­čĹëConcursul I, v─â invit─âm s─â vota╚Ťi lucr─ârile prezentate ├«n Foaierul bibliotecii

├Äncep├ónd din data de 19 decembrie Bienala de Arhitectur─â Dobrogean─â 2022-2023 va putea fi vizitat─â de tulceni la Biblioteca Jude╚Ťean─â Panait Cerna. La aceasta au participat un num─âr de 40 de lucr─âri (realizate, de sertar, de concurs, de diplom─â sau de fotografie). Lor li se al─âtur─â un num─âr de 14 ale unor colegi din Bulgaria ╚Öi Moldova.

V─â invit─âm timp de patru s─âpt─âm├óni la Bibliotec─â pentru a completa buletinul de vot ╚Öi contribui la alegerea lucr─ârii ce va primi Premiul Publicului Tulcean. La finalul lunii ianuarie, al─âturi de acesta, se vor decerna ╚Öi Premiul Arhitectului ╚śef al Municipiului Tulcea, precum ╚Öi cel al Arhitectului ╚śef al Jude╚Ťului Tulcea.

Urna și buletinele de vot vă așteaptă chiar la intrare!

****

­čĹëConcursul cu nr. II – ÔÇ×Irina Rosetti ╚Öi g─ârile eiÔÇŁ, cu premii, se adreseaz─â numai elevilor Liceului de Arte ÔÇ×George GeorgescuÔÇŁ Tulcea

Unul dintre trofeele Bienalei, mai exact cel pentru lucr─âri prezentate la alte concursuri sau anuale, a fost acordat ├«n cadrul ceremoniei de la Constan╚Ťa unei echipe tulcene (Anca Suhov, Dan Ivanov, Paul Cristian Muraveli, M─âd─âlina Sbarcea ╚Öi Theodora Migit), pentru banda desenat─â ÔÇ×Better Tulcea ÔÇô Tu e╚Öti ora╚ÖulÔÇŁ.

Am luat decizia de a ├«mp─âr╚Ťi cu tulcenii premiul financiar asociat trofeului. ├Än primul r├ónd, se vor tip─âri ├«nc─â 200 de exemplare ale benzii desenate ce a ajuns p├ón─â acum la 2000 de copii. ├Än al doilea r├ónd, ├«n cadrul parteneriatului cu Biblioteca Jude╚Ťean─â ÔÇ×Panait CernaÔÇŁ Tulcea, vom porni seria de evenimente g─âzduite de viitoarea Sal─â Irina Rosetti, sal─â dedicat─â publica╚Ťiilor de specialitate legate de universul arhitecturii, cu un concurs ce se adreseaz─â elevilor Liceului de Arte George Georgescu Tulcea.

Concursul a fost lansat s─âpt─âm├óna trecut─â. Pentru a se ├«nscrie, elevii sunt invita╚Ťi s─â trimit─â p├ón─â duminic─â, 24 decembrie, pe adresa ­čôžbettertulcea@gmail.com ­čôžun r─âspuns corect la ├«ntrebareaÔŁô „Ce alt─â gar─â proiectat─â de arh. Irina Rosetti mai cuno╚Öti?”. Vor avea apoi timp p├ón─â pe 15 ianuarie 2024 s─â finalizeze un panou pe care s─â ne prezinte Gara Tulcea ├«n tehnica preferat─â. Avem deja 18 concuren╚Ťi ╚Öi ├«nscrierile continua. Un juriu alc─âtuit din arhitec╚Ťi va oferi diplome de participare, dar ╚Öi premii ├«n cadrul evenimentului Bienalei de Arhitectur─â Dobrogean─â ba_da_22_23 ce va avea loc la Biblioteca Jude╚Ťean─â Panait Cerna ├«n preajma datei de 24 ianuarie.

Arh. Irina Rosetti, unul dintre cei mai importan╚Ťi arhitec╚Ťi rom├óni postbelici influen╚Ťa╚Ťi de Le Corbusier ╚Öi, ├«n mod sigur, cel mai important arhitect rom├ón femeie este legat─â indisolubil de Tulcea ╚Öi avem toate motivele s─â fim m├óndri. S-a n─âscut ├«n 1941 la Ismail, jude╚Ťul Tulcea. A absolvit Institutul de Arhitectur─â Ion Mincu ├«n pozi╚Ťia de ╚Öef al promo╚Ťiei 1956. ╚śi-a ├«nt├ólnit so╚Ťul, arh. Sait Sefchi Lutfi ├«ntorc├óndu-se s─â lucreze la Tulcea dup─â ce c├ó╚Ötigase concursul pentru proiectarea G─ârii. Acesta era aici supraveghindu-╚Öi edificarea propriei lucr─âri, Hotelul Delta. Din 1988 tr─âie╚Öte ╚Öi lucreaz─â la Paris, fiind nevoit─â s─â p─âr─âseasc─â Rom├ónia ca urmare a presiunilor exercitate de dictatura comunist─â.

Cu un stil profund personal, prima sa lucrare important─â a fost Gara Predeal. A fost onorat─â cu Premiul Uniunii Arhitec╚Ťilor din Rom├ónia ÔÇô Men╚Ťiune pentru Centrul de Calcul Electronic al CFR Bucuresti, apoi cu premiul I la concursul na╚Ťional pentru Monumentul Feroviarilor care urma sa fie edificat ├«n fa╚Ťa Palatului CFR Bucure╚Öti, dar nu a mai fost construit. ├Äi mai pute╚Ťi recunoa╚Öte amprenta ├«n Autogara Metropoli Gala╚Ťi, Gara de Nord pentru c─âl─âtori C├ólnic ÔÇô Re╚Öi╚Ťa.

├Än Fran╚Ťa a participat la numeroase concursuri de arhitectur─â, aceasta fiind principala procedur─â de achizi╚Ťie pentru investi╚Ťii publice. A lucrat la proiecte de ansambluri spitalice╚Öti, clinici, c─âmine de batr├óni, colegii, ansambluri de locuin╚Ťe ╚Öi birouri.

Noi, Echipa Better Tulcea ╚Öi Filialele Dobrogea ale Ordinului Arhitec╚Ťilor ╚Öi Uniunii Arhitec╚Ťilor din Rom├ónia, ne dorim s─â aducem ├«n aten╚Ťia tulcenilor de toate v├órstele, ├«n general, ╚Öi a tinerilor viitori arhitec╚Ťi, ├«n special, una dintre lucr─ârile de referin╚Ť─â ale unei Mari Doamne a Arhitecturii Rom├óne╚Öti. A ne cunoa╚Öte valorile este important pentru a avea repere de viitor.

Contactat─â, doamna Arh. Irina Rosetti ╚Öi-a exprimat cu entuziasm sus╚Ťinerea pentru ini╚Ťiativa noastr─â ╚Öi a urat succes tuturor participan╚Ťilor.

­čąçPremiul I – 500 lei

­čąłPremiul II – 350 lei

­čąëPremiul III – 150 lei

­čźÂS─ârb─âtori fericite! Nu uita╚Ťi s─â trece╚Ťi pe la Bibliotec─â ╚Öi spor la treab─â elevilor Liceului de Arte ÔÇ×George GeorgescuÔÇŁ Tulcea.

Vicepre╚Öedinte al Filialei Dobrogea a Ordinului Arhitec╚Ťilor din Rom├ónia

arh. Anca SUHOV