AXENTI MARFA
SCENOGRAF, PICTOR SCENOGRAF

S-a născut pe 11 septembrie 1951, în Tulcea. A urmat Liceul ”Spiru Haret” din Tulcea, apoi patru ani cursurile pictorului tulcean Constantin Găvenea. În 1971 a absolvit Liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” din Bucureşti, iar în anul 1975 Institutul de Arte Plastice “N. Grigorescu“ din Bucureşti, secţia Scenografie, avându-i ca profesori pe Constantin Albani, Lucreţia Pătrăşcanu-Veakis, Dan Jiteanu, Edgar Papu, Adina Nanu.

A debutat ca pictor scenograf în anul 1975, la Studioul “Cassandra” din Bucureşti, cu Bolnavul închipuit de Moliere, în regia Sandei Manu. A lucrat ca pictor scenograf între 1975-1989 la Teatrul pentru copii şi tineret ”Luceafărul” din Iaşi, iar din 1989 şi până în prezent la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi. Din anul 1990 este şi cadru didactic la Universitatea de Arte “G. Enescu” din Iaşi, secţiile Teatru şi Design vestimentar.

În cei aproape 30 de ani de activitate scenografică a realizat peste 125 de spectacole la teatrele de păpuşi, animaţie, varietăţi muzicale. A semnat scenografia la spectacole de referinţă din dramaturgia românească şi universală, colaborând cu diverse teatre din ţară: Iaşi, Bârlad, Botoşani, Bucureşti, Piatra Neamţ, Baia Mare, Braşov.

Cu spectacolul Pinocchio a obţinut la Piatra Neamţ, în 1978, premiul pentru Scenografie; Premiul ATM, în 1982, pentru spectacolul Magazinul cu jucării şi Mary Popins; Premiul pentru cel mai bun spectacol, în 1988, la Festivalul de Teatru de la Galaţi, pentru Casa Zoikăi de Bulgakov, iar spectacolul Teibele şi demonul ei a fost nominalizat la Gala Premiilor UNITER pentru cel mai bun spectacol în 1999. Spectacolul Roberto Zucco a obţinut Marele Premiu la Festivalul de Teatru de la Piatra Neamţ în 2000, iar în 2002 i-a fost acordat Premiul de imagine pentru spectacolul Teatru No – cinci poveşti din Dragoste, la Târgu Mureş.

A colaborat cu regizorii Alexandru Dabija, Cristian Hadji-Culea, Mircea Marin, Nicolae Scarlat, Natalia Dănăilă s. a.

Din anul 1990 este membră a secţiei de Scenografie a filialei din Iaşi a Uniunii Artiştilor Plastici din România. A participat la trienale de scenografie atât în ţară, cât şi în străinătate şi a participat la festivaluri în Franţa, Belgia, Austria, Germania, Elveţia, Italia, Iordania şi Siria.

Referinţele biografice i-au fost publicate în:
-Dicţionarul plasticienilor dobrogeni, editat în anul 2001 de Filiala Uniunii Artiştilor Plastici din Constanţa;
-Liuba Ivanof, Personalităţile Ieşene ale minorităţilor naţionale, Program Mozaic, Consiliul Europei, Iaşi, 2000.