună, în apartamentul nostru înghesuit din sudul orașului Chicago, ei doi m‑au învățat să descopăr ceea ce e important în povestea noastră, în povestea mea, în marea poveste a țării noastre. Chiar dacă nu e totul frumos sau perfect. Chiar dacă este mai real decât ai vrea să fie. Povestea ta este tot ce ai, tot ce vei avea vreodată. Este ceva ce merită prețuit.”


Set SHOGUN (2 volume), James Clavell. Editura Litera, 2019
Un aventurier englez îndrăznet. Un războinic japonez invincibil. O femeie frumoasă sfâșiată între două stiluri de viață și două iubiri complet diferite.
Toate într-o saga extraordinară plasată într-un timp și într-un spațiu măcinate de conflicte, pasiuni, ambiții și lupte pentru putere…
Cu acțiunea plasată în anul 1600, romanul lui James Clavell spune povestea unui pilot englez îndrăzneț a cărui nava eșuează pe coastele Japoniei, unde întâlneste doi oameni care îi vor schimba viața: un războinic aflat în căutarea puterii și o interpreta sfâșiata între două stiluri de viață și două iubiri complet diferite.
JAMES CLAVELL (1921–1994) s-a născut în Sydney, New South Wales, Australia. A fost scenarist, regizor, producător și romancier. Deși a scris scenariile unor filme foarte apreciate, printre care Musca, Marea evadare și Domnului profesor, cu dragoste, a devenit celebru datorită romanelor din Saga Asiei: Shogun, Tai-Pan, Gai-Jin, Nobila Casă, Changi și Vârtejul.


Aurul spartanilor, Clive Cussler, Grant Blackwood, Editura Litera, 2012
O comoară pierdută de secole… un milionar urmându-și destinul… Sam și Remi Fargo sunt pe cale să descopere misterul amândurora. În anul 1800, traversând cu armata Alpii Pennini, Napoleon descoperă întâmplător o comoară pierdută în războaiele greco-persane. Neputând să o transporte, îi marchează locul pe o hartă cifrată pe etichetele a douăsprezece sticle de vin rar. Odată cu moartea lui Napoleon, comoara dispare iarăși. Până în zilele noastre, când soții Sam și Remi Fargo, vânători de comori, găsesc în mlaștinile din Maryland un submarin german din al Doilea Război Mondial. Înăuntru – surpriză! – o sticlă din colecția lui Napoleon. Fascinați, cei doi se decid să le caute și pe celelalte. Dar nu sunt singurii pe urmele comorii. Hadeon Bondaruk, un milionar jumătate rus, jumătate persan, vrea tezaurul, cu orice preț.

 

 


Ars, Thomas Enger, Editura Litera, 2013
La doi ani după ce și-a pierdut fiul într-un incendiu care i-a mistuit apartamentul și i-a produs arsuri grave, jurnalistul Henning Juul își reia activitatea, cu speranța că munca îl va ajuta să accepte pierderea suferită. Cazul pe care vrea să-l investigheze este inedit pentru Norvegia: cineva descoperă într-un cort cadavrul unei tinere lapidate, pe jumătate îngropată în pământ. Crima pare să fi fost comisă după un ritual musulman, impus de legile sharia. Poliția crede că a găsit vinovatul, dar jurnalistul, singurul care își dă seama de complexitatea cazului, începe cercetări pe cont propriu. O inițiativă care îl aduce din ce în ce mai aproape de adevăr, dar care îi pune viața în pericol.
„Enger este unul din cele mai surprinzătoare talente ale genului.” – Independent
„Ars are atuuri puternice: un text bine scris și un erou bântuit de fantomele trecutului.” – The Guardian

 

 


Câmpul cu iarbă neagră, Belinda Bauer. Editura Litera, 2012
Steven Lamb, un băiat de doisprezece ani, sapă gropi în Parcul Național Exmoor, în căutarea unui cadavru. În fiecare zi, după ore, el sapă pentru a aduce odihna fantomei unchiului său, pe care nu l-a cunoscut niciodată, căci a dispărut la vârsta de unsprezece ani. Bunica lui Steven este convinsă că fiul ei nu e mort și încă îl mai așteaptă să se întoarcă acasă, stând de pază la fereastra din fața casei, în timp ce familia se destramă în jurul ei. Iar Steven este convins că, aducând bunicii oasele fiului ucis, va vindeca ruptura dintre ei și va oferi un sens lumii din jurul său.
Câmpul cu iarbă neagră este un incitant și rafinat thriller psihologic, care te ține cu sufletul la gură, de la început până la sfârșit. Montat pe Exmoor, este povestea jocului de-a șoarecele și pisica între adolescentul Steven și Arnold Avery, criminal în serie și violator pedofil. Un joc care va avea mult mai multe consecințe terifiante decât își poate imagina Steven vreodată… Un tour de force despre cruzimea speranței și, până la urmă, triumful inocenței.
”Bauer dovedește un talent remarcabil în crearea ritmului, a intrigii și, cel mai important, reușește să intre chiar și sub pielea celor mai respingătoare personaje ale sale.” Kirkus Reviews


Marte și Venus se împacă, Dr. John Gray. Editura Litera, 2019
Atunci când ne întrebăm care e problema, de ce relaţia noastră nu merge şi ne gândim că, pur şi simplu, poate nu suntem făcuţi unul pentru celălalt, că suntem prea diferiţi, e cazul să ne amintim că partenerul nostru vine de pe o altă planetă. Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus, iar obiceiurile de pe aceste planete sunt diferite. Dacă învăţăm să respectăm obiceiurile celuilalt, treaba va merge ca pe roate; în caz contrar, vom continua să ne călcăm reciproc pe bătături. JOHN GRAY, autorul bestsellerului internațional Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus, carte vândută în peste 15 milioane de exemplare în întreaga lume și tradusă în 50 de limbi, ne arată că secretul relaţiilor fericite constă în acceptarea diferențelor dintre noi. Metodele simple și practice pe care le descrie, bazate pe particularitățile fiecărui sex, ne vor ajuta:
• Să ne înțelegem mai bine partenerul și să îl susținem.
• Să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine și să devenim mai buni.
• Să soluționăm și să evităm conflictele.
• Să fim capabili de a ierta.
• Să ne găsim pacea interioară.
• Să construim o relație de cuplu armonioasă.
Un adevărat ghid pentru toți cei care doresc ca relația lor să dureze și să fie fericită!


Femei care iubesc prea mult, Robin Norwood. Editura Litera, 2019
Cum să recunoşti şi să schimbi tiparele iubirii distructive
Credeți că dragostea înseamnă suferință? Aveți o relație cu un bărbat indisponibil emoțional, dependent de alcool, de muncă sau de alte femei? Poate că vă neglijați familia, prietenii și propriile interese, doar ca să îi fiți lui întotdeauna alături la nevoie. Poate continuați să sperați că, dacă îl veți iubi destul, se va schimba în bine. Poate că, fără el, vă simțiți singură și pustiită, ignorând faptul că relaţia aceasta vă pune în pericol echilibrul afectiv, în unele cazuri, chiar sănătatea şi integritatea fizică. Multe femei sunt aproape convinse că aşa ar trebui să fie relaţiile intime. Citind această carte, veți afla că teama de a rămâne singure, de faptul că nu meritați iubire și apreciere, de a fi ignorate sau abandonate își are rădăcina în experienţele din copilărie, care vă determină tiparele comportamentale de la maturitate, în relaţiile cu bărbaţii. Psihoterapeut cu experiență, autoarea vă arată cât de nocivă este această dependență relațională și afectivă, propunându-vă un program de recuperare în zece pași ce vă va vindeca de boala iubirii excesive. Învățați cum să nu mai iubiți prea mult și veți deveni o femeie sănătoasă, încrezătoare în sine și fericită
„O carte extraordinară, superb scrisă, inteligentă.“
Los Angeles Times
Robin Norwood este psihoterapeut specializat în cuplu și familie. Femei care iubesc prea mult a fost publicată în peste trei milioane de exemplare în întreaga lume.


Cele patru lebede, Winston Graham. Editura Litera, 2017
Ross Poldark, acum un prosper proprietar de mină, a scăpat în sfârșit de problemele financiare cu care se confrunta până nu demult și este îndemnat de oamenii de seamă ai comitatului să intre în politică. Romanul surprinde, în paralel, frânturi din viaţa a patru femei: Demelza, Elizabeth, Caroline și Morwenna. La trei ani de la căsătorie, după ce viaţa ei părea să intre în sfârșit pe un făgaș firesc, Elizabeth se vede nevoită să facă faţă bănuielilor sumbre și schimbărilor bruște de dispoziţie ale soţului ei. Ea și Ross se întâlnesc întâmplător într-o seară, la trei ani de la evenimentele nefericite care i-au făcut să se îndepărteze unul de celălalt, această întâlnire stârnindu-le sentimente contradictorii. Caroline, în sfârșit căsătorită cu Dwight după o perioadă îndelungată de așteptare și suferinţă, se vede prinsă în rutina unei căsnicii monotone și se simte neglijată de soţul ei, care este în continuare dedicat trup și suflet profesiei sale. După o poveste de iubire încheiată brusc și dureros, Morwenna Chynoweth este forţată de familie să se mărite cu Ossie Whitworth, paroh înstărit și ambiţios, alături de care viaţa ei va deveni în scurt timp un calvar. Simţind din nou norii negri ai ameninţării lui Elizabeth plutind asupra căsniciei ei, Demelza se lasă prinsă în mrejele unui tânăr ofiţer care nu se sfiește să își mărturisească deschis sentimentele faţă de ea. Vor reuși Demelza și Ross să depășească acest nou punct de răscruce din viaţa lor? Winston Graham a scris mai mult de 45 de romane, traduse în toată lumea, iar faimoasa sa serie Poldark a fost ecranizată într-un serial de televiziune difuzat în 24 de țări. Winston Graham a fost membru al Societății Regale de Literatură și în 1983 i s-a conferit Ordinul Imperiului Britanic.


Regatul de gheață. Aurora boreală. Un nou început, Disney. Editura Litera, 2016
Pentru a putea participa la ceremonia cristalelor, trolul Pietricică mai are de obținut un ultim cristal — cel al urmelor. Împreună cu Elsa, Anna, Kristoff, Sven și Olaf, va pleca din Valea Trolilor în căutarea Marelui Pabbie și a aurorei boreale. Va avea oare trolișorul suficient de mult curaj, încât să transforme această nouă experiență într-o aventură incredibilă?

 

 

 

 

 


Răspântii, Ally Condie. Editura Litera, 2012
În căutarea unui viitor care s-ar putea să nu existe și obligată să decidă alături de cine vrea să trăiască, Cassia călătorește în Provinciile Exterioare, pe urmele lui Ky, – răpit de către Societate și trimis la moarte sigură – doar ca să descopere că el a evadat, lăsând însă mai multe indicii.
Căutarea aceasta o face să pună la îndoială tot ce are mai scump chiar atunci când descoperă sclipirile unei alte vieți dincolo de graniță. Dar când Cassia este aproape sigură de viitorul ei alături de Ky, o invitație de a se alătura revoltei, o trădare neașteptată și o vizită-surpriză din partea lui Xander – care ar putea deține cheia Rebeliunii și a inimii Cassiei – schimbă din nou cursul jocului.
La marginea Societății, acolo unde răspântiile îngreunează drumul, nimic nu este așa cum te-ai aștepta să fie.
„Cea mai tare serie pentru adolescenți după Jocurile foamei.” (Entertainment Weekly)

 

 


Hex Hall: vol. 1, 2, 3, Rachel Hawkins. Editura Litera, 2017
La capătul unei veri petrecute alături de tatăl său între zidurile Abației Thorne, Sophie Mercer a învățat să-și accepte natura demonică și să-și stăpânească extraordinarele puteri cu care a fost înzestrată. Însă greul de-abia acum începe. Consiliul Prodigium, sub conducerea Larei Casnoff, o acuză că ar fi complotat cu temuta organizație L’Occhio di Dio și, drept pedeapsă, îi înlănțuie magia, după care o aruncă în temniță, în așteptarea ritualului Deposedării. Oare va reuși Sophie să-și recupereze la timp puterile sau va sfârși răpusă tocmai de cei pe care, cândva, îi credea aliați? (vol. 3)
La balul de absolvire a liceului, Sophie Mercer, o tânără cu puteri de vrăjitoare, atrage atenția tuturor asupra ei cu o vrajă care se termină foarte prost și este trimisă la Hex Hall, un fel de școală de corecție pentru așa-zișii copii Prodigium, adică vrăjitoare, zâne, magi, metamorfi, vârcolaci și, în mod excepțional, vampiri. Când înțelege că reprezintă o amenințare pentru cei pe care îi iubește, tânăra alege să se supună unui experiment periculos, în urma căruia fie își va pierde puterile, fie va muri. Nu pierdeți continuarea!(vol. 2)
Cu trei ani în urmă, Sophie Mercer și-a descoperit puterile de vrăjitoare, har moștenit de la tatăl ei, pe care mama, o simplă muritoare, l-a îndepărtat imediat după căsătorie. La balul de absolvire a liceului, Sophie atrage asupra ei atenția celor din jur printr-o vrajă care se termină foarte prost și este trimisă la Hex Hall, un fel de școală de corecție pentru așa-zișii copii Prodigium, adică vrăjitoare, zâne, magi, metamorfi, vârcolaci și, în mod excepțional, vampiri.
La sfârșitul primei zile la noua sa școală, Sophie are deja trei dușmani noi, este îndrăgostită lulea de un vrăjitor sexy, descoperă că are o colegă de cameră vampir, iar o fantomă înfricoșătoare o urmărește pretutindeni. Mai mult, curând, Sophie află că cineva îi atacă în mod misterios pe elevii de la Hex Hall.
Pe măsură ce secretele sângeroase se dezvăluie treptat, Sophie trebuie să se pregătească pentru cea mai mare amenințare pe care o are de înfruntat: o societate secretă, L’Occhio di Dio, al cărei scop declarat este exterminarea tuturor făpturilor Prodigium, și în special a ei. (vol. 1)


Tânărul Sherlock Holmes: vol. 1, 2, 3, Andrew Lane. Editura Litera, 2017
Pentru a putea participa la ceremonia cristalelor, trolul Pietricică mai are de obținut un ultim cristal — cel al urmelor. Împreună cu Elsa, Anna, Kristoff, Sven și Olaf, va pleca din Valea Trolilor în căutarea Marelui Pabbie și a aurorei boreale. Va avea oare trolișorul suficient de mult curaj, încât să transforme această nouă experiență într-o aventură incredibilă?

Sherlock știe că adulții au secrete. Dar nu se așteaptă să dea peste cel mai faimos asasin al lumii, presupus mort, chiar în acest liniștit colțișor de țară unde se află conacul Holmes – și mai ales ca fratele său să fie implicat în povestea acestuia.
Când nimeni nu vrea să-ți spună adevărul, uneori trebuie să îți asumi riscul de a descoperi totul de unul singur. Așa începe pentru Sherlock o nouă aventură, care îl va duce în America, alături de prietenii săi Virginia și Matty, în mijlocul unei rețele criminale – unde viața și moartea nu contează prea mult, dar adevărul are un preț pe care niciun om sănătos la minte nu-l poate plăti.

În această nouă aventură, Sherlock trebuie să-și pună strălucitoarea intuiție în slujba fratelui lui mai mare, Mycroft… Suspect într-un caz de crimă, acesta riscă să ajugă la închisoare. Pentru a-i dovedi nevinovăția, tânărul detectiv călătorește la Moscova, pe urmele singurei piste pe care o are la dispoziție pentru a-l descoperi pe adevăratul criminal înainte de a fi prea târziu.


Aventuri la Conacul Penhallow: vol. 1, 2, Holly Webb. Editura Litera, 2019
Penhallow e plin de câini, Polly. Uită-te în jur și ai să-i vezi! Suntem peste tot. Așa am fost dintotdeauna.
Statuia de piatră a uriașului ogar care păzește conacul Penhallow prinde viață sub ochii lui Polly, abia venită să locuiască aici. Numai că, după cum fetița nu va întârzia să descopere, Rex nu e singura fantomă din vechiul conac..

Polly e fericită s-o trezească pe Li-Mei, o cățelușă al cărei spirit se odihnește într-o frumoasă statuetă chinezească de porțelan din conacul Penhallow. În povestea ei apar fantome și contrabandiști, dar și multe secrete. Va reuși Polly să afle adevărul cu ajutorul prietenilor ei?

 

 

 


La cinci pași de tine, Rachel Lippincott cu Mikki Daughtry si Tobias Iaconis. Editura Litera, 2019
Oare poți iubi pe cineva pe care nu-l poți atinge niciodată?
Stella Grant simte nevoia să-și planifice viața pas cu pas – poate pentru că plămânii ei bolnavi, pe care nu-i poate controla, i-o guvernează oricum, trimițând-o periodic în spital, încă din copilărie. În momentul de față,
Stella trebuie să-și planifice foarte bine viața pentru a nu pierde locul pe lista beneficiarilor unui transplant de plămâni, care-i va asigura cinci ani de existență fără probleme. Pentru asta e obligată să stea în permanență la șase pași de oricine i-ar putea transmite o infecție pulmonară. Șase pași.
Fără excepții. Will Newman este exact persoana de care Stella trebuie să se ferească.
Lui Will nu-i pasă de reguli, de tratamente, nu-și respectă orarul de medicație și abia așteaptă să împlinească optsprezece ani ca să-și decidă singur soarta.
Vrea să plece să vadă lumea – nu doar spitalele ei.
Mai mult, Will o poate infecta pe Stella cu o bacterie mortală. Și totuși, dintr-odată, cei șase pași dintre ei nu mai par un spațiu de siguranță, ci o pedeapsă.
Oare n-ar putea să fure măcar o mică parte din această distanță, în schimbul a tot ceea ce plămânii lor defecți le-au furat din viață?
Cât de periculoși ar putea fi numai cinci pași între ei, dacă asta îi ajută să câștige sufletește?


Iepurașul care voia să adoarmă, Carl-Johan Forssén Ehrlin. Editura Litera, 2015
Pentru a putea participa la ceremonia cristalelor, trolul Pietricică mai are de obținut un ultim cristal — cel al urmelor. Împreună cu Elsa, Anna, Kristoff, Sven și Olaf, va pleca din Valea Trolilor în căutarea Marelui Pabbie și a aurorei boreale. Va avea oare trolișorul suficient de mult curaj, încât să transforme această nouă experiență într-o aventură incredibilă?