La 4 iulie 1776, clopotul cel mare din Philadelphia anunță nașterea unui nou stat, a unei națiuni libere. Dublu câștigator al prestigiosului Premiu Pulitzer, David McCullough ne oferă, după îndelungi studii documentare, o relatare vie a evenimentelor cunoscute fie ca Războiul de independență al coloniilor din America, fie ca Revoluția americană. Nu este povestea seacă a ordinelor și contraordinelor, ci emoționanta înșiruire a destinelor miilor de soldați, cercetași, orășeni care l-au urmat pe George Washington, comandantul-șef al rebelilor. Dar și a englezilor care li s-au opus. Bazată pe cercetări efectuate în arhivele americane și britanice, 1776 este o dramă plină de forță, scrisă cu o vitalitate narativă ieșită din comun.

Este povestea oamenilor de rând înrolați în armata americană, a oamenilor de toate categoriile, culorile, a fermierilor, a învațătorilor, a pantofarilor, a anonimilor, a adolescenților deveniți soldați peste noapte. Și este în egală măsură povestea oamenilor Regelui, a comandantului britanic, William Howe, și a disciplinatelor tunici roșii care își priveau inamicii rebeli cu dispreț și care au luptat cu o bravură prea mult neglijată. Aici se regăsește și Revoluția așa cum a fost ea trăită de loialiștii americani, de mercenarii hessieni, de politicieni, predicatori, trădători și spioni, de bărbații și femeile de toate categoriile surprinși în calea războiului.

În centrul acestei drame, alături de Washington, se află doi tineri patrioți americani pentru care la început războiul nu reprezenta decât ceva ce cunoscuseră numai din cărți. Nathanael Greene, un quaker care a devenit general la treizeci și trei de ani, și Henry Knox, un librar de douăzeci și cinci de ani care a avut ideea aparent ridicolă de a transporta pe uscat tunurile de la Fortul Ticonderoga până la Boston în miezul iernii. Dar comandantul suprem american este cel care iese în evidență, Washington, cel care nu mai condusese niciodată o armată.

Scrisă ca o lucrare complementară pentru celebra sa biografie, John Adams, 1776 a lui David McCullough este un alt punct de referință în literatura istoriografică americană.