S-a nascut la 30 ianuarie 1942, in satul Carjelari, comuna Dorobantu, judetul Tulcea. A urmat scoala primara in satul natal (1950). Continua studiile gimnaziale si liceale la Tulcea, Scoala Medie nr. 1, actualul Colegiu Dobrogean Spiru Haret (1961). Absolvent al Facultatii de Filologie, Sectia Bibliologie-Biblioteconomie (1968) si al Facultatii de Filologie, Sectia Limba si Literatura Romana (1972) din cadrul Universitatii Bucuresti. Este repartizat, in 1968 la Institutul Pedagogic din Constanta (actuala Universitate Ovidius), cand preia si conducerea Bibliotecii Universitare, pe care o detine si in prezent.
Viata profesionala, didactica, stiintifica, sportiva se confunda, aproape, cu aparitia si dezvoltarea invatamantului superior dobrogean. A fost membru fondator si secretar ales (ianuarie 1990) al Comitetului de initiativa pentru infiintarea primei Universitati din istoria Dobrogei, Universitatea Ovidius din Constanta si este, din 1995, membru al Senatului acesteia. A fost membru fondator si vicepresedinte al Societatii de bibliofilie (1972), membru al Consiliului National A.B.I.R. (1990-1998), presedinte al Filialei Constanta si Tulcea A.B.I.R. (1990-1998) si este, din 1998, vicepresedinte al Consiliului National al Bibliotecarilor din invatamant (CN.B.I.).
Pe plan sportiv (campion national universitar, caiac-dublu, 1965-1966), este presedinte, cu mici intermitente, al Clubului Universitatea din Constanta, din anul 1969. A mai detinut si functia de secretar al Comisiei Judetene Constanta de sporturi nautice (1977-1985), vicepresedinte al Federatiei Romane de Yachting (1982-1990) si este din 1990 vicepresedinte al Clubului de Yachting Constanta.
A facut parte din Colegiul de redactie al revistei Studia Bibliologica si este unul din ctitorii revistei studentesti Ex Ponto din Constanta si al editurii Ovidius University Press. Face parte din Colegiul de redactie al revistei Biblion, publicatie de bibliologie, patronata de filialele ABPR-ABIR si Biblioteca Judeteana Constanta. A fost unul din fondatorii primei edituri de stat din Constanta, dupa decembrie 1989, Pontica, (la inceput filiala a Editurii Eminescu din Bucuresti) si membru al Colegiului director si de redactie al acesteia (1990-1993), ca apoi, sa fie unul din ctitorii si director al Editurii Ex Ponto (1995). A facut si face parte din colegiile de redactie al Lucrarilor stiintifice – 1972-1977 (coordonator la 5 serii) si apoi al Analelor Universitatii Ovidius – 1990-2000 (7 vol.).
Este prezent si in cotidienele locale : Dobrogea Noua, Cuget Liber, Telegraf, Observator, Ziua de Constanta, in revistele de cultura Tomis, Biblion, Ex Ponto si in alte reviste de cultura sau stiintifice din tara.
Prezenta activa in viata culturala constanteana, se remarca drept moderator si autor al unor comunicari, studii si articole din domeniile bibliologiei, istoriei cartii si tiparului, filologiei si literaturii romane, istoriei si teoriei educatiei fizice si sportului.
Pentru rezultatele obtinute in activitatea culturala si profesionala, in anul 1972, cu prilejul Zilei invatatorului, prin Decret al Consiliului de Stat, este decorat cu Ordinul meritul Cultural, clasa a III-a. De asemenea, primeste, printre altele, in 1999 Diploma Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor, pentru sustinerea actului de cultura scrisa si pentru editarea operei inedite a lui Radu Gyr la Constanta, Diploma Salonului de carte, – Slobozia – 2000, pentru editarea antologiei Poezia romana dupa proletcultism de Constantin Abaluta, Diploma de onoare si placheta jubiliara cu ocazia sarbatorilor prilejuite de implinirea a 50 de ani de invatamant superior constantean si 10 ani de la infiintarea Universitatii Ovidius.
Pe plan profesional si cultural sustine comunicari la manifestarile stiintifice, participa la numeroase congrese si conferinte, targuri si saloane de carte, specializari, granturi, programe nationale si internationale in Franta, Italia, Germania, S.U.A., Rusia.
Redactor si editor a peste 500 de carti, antologii, culegeri de texte, manuale si cursuri universitare care au aparut la Ovidius University Press si Ex Ponto, din Constanta, Biblioteca A.B.I.R. Bucuresti, dupa cum, in cotidienele si revistele de cultura amintite, publica peste 30 de articole, cronici, recenzii.
Decedat in 19 aprilie 2012.
Sursa informatii – internet
Sursa foto: http://www.cugetliber.ro/stiri-cultura-educatie-doliu-in-cultura-constanteana-profesorul-ioan-popi-teanu-s-a-stins-din-viata-128920